5 Redenen om de Overhead Press te doen!

De Overhead Press of Millitary Press  is wellicht wel één van de beste testen om te zien hoe sterk je bovenlichaam daadwerkelijk is. Bovendien het een ideale oefening bij het schouders trainen en kan eigenlijk niet ontbreken in je schema.

Grootste reden hiervan is dat de Overhead Press  veel meer stabilisatie vereist dan bijvoorbeeld tijdens het bankdrukken.

Daarnaast kan een Overhead Press je ook helpen bij het sterker worden op bijvoorbeeld de bench Press, zorgt het voor een sterkere ‘lockout’ en een betere core.

In dit artikel zullen we je precies vertellen waarom de overhead press zo’n goede oefening is. Echter is het wel belangrijk dat je weet hoe je de Overhead Press precies uitvoert. Het is namelijk een lastige oefening

Daarom beginnen we met een korte uitleg over de overhead Press!

Overhead Press: Hoe moet dat?

Eigenlijk zou iedereen die bezig is met fitness een Overhead Press oefening in zijn of haar trainingsschema moeten hebben. Echter is niet iedereen hier klaar voor.

De Overhead Press is namelijk best een lastige oefening. Dit komt omdat het een goede mobiliteit en een hoop kracht vereist.

Als het voor jou de eerste keer is dat je een Overhead Press met Barbell uitvoert zouden we je aanraden om eerst aan de beweging te wennen met Dumbells.

Kies je er ervoor om de oefening toch met een barbell uit te voeren begin dan altijd met weinig gewicht en bouw dit rustig op.

Zeker voor beginners kan het zinvol zijn om onderstaande video even te bekijken. Mark Rippetoe is een ervaren rot in het Krachttraining vak en legt hier goed uit hoe een Overhead Press uitgevoerd dient te worden.

Nu je precies weet hoe je de overhead press uitvoert is het tijd om erachter te komen waarom de overhead press zo’n goede oefening is!

1. Overhead Presses zijn goed voor je Core

Testosteron, mannelijk hormoon

Je kan je misschien wel voorstellen dat het best een uitdaging voor je lichaam is om een bepaald gewicht boven het hoofd uit te drukken.

Zeker als je op een geven moment wat sterker wordt en meer gaat tillen zullen er een hoop spieren moeten helpen met stabiliseren van je lichaam.

Dit is dan ook één van de redenen dat Over Head Presses de ideale krachtbouwers zijn voor het bovenlichaam. Tijdens een Overhead Press zal je ‘core’ (De rug, Buik en Bekken gebied) enorm hard moeten werken. Dit zal je dan ook gaan helpen bij het buikspieren trainen.

Hierdoor bouw je met overhead presses naar verloop een sterke core op wat natuurlijk weer bijdraagt aan meer algehele kracht.

2. Grote en ronde schouders

De deltaspier van de schouder (deltoideus) bestaat uit 3 koppen

  • De voorste kop van de schouderspier: pars acromialis.
  • De middelste kop van de schouderspier: pars spinata.
  • Het achterste gedeelte van de schouderspier: tuberositas deltoidea) (wordt heel goed getraind met face pulls).

De Overhead Press zal vooral de voorste en de middelste kop stimuleren. Dit is dus de voorkant en de zijkant van je schouder spier.

Daarnaast zorgt de Overhead Press ook nog eens voor meer kracht in de achterkant van je schouders. Dit is best uniek aangezien er maar weinig oefeningen voor het bovenlichaam zijn die dit doen.

Hierdoor is de Overhead Press dus een geweldige oefening voor grote en ronde schouders. Doe dus genoeg Overhead Presses als ook jij schoulders als bowlingballen wilt;)!

3. Meer Bankdrukken

Zoals we eerder al aangaven kan een sterke Overhead Press er ook voor zorgen dat je sterker wordt bij het bankdrukken. Beide oefeningen spreken namelijk ongeveer dezelfde spieren aan alleen is de ene staand en de andere liggend.

De overhead vereist bijvoorbeeld iets meer hulp van spieren uit het bovenlichaam dan de bench press. Hierdoor kan het helpen met de neergaande beweging van de bench press.

Loop je dus tegen een plateau aan op de benchpress, probeer dan eens de focus te leggen op een sterkere overhead press!

4. Hoger Springen

Ja, dat lees je goed!

Had je niet verwacht hé?

Een goede verticale sprong of box sprong hebben twee dingen gemeen.

Ten eerste vereist het snelheid en kracht. Daarnaast moet de persoon die deze sprongen uitvoert een bepaald coördinatie vermogen hebben.

Dit soort grote sprongen bestaan over het algemeen uit meerdere gewrichten en spieren die samenwerken. Hierbij speelt de manier waarop je met je arm zwaait voor de sprong ook een rol.

En dit is precies waarom de Overhead Press kan bijdragen aan een hogere sprong. Overhead presses oefenen namelijk indirect invloed uit op iemands vermogen om kracht uit de arm zwaai te halen.

Een juiste armzwaai kan de hoogte van een sprong met ongeveer 30% verhogen en de snelheid van een atleet verbeteren.

Hierbij moet een atleet wel over goede springmechanismen beschikken voordat de armzwaai zijn sprong beïnvloedt, maar het is een interessante gedachte.

5. Grotere Trapezius!

Bankdrukken, Benchpress, bankdruk, Borstspieren, Borst

Zware overhead presses zorgen ervoor dat je Trapezius (monnikskapspier) zich zal ontwikkelen en sterker zal worden.

Het is namelijk zo dat de Trapezius voor stabiliteit zorgt op het moment dat je de stang helemaal hebt uitgeduwd.

Wij zijn benieuwd naar jullie mening over de Overhead Press. Zit hij al in jouw schema en vind je het een fijne oefening?!

Interessant?
Mocht je nog vragen hebben of vond je dit artikel interessant? Laat dan een reactie achter! Wij proberen altijd dezelfde dag nog te reageren. Het delen van dit artikel op Social media wordt uiteraard ook enorm gewaardeerd!

Over de schrijver Remco Hazenwerf

Mijn naam is Remco Hazenwerf, 24 jaar en auteur op Fitcode.nl. In het dagelijks leven ben ik eigenaar van een personal trainers bedrijf. Je kan van mij artikelen verwachten over alles wat met fitness en fitness artikelen te maken heeft. Heb je een vraag of feedback over mijn content? Dan kan je mij een berichtje sturen op mijn Linkedin profiel.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>