Afvallen met appelazijn: werkt het echt of is het een fabel?

Afvallen met appelazijn, een hardnekkige mythe of waarheid? Appelazijn is tegenwoordig ongekend populair en wordt door steeds meer mensen gebruikt tijdens het afvallen.

Het drinken van appelazijn zou je kunnen helpen met het afvallen rond de buik en zou bovendien verschillende heilzame voordelen met zich mee brengen.

In dit artikel gaan we op zoek naar antwoord. Is appelazijn echt zo gezond en wordt snel afvallen een eitje met appelazijn? Je ontdekt het hier!

Wat is appelazijn?

Laten we beginnen bij het begin; wat is appelazijn eigenlijk precies en waarom is het zo populair? Het azijn van een appel – ook wel appelazijn – is een natuurlijk middel dat ontstaat tijdens het fermentatieproces in het sap van appels.

Wie wel eens azijn geproefd heeft kan waarschijnlijk beamen dat het ontzettend zuur smaakt. Dit is dan ook terug te vinden in de Franse benaming van azijn, dit is namelijk ‘Vinaigre’. De betekenis van ‘Vinaigre’ is ‘zure wijn’ wat gelijk veel zegt over de smaak van azijn.

Om appelazijn te kunnen maken moet het sap van de appels gaan gisten. Door het gisten zullen de suikers worden omgezet in alcohol waardoor er wijn ontstaat. Vervolgens wordt er lucht bij het appelazijn gelaten waardoor de alcohol zal worden omgezet in zuur.

Het ontstaan van appelazijn

Het verhaal achter het ontstaan van appelazijn is opmerkelijk te noemen. Appelazijn werd eeuwen geleden namelijk per ongeluk ontdekt doordat er een ton druivensap te lang was blijven staan.

Deze ton met druivensap was ondertussen veranderd in wijn en na verloop van tijd zelfs in azijn. Men ontdekte al vrij snel dat azijn een veelzijdig hulpmiddel was dat niet alleen van druiven maar ook van appels gemaakt kon worden. Sinds dat moment werd appelazijn gebruikt in combinatie met voeding.

Bovendien werd het regelmatig ingezet als schoonmaakmiddel. Jaren laten is appelazijn ook ingezet voor medische doeleinden. Zo werd appelazijn ingezet voor kiespijn, wonden, diabetis en bepaalde vergiftigingen.

Wat zijn de voordelen van appelazijn?

1.Appelazijn en afvallen:

Dat appelazijn ontzettend populair is onder mensen die graag wat kilo’s kwijt willen is geen toeval. Er zijn namelijk verschillende redenen om appel azijn te drinken als je wilt afvallen.

Zo zorgt appelazijn ervoor dat je na de inname sneller verzadigd bent en minder trek in voedsel hebt. Dit zorgt er uiteindelijk natuurlijk voor dat je minder kcal binnen krijgt.

Bovendien zijn er onderzoeken die ondersteunen dat het dagelijks gebruik van appelazijn kan leiden tot gewichtverlies en de vermindering van vet rond de buikstreek. [1]

2. Helpt bij het bestrijden van bacteriën:

Zoals we hierboven al aangaven werd appelazijn ingezet bij verschillende ziektes en gezondheidskwaaltjes. Onderzoek toont dan ook aan dat appelazijn de groei van bepaalde schadelijke bacteriën tegen kan gaan. Deze bacteriedodende werking zorgt ervoor dat appelazijn ook vaak wordt gebruikt als schoonmiddel.

Hiermee bestrijdt appelazijn vieze luchtjes die veroorzaakt worden door bacteriën. Denk hierbij aan zweet voeten, vieze adem en zweetlucht.

3. Appelazijn voor een betere bloedsuikerspiegel

Appelazijn kan volgens verschillende onderzoeken de bloedsuikerspiegel stabiliseren. Dit is voornamelijk gunstig voor mensen die diabetes hebben.

4. Appelazijn kan vermoeidheid tegen gaan

Wanneer jij net een zware training hebt gehad of veel stress hebt zullen er zich steeds meer melkzuren ophopen in je lichaam. Deze melkzuren kunnen ervoor zorgen dat je extra vermoeid raakt.

Gelukkig bevat appelazijn bepaalde aminozuren die ervoor zorgen dat er minder melkzuur zal ophopen. Een simpele truc die je kan toepassen is door 1 of 2 eetlepels azijn toe te voegen aan groot glas water. Hierdoor heb je een natuurlijk energiedrankje!

5. Appelazijn kan maag en darm klachten verhelpen

Jaja, weer een medisch voordeel van appelazijn! Wist je dat appelazijn problemen met je maag en darmen op verschillende manieren kan verhelpen? Zoals we eerder al aangaven bevat appelazijn een antibacteriële werking.

Deze werking van het azijnzuur kan positieve effecten hebben op maag- en darmklachten wanneer deze klachten worden veroorzaakt door bacteriën (denk hierbij aan buikpijn of diarree). Ook zit er pectine in appelazijn, deze stof kan darmkrampen en brandend maagzuur verhelpen.

Lees ook: Afvallen met water; feit of fabel?

Hoe appelazijn nemen?

Ben je enthousiast geworden over appelazijn en zou je dit middel graag eens gebruiken? Ga dan voor onbewerkte troebel appelazijn. Door deze variant van appelazijn te kopen zul je de beste resultaten behalen. Je kan dit vervolgens op verschillende manieren integreren in je voedingspatroon. Denk herbij aan:

  • Gebruik de appelazijn als dressing voor je salade.
  • Marineer je vlees of vis met appelazijn.
  • Mix 1 a 2 eetlepels appelazijn door een glas met water.

Tips voor appelazijn

In dit artikel heb je dus kunnen lezen wat de voordelen zijn van appelazijn en hoe je appelazijn het beste tot je kan nemen. Om het maximale uit appelazijn te halen zouden we de volgende tips mee willen geven:

  • Kies altijd voor troebele appelazijn: Deze variant bevat de meeste werkzame stoffen (vitaminen, mineralen en aminozuren)
  • Deze variant is biologisch en bovendien onbewerkt. Het voordeel hiervan is dat er geen suikers aan toegevoegd zijn

Verder is het misschien niet goed om te vermelden dat appelazijn geen wondermiddel is. Tuurlijk heeft het verschillende gezondheidsvoordelen te bieden echter wil dit natuurlijk niet zeggen dat dit goedje ervoor gaat zorgen dat je super snel gewicht zal verliezen. Om gewicht te verliezen zal je lichaam in een negatieve energie balans moeten verkeren, als je dit langere tijd weet vol te houden zal je afvallen.

Over de schrijver Anne Schenkel

Mijn naam is Anne Schenkel, voedingsdeskundige en diëtiste. Voeding en de invloed hiervan op het lichaam heeft mij altijd geïnteresseerd. Op het internet staan zoveel onwaarheden dat ik het als mijn persoonlijke missie zie om deze valse mythes weg te nemen en men van handige tips en betrouwbare informatie te voorzien.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>