Afvallen lukt niet? 12 Fouten die je maakt (+oplossingen)!

Doe jij ontzettend je best om af te vallen maar wil het maar niet lukken? Geen zorgen, in dit artikel gaan we je helpen! 

Afslanken of gewicht verliezen is namelijk helemaal niet zo moeilijk als de meeste mensen denken, het probleem is echter dat er vaak onnodige fouten gemaakt worden. 

Dit is zonde aangezien je ontzettend je best doet en graag zo snel mogelijk resultaat ziet. Het is dan natuurlijk super frustrerend als het afvallen maar niet lukt.

In dit artikel delen we een aantal oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat jij momenteel geen gewicht verliest en waardoor het je niet lukt om af te slanken!

Afvallen_lukt_niet_meme

Als jij denkt dat je niet meer afvalt dan kan het zomaar zijn dat je er helemaal naast zit.  Misschien val jij wel degelijk af en zit je jezelf helemaal gek te maken om niks.

Dit gebeurt vooral wanneer jij je helemaal focust op de weegschaal. We zien nog steeds tal van voorbeelden van mensen die helemaal uit flippen omdat ze na 3 dagen iets meer wegen dan een paar dagen eerder.

Dat jouw gewicht op de weegschaal iets meer is dan een paar dagen eerder wil niet zeggen dat jij geen vet verliest.

Waar veel mensen denken dat afvallen een lineair proces is, zit iedereen er naast. Afvallen is namelijk alles behalve een lineair proces.

Sommige dagen raak je bijvoorbeeld wat gewicht kwijt en andere dagen kom je juist weer wat gewicht aan.

Dit is echter geen reden je zorgen te maken. Het is namelijk normaal dat je lichaamsgewicht fluctueert tijdens het afvallen.

Als je bent aangekomen betekent dit niet altijd dat je daadwerkelijk dikker of ‘vetter’ bent geworden. Er zijn tal van factoren die invloed kunnen hebben op je gewicht, dit heeft te maken met de hoeveelheid vocht die je lichaam vasthoudt door bepaalde factoren.

afvallen_is_niet-lineair

Denk hierbij aan Koolhydraat inname, zoutinname, slaapkwaliteit, hormonen of zelfs een zware legday waardoor je iets meer vocht vasthoudt dan normaal.

Ook kan het zo zijn dat je bijvoorbeeld al een paar dagen niet naar de wc bent geweest, of misschien ben je wel aan het bulken waardoor je wat extra spiermassa hebt gewonnen.

Zoals je ziet zijn er tal van factoren die invloed kunnen hebben op je gewicht, zorg er altijd voor dat je al deze factoren mee hebt genomen voordat je conclusies trekt op basis van het getal op de weegschaal.

Zolang je maar een algemene daling ziet in je gewicht is er niks om je zorgen over te maken. Onthoud het is een marathon geen sprint!:)

2. Je houdt niet bij wat je eet

Je hoort het zo vaak voorbij komen: 'Ja, ik heb echt alles al geprobeerd, maar ik val maar niet af'.

Wanneer je deze persoon dan vraagt hoeveel calorieën hij of zij op een dagelijkse basis binnen krijgt dan krijg je daar 9 van de 10 keer geen antwoord op.

Een veel gemaakte fout is dat mensen denken te weinig calorieën binnen te krijgen, maar ondertussen juist te veel binnen krijgen.

In de essentie is afvallen eigenlijk heel simpel. Als jij minder calorieën binnen krijgt dan dat je verbrandt, zal je afvallen. Eet jij meer calorieën dan dat je verbrandt? Dan kom je aan.

Onthoud altijd dat de energie balans bepaalt of jij aankomt of afvalt ongeacht wat je eet.

In andere woorden, of je aankomt of afvalt hangt niet af van bepaalde voedingskeuzes maar heeft te maken met jouw dagelijks energieverbruik en energie-inname.

Dit is ook al meerdere keren aangetoond door wetenschappelijke experimenten.

Professor Mark Haub kreeg het bijvoorbeeld voor elkaar om 13 kilo af te vallen in 10 weken terwijl hij enkel en alleen Dorito's, Oreo's at en af en toe een eiwit shake nam.

Daarnaast was er ook nog John Cisna, hij verloor 25 kilogram en at niks anders dan McDonalds.

Dan heb je ook nog het - misschien wel opvallendste - experiment van Kai Sedgwick die dankzij de McDonalds in de beste shape van zijn leven kwam.

Kai, 34 jaar oud, at McDonald's als ontbijt, lunch en dinner daarnaast volgde hij een strict trainingsprogramma om zijn spiermassa te vergroten.

Zijn doel van dit experiment was om te achterhalen wat voor invloed het hebben van een ongezond dieet zou hebben op het opbouwen van spiermassa.

Aan het einde van dit experiment was Kai 2,7 kilogram spiermassa rijker.

Om deze reden is het ook zo belangrijk dat je weet wat jij dagelijks aan calorieën binnen krijgt. Begin daarom met calorieën tellen!

Dit is trouwens ook wetenschappelijk bewezen. Er zijn onderzoeken die aantonen dat het bijhouden of tellen van je calorieën kan helpen bij het afvallen. Mensen die hun eten bijhouden verliezen over het algemeen meer gewicht dan mensen die dit niet doen.

Heb jij nou ook geen flauw idee hoeveel calorieën je binnen krijgt per dag? Geen zorgen! 

Calorieën tellen is tegenwoordig ontzettend simpel. Zo zijn er vele verschillende apps die je kan installeren op je telefoon die ontzettend makkelijk zijn in gebruik. Hiermee wordt afvallen een eitje!

Zelf gebruik wij de app Fatsecret, zoals je in bovenstaande afbeelding kan zien.

3. Afvallen lukt niet door hormonen

Wanneer je bepaalde medicatie slikt kan het zo zijn dat je hormoonhuishouding verstoord wordt. Dit kan een reden zijn dat het je maar niet wil lukken om gewicht te verliezen.

Door deze hormonale disbalans is het ontzettend moeilijk om af te vallen. Sterker nog, dit kan leiden tot een toename in gewicht.

Wanneer we spreken over medicatie die het afslankproces kunnen beïnvloeden, denk dan aan:

  • Reuma Antidepressiva
  • Anticonceptiepil
  • Insuline-injecties
  • Diabetes medicijnen
  • Reumamiddelen
  • Schildkliermedicijnen

Elk van bovenstaande medicatie oefent op een manier invloed uit op je hormonen. Hierdoor kan het vervelende gevolgen hebben op je lichaamsgewicht en vetmassa.

Welke hormonen hebben dan negatieve invloed op je gewicht? 

Leptine is een hormoon dat wordt geproduceerd in je vetcellen. Wanneer jij een enorm hoog vetpercentage hebt zal dit betekenen dat er ook meer leptine wordt geproduceerd in je lichaam. 

Een ander hormoon dat invloed uitoefent op je gewicht is Ghreline, ook wel bekend als het 'honger hormoon'. Zodra jouw maag leeg is zal dit hormoon vrij komen waardoor er een signaaltje naar je hersenen gestuurd wordt dat je moet gaan eten.

4. Afvallen lukt niet door te weinig eiwitten

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: Eiwit is de koning van de nutriënten als jij graag wilt afvallen.

Door je dagelijkse eiwit inname met 25 tot 30% te verhogen kan jouw metabolisme tot 100 calorieën per dag extra verbranden.

Daarnaast zijn eiwitten perfect voor het verminderen van de eetlust en de gedachten aan lekker snacks de grond in te drukken.

Dit komt doordat eiwitten invloed heeft op verschillende hormonen die je honger en eetlust reguleren.

Een andere tip die we je graag geven: Zorg dat je ontbijt een flinke dosis eiwitten bevat!

Onderzoeken tonen aan dat het eten van een ontbijt met veel eiwitten ervoor kan zorgen dat je minder honger en eetlust zal hebben tijdens deze dag.


Daarnaast zorgen eiwitten er natuurlijk ook voor dat je spiermassa behouden blijft tijdens een langdurige periode van afvallen. Zorg dan ook dat je voldoende eiwitrijke voeding binnen krijgt.

5. Je krijgt te veel calorieën binnen

Wist jij dat verschillende onderzoeken aantonen dat mensen over het algemeen de neiging hebben te denken dat zij minder calorieën binnen krijgen dan dit in werkelijkheid is?

Als jij bezig bent met afvallen maar het wil op de een of andere manier niet lukken, dan raden wij jou aan om je calorieën is een weekje bij te gaan houden.

Dit klinkt misschien als een enorme opgaven alleen wordt het tegenwoordig steeds makkelijker gemaakt om jouw dagelijks calorie inname bij te houden.

Je hebt tegenwoordig namelijk verschillende applicaties (Fatsecret is onze favoriet) die zowel op mobiel, tablet als op de pc beschikbaar zijn. Hierdoor kan je dus overal je calorieën bij houden.

Door je calorieën bij te houden weet je precies wat jij binnen krijgt. Daarnaast word je jezelf ook bewust van gezonde voedingsbronnen. Afvallen zonder dieet of afvallen zonder sporten is ontzettend makkelijk haalbaar wanneer jij je calorieën gaat tellen!

6. Je doet niet aan krachttraining

Een van de belangrijkste dingen die jij moet doen tijdens een periode van afvallen is waarschijnlijk wel krachttraining.

Waarom?

Waarschijnlijk ben je al een tijdje bezig in de sportschool en vind je het nu tijd om die spiermassa - waar je zo hard voor hebt gewerkt een keer zichtbaar te maken.

Dit doe je door je vet percentage te verlagen, je gaat dus voor een langere periode een calorie te kort hanteren ( Minderen kcal eten dan dat je verbrandt).

Je lichaam zal dus minder voedingsstoffen beschikbaar hebben om jouw spieren te voorzien van de benodigde bouwstoffen.

Om deze reden is het van essentieel belang dat jij deze spieren blijft stimuleren door middel van krachttraining.

Doe je dit niet dan zal de kans groot zijn dat je tijdens het afvallen ook een hoop spiermassa zal verliezen.

Daarnaast is het ook zo dat jouw stofwisseling minder snel zal gaan werken tijdens het afvallen. Door krachttraining te doen wordt dit proces juist weer versneld.

7. Je drinkt nog steeds calorieën (zucht)

Het drinken van je calorieën is - tenzij het een eiwit shake is - waarschijnlijk een van de stomste dingen die ja kan doen als je bezig bent afvallen.

We doelen hierbij om het drinken van verschillende frisdranken of fruitsappen die barsten van de suikers en calorieën.

Waarom het geen goed idee is om je calorieën te drinken?

Deze dranken bevatten vaak een hoop calorieën en geven je totaal geen verzadigd gevoel.

Je zou principe zo een vier glazen cola op kunnen drinken, je hebt na deze vier glazen waarschijnlijk nog steeds honger. Ondanks de honger heeft deze cola er wel voor gezorgd dat je 400 calorieën extra binnen hebt gekregen.

Nu denk je misschien; dat valt toch wel mee? Om even de vergelijking te maken: 400 calorieën staat gelijk aan 120 gram havermout.

Geloof ons, als jij 120 gram havermout op eet dan denk je de komende 4 uur echt niet meer aan eten hoor!

Wees zuinig met je calorieën, je hebt er tenslotte niet heel veel als je aan het afvallen bent. Het drinken van calorie rijken dranken is volgens on een verspilling van je calorieën. Kies daarom altijd voor de gezondere keuzes die je wel goed vullen.

8. Je Slaapt niet goed

Je leest goed, je kan aankomen van te weinig slaap! Slaap is enorm belangrijk voor ons lichaam en zorgt voor meer dan alleen bijkomen en uitrusten.

Tijdens je slaap is je lichaam druk bezig met het herstellen en opbouwen van de spiercellen die je overdag beschadigd hebt, ook reinigt je lichaam afvalstoffen in bijvoorbeeld de hersenen. Dit zijn vitale processen die ervoor zorgen dat je lichaam en geest goed blijven werken.

Te weinig slaap kan leiden tot verschillende vervelende bijwerking, denk hierbij aan een hoger risico voor hart en vaatziekten, obesitas, diabetes, gewichtstoename en alzheimer.

Er zijn  verschillende onderzoeken die aantonen dat een slechte nachtrust een van de grootste risico factoren is het voor de kans op obesitas.

Volwassenen die een slechte nachtrust hebben lopen een verhoogde kans van 55%  op Obesitas, bij kinderen is dit zelfs 89%.

Probeer elke nacht minimaal 7 tot 9 uur slaap te pakken, met deze richtlijnen kan je lichaam zich goed herstellen van de inspanningen die dag.

Tips om beter te slapen:

- Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed
- Probeer te relaxen voordat je gaat slapen (Luister wat muziek)
- Creëer een comfortabele plek om te slapen (Stil, Donker, goede temperatuur)
- Vermijd Cafeïne, alcohol en nicotine voordat je gaat slapen
- Leg je smartphone weg voordat je gaat slapen
- Wees actief tijdens je dag

9. Je Drinkt Te Weinig Water

Drink jij wel genoeg water?

Deze vraag heb je vast wel eens gehoord. Water is namelijk enorm belangrijk voor het menselijk lichaam.

Zeker als het jouw doel is om gewicht te verliezen is het belangrijk om veel water te drinken.

Waarom?

Het kan je helpen bij het afvallen....

In een onderzoek van 12 weken werd een groep volwassenen gevraagd om een halfuur voor elke maaltijd een halve liter water te drinken. Dit resulteerde in een toename van  44% in gewichtsverlies.

Daarnaast kan het drinken van water er ook voor zorgen dat je meer calorieën verbrandt. 

Lees tip: Kun je Afvallen in je gezicht? Ontdek het antwoord hier!

10. Je Drinkt Te Veel Alcohol

Eigenlijk is dit punt het tegenovergestelde van punt 8.

Het drinken van alcohol is namelijk niet echt bevorderlijk voor het afval proces.

Laten wij voorop stellen dat wij absoluut vinden dat het drinken alcohol en fitness te combineren zijn.

In onze ogen is Fitness een aanvulling op je leven en moet het je leven niet overnemen.

calorieen_in_alcohol

Bron: vox.com

Een keer per week even een drankje doen in de kroeg kan in principe ook niet heel veel kwaad. Als je er maar weer voor zorgt dat je de draad na dit avondje wel weer gewoon oppakt.

Dat gezegd te hebben is er natuurlijk ook een andere uiterste. Als jij wilt afvallen zouden wij je niet adviseren om 5 dagen per week bier of wijn te gaan drinken.

Lees tip: Hoeveel calorieën zitten er in bier?

Als jij toch graag wat meer wilt drinken kies dan voor de opties met weinig calorieën of probeer te mixen met light dranken.

11. Je focust je te veel op een 'Dieet'

Snel afvallen met een dieet? Doe het niet!

Het volgen van een dieet kan je misschien een periode helpen met verliezen van wat gewicht. Afvallen zonder dieet is iets wat veel beter werkt!

Echter is het bijna onmogelijk om een dieet de rest van je leven vol te hebben. Onderzoeken tonen aan dat mensen die voor langere periode een dieet hebben gevolgd meer kans hebben om hierna terug te vallen in oude gewoontes.

Wij raden je dan ook aan om jezelf niet erg te focussen op een bepaald dieet. Probeer eerder een verandering te maken in je levensstijl waardoor je een fitter, gezonder en gelukkiger mens wordt.

Ga voor gezonde gewoontes in plaats van bepaalde diëten.

12. Afvallen lukt niet door stress

Wist je dat stress negatieve invloed kan hebben op het afslanken of vermageren? Dit komt doordat het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt als je veel stress ervaart.

Een overschot van dit hormoon kan leiden tot allerlei vervelende kwaaltjes waaronder een toename van je gewicht. Stress heeft namelijk invloed op je eetlust, dit is dan ook gelijk de reden waarom het invloed op je gewicht kan hebben.

Heel veel mensen eten namelijk uit emoties, wanneer iemand heel veel stress ervaart is de kans groter dat je als een gek gaat snoepen. Misschien herken je dit bij jezelf ook wel.

Overigens is het aankomen door stress niet alleen een gevolg van het meer eten. Nee, je lichaam veroorzaakt ook bepaalde reacties in je hormonen die zorgen voor meer gewichtstoename.

Zo zorgt cortisol er bijvoorbeeld voor dat je vetopslag hoger ligt dan normaal. Bovendien zorgt dit hormoon ervoor dat je meer buikvet vast gaat houden (visceraal vet).

Dit is natuurlijk absoluut niet wal je wil. Daarnaast wordt insuline gestimuleerd door cortisol, zodra er veel cortisol in je lichaam is zal je meet trek krijgen in ongezonde snacks en junkfood.

Als het afvallen jou niet lukt is het wellicht goed om is te kijken naar je stress niveau's. Ervaar je veel stress? Probeer dit dan terug te brengen.

Hieronder een aantal tips voor minder stress:

  • Sport 20 tot 30 minuten per dag
  • Ga naar buiten en geniet van de natuur
  • Voed je lichaam met gezond voedsel
  • Neem een yoga-pauze van 10 minuten
  • Vraag familie om hulp
  • Luister naar een vrolijk muziekje
  • Probeer eens te mediteren via headspace
Over de schrijver Anne Schenkel

Mijn naam is Anne Schenkel, voedingsdeskundige en diëtiste. Voeding en de invloed hiervan op het lichaam heeft mij altijd geïnteresseerd. Op het internet staan zoveel onwaarheden dat ik het als mijn persoonlijke missie zie om deze valse mythes weg te nemen en men van handige tips en betrouwbare informatie te voorzien.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>