5 Fitness Fouten die elke Beginner maakt!

Wanneer je als beginner de wereld die fitness heet betreed, zal je merken dat je dood wordt gegooid met informatie. Overal op internet zul je artikelen en informatie vinden.

Daarnaast zal iedereen je ook iets ander vertellen. Als je over krachttraining of fitness begint is iedereen in één keer een expert en weet precies wat het beste is.

Dit kan voor mensen die net beginnen met krachttraining nog al verwarrend zijn. Door de overload aan informatie verlies je het overzicht en zal je door de bomen het bos niet meer zien.

Om die reden hebben wij 5 veel voorkomende fouten opgezocht die bijna elke beginner wel maakt. Let’s go!

1: Te zwaar trainen

Bankdrukken, Benchpress, bankdruk, Borstspieren, Borst

Het is natuurlijk heel ‘stoer’ en imponerend om met gigantisch zware gewichten te gooien in de sportschool, of dit uit eindelijk resulteert in een gespierd lichaam? Daar zijn vraagtekens achter te zetten.

Zorg ervoor dat je als beginner eerst de oefening onder controle krijgt. Voer de oefening rustig en correct uit en de zware gewichten komen van zelf. Om gespierder te worden heb je –op den duur- natuurlijk wel zware gewichten nodig maar als de uitvoering van de oefening belemmerd heb je niks aan die “zware” gewichten.

Laat je ego niet in de weg staan en trek je niks aan van andere mensen in de sportschool die veel meer of zwaarder tillen. Iedereen is ergens begonnen.

Focus je op jezelf en let op een goede uitvoering en we garanderen je dat je sneller vooruitgaat dan ooit!

2: Te hoge verwachtingen

Je kent het wel, je gaat sinds 2 weken naar de sportschool en je groeit als een gek. Je maatje M is binnen een week ingeruild voor een XL en die sixpack zat er 2 weken geleden ook echt nog niet.

Helaas moeten we jullie  wakker schudden uit deze ‘fantastische’ droom. Het lichaam van je dromen krijgen is niet iets wat je binnen 2 weken hebt.

Het is als een weg die je bewandeld vol met bobbels en valkuilen. Zie het als een proces, rome is tenslotte ook niet in 1 dag gebouwd.

Wanneer je vooraf te hoge verwachting hebt, en het resultaat laat wat langer op zich wachten, zul je snel je motivatie verliezen. Stel kleine doelen. Think small, dream Big!

3: Geen goed voedingspatroon

Snel afvallen, afvallen, afvallen

Je sport al een aantal jaar en daarnaast eet je ook genoeg, althans dat denk je. Je neemt je eiwit shake na je training en eet een bak met magere kwark (met suiker) voor het slapen gaan. Ondertussen ben je in de veronderstelling dat je genoeg eet.

Tot wij je de vraag stellen hoeveel calorieën  jij dagelijks binnen krijgt. Veel mensen onderschatten het belang van een goed voedingspatroon wanneer zij bezig zijn met het bouwen van hun ‘droom’ lichaam.

Zonder de juiste voeding zal het resultaat uitblijven. Het lichaam kan niet veranderen zonder de juiste bouwstenen.

Begin met het tellen van je dagelijks calorieën. Zonder een solide basis zal een huis nooit gebouwd kunnen worden. Natuurlijk, het is belangrijk dat je goed traint en de juiste oefeningen doet. De juiste voeding en voldoende rust zijn echter vaak twee factoren die onderschat.

De juiste voeding en rust zal er namelijk voor gaan zorgen dat jouw spieren goed kunnen herstellen van de inspanningen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je voldoende eiwitten binnen krijgt. Ga desnoods een tijdje calorieën Tellen om te zien wat je nou echt binnen krijgt. De energie balans is altijd leidend.

Stel daarnaast ook een doel voor jezelf. Wil je aankomen? Ga 500 calorieën boven je onderhoud zitten. Is het jouw doel juist om wat kilo’s kwijt te raken en wil je dus Afvallen? Ga in dit geval 500 calorieën onder je onderhoud zitten. ( we schreven een artikel over droog trainen waar dit in een overzichtelijk stappenplan wordt uitgelegd.) Hou dit voor langere tijd vol en je zult resultaat zien!

4. Je geeft al je zuur verdiende geld uit aan supplementen.

Wanneer je als beginner voor het eerst op een website komt die supplementen verkoopt zul je versteld staan van de supplementen die allemaal te krijgen zijn.

De resultaten die je van deze supplementen krijgt zijn ongekend volgens de website en je zal groeien als nooit te voren.

Helaas werkt het niet zo makkelijk. Tuurlijk zijn er supplementen die echt een toegevoegde waarde leveren

Echter is het zo dat supplementen slechts een aanvulling zijn op je voeding en training. Laten we zeggen dat de supplementen je misschien 5% beter maken terwijl een goed voedingspatroon je 80% beter maakt. Trap niet in al de marketing trucjes en zorg gewoon dat je voeding op orde is!

Volgens ons zijn er maar een paar supplementen je geld waard. Denk daarbij aan bijvoorbeeld creatine , vitamine D of een pre-workout shake.

5. Verkeerde oefeningen

Biceps, Isolatie, oefening

Een andere fout die we veel beginner zien maken is de keuze in oefeningen. Om een voorbeeld te geven, jongens die naar de sportschool gaan doen dit waarschijnlijk om breder te worden. Ze willen een bredere borstkas en vooral brede armen.

Om die reden zullen de oefeningen waarbij ze denken dat deze bijdragen aan bovenstaande doelen altijd het belangrijkst zijn. Als iemand grote armen wil bijvoorbeeld zal je hem vaak bicep oefeningen zien doen. Is dit echter het meest effectief? Nee, absoluut niet.

We zien nog steeds te veel beginners die zich simpelweg niet richten op de juiste oefeningen. Dit is enorm zonde aangezien je eigenlijk tijd aan het verspillen bent.

Het zit namelijk zo dat je twee verschillende soort oefeningen hebt:

Bij Compound oefeningen  spreek je meerdere spiergroepen en gewrichten aan waardoor je meer gewicht kan tillen. Hierdoor zijn compound oefeningen perfect om ‘progressie‘ op te maken waarmee je dus uiteindelijk meer spiermassa zal opbouwen.

Bij Isolatie oefeningen daarentegen wil je de betreffende spier juist zo veel mogelijk isoleren. Dit betekent dat je bij isolatie oefeningen veel minder gewicht moet gebruiken. Hierdoor is het een stuk moeilijker om dus progressie te maken op isolatie oefeningen aangezien dit de kans op blessures aanzienlijk zal vergroten. Dit zou dus uiteindelijk betekenen dat je met compound oefeningen veel meer spiermassa kan opbouwen.

Om jullie een vraag te stellen; Wat denk je dat voor meer spiermassa zal zorgen… 10 kilogram meer kunnen bankdrukken of je Dumbell chest fly met 10 kilo meer kunnen uitvoeren.

Ik denk dat je het antwoord zelf wel kan raden.

In het algemeen is het zo dat je met compound oefeningen makkelijker, efficiënter  en veiliger vooruit kan gaan in gewicht dan bij isolatie oefeningen.

Hierdoor wint de compound oefening het dus van de isolatie oefening.

Dit betekend echter niet dat je isolatie oefeningen helemaal uit je trainingsschema moet halen, isolatie oefeningen kunnen namelijk zeker van toegevoegde waarden zijn. Denk bijvoorbeeld aan face pulls

Stel je bijvoorbeeld voor dat je net een paar setjes op de bankdruk heb gedaan, je hebt een goede pomp in je borst en wilt graag nog wat extra volume toevoegen aan je training. De chest fly is dan natuurlijk een perfecte oefening om te doen.

In deze situatie zorgt de isolatie oefening er dus voor dat je na de zware compound oefeningen je borst nog kan isoleren met wat extra volume.

Interessant?

Mocht je nog vragen hebben of vond je dit artikel interessant? Laat dan een reactie achter! Wij proberen altijd dezelfde dag nog te reageren. Het delen van dit artikel op Social media wordt uiteraard ook enorm gewaardeerd!

Over de auteur Remco Hazenwerf

Mijn naam is Remco Hazenwerf, 24 jaar en auteur op Fitcode.nl. In het dagelijks leven ben ik eigenaar van een personal trainers bedrijf. Je kan van mij artikelen verwachten over alles wat met fitness en fitness artikelen te maken heeft. Heb je een vraag of feedback over mijn content? Dan kan je mij een berichtje sturen op mijn Linkedin profiel.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>