Review: Afvallen met Gezond en vooral lekker eten [Test 2023]

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Afvallen
 • /
 • Review: Afvallen met Gezond en vooral lekker eten [Test 2023]

Afvallen met gezond en vooral lekker eten is een boek van Natalia Rakhorst. Dit boek maakt deel uit van Project Gezond, een bekende en populaire dieetmethode waar al veel mensen gebruik van hebben gemaakt. Project Gezond bestaat uit een online platform en twee boeken. Wat maakt afvallen met Project Gezond zo populair? Hoe werkt dit dieet, wat zijn de voor- en nadelen van dit dieet en wat zijn de Afvallen met gezond en vooral lekker eten ervaringen? Wij hebben het voor je uitgezocht.


Afvallen met Gezond en vooral lekker eten Review:

Eind beoordeling: 4.5/5

Dit boek bevat 8 complete weekmenu's, 40 heerlijke
recepten en een schat aan informatie over afvallen in
het algemeen. Volg de weekmenu's, proef de recepten
en ontdek zelf hoe je afvallen en lekker eten perfect
met elkaar kunt combineren. De manier van eten die
Natalia en Walter laten zien kun je met gemak en plezier
jarenlang volhouden. Dit zorgt ervoor dat de kilo's die je
kwijtraakt voorgoed wegblijven.


Welke boodschap staat centraal bij Project Gezond

Project Gezond is in 2015 opgericht door Natalia en Walther Rakhorst. Om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen kwam het echtpaar op het idee om een online programma te ontwikkelen. Dit online platform richt zich op zowel mannen als vrouwen die gezond en lekker willen eten en daarmee willen afvallen. De dieetboeken volgen dan ook geen specifieke dieetvorm, zoals het zoveel mogelijk weglaten van koolhydraten of vetten, maar blijven dicht bij wat de gemiddelde Nederlander eet. Wel zijn de recepten zo samengesteld dat er steeds voor de gezonde opties gekozen wordt.


Aan de basis staan gezonde weekmenu's in 4 varianten. Voor welk menu je kiest hangt af van je afslankdoel en je dagelijkse behoefte. Zo zijn er recepten met minimaal 1250 calorieën per dag tot 2100 calorieën per dag. Oorspronkelijk werden deze menu's alleen digitaal aangeboden via een online abonnement. Door het grote succes besloot het echtpaar echter om deze ook als een fysiek boek uit te brengen.

Hoe eet je gezond?

Gezonder eten en afvallen: het is de wens van veel Nederlanders. Toch valt het nog niet mee om echt gezonder te gaan eten. Zo zijn er bepaalde valkuilen waar je steeds weer intrapt, of merk je dat je mindset je toch nog niet helemaal ondersteunt in je verlangen om gezonder te leven. Met de volgende tips kan ook jij gemakkelijker de gezonde voedingskeuzes maken.


80/20 regel

De 80/20 regel is heel populair. Hierbij eet je het overgrote gedeelte van de tijd (80 procent) gezond en de andere 20 procent mag je eens zondigen. Dit kun je per dag of per week bekijken. Kies je bijvoorbeeld doordeweeks voor gezonde maaltijden die niet teveel calorieën bevatten en rijk zijn aan eiwitten, dan mag je in het weekend wel een patatje of pizza eten. Door ruimte te laten voor wat lekkers ben je niet te streng voor jezelf en is het een stuk eenvoudiger om gezond te leven.


Eet puur en natuurlijk

Door te kiezen voor pure en natuurlijke ingrediënten ben je stukken gezonder uit en vaak is het nog goedkoper ook. Pakjes en zakjes bevatten niet alleen veel smaakmakers, maar ook gigantisch veel verborgen suikers en zout. In principe kun je haast alles zelf maken wanneer je de juiste recepten hebt, zoals curry's, soepen en pastasauzen. Zo weet je precies wat er in zit en het is nog een stuk smakelijker ook.Suiker met mate

Gebruik zo min mogelijk suiker en andere zoetmakers, zoals honing, agavesiroop en ahornsiroop. Suikers veroorzaken een piek in je bloedsuikerspiegel. Niet alleen is dit slecht voor je lichaam, maar het zorgt er ook nog eens voor dat je meer behoefte hebt om te snaaien. Zelfs door een beetje suiker te eten maak je het jezelf dus moeilijker. Je hoeft niet helemaal suikervrij te eten, maar wees je hier wel bewust van.


Variatie

Op een dieet ben je vaak zo uitgekeken omdat deze zoveel restricties bevat. Je mag dit niet, je mag dat niet, als je eindelijk een gerecht hebt gevonden dat je 'mag' eten hou je hier vooral aan vast. Dat is zonde, want er is zoveel lekkers op de wereld te vinden wat gewoon in een gezonde leefstijl past. Zolang je vooral voor natuurlijke ingrediënten kiest, met veel groenten en waar mogelijk volkoren zit je vaak al goed. Eet zo gevarieerd mogelijk, met de ene dag groentes uit de oven en zoete aardappelen, granen zoals quinoa en boekweit en af een toe een beetje rijst en pasta.


Om af te vallen zonder hongergevoel zijn eiwitten zeer belangrijk. Het voordeel van eiwitten is dat deze langzamer worden verteerd door je lichaam dan koolhydraten en vetten. Hierdoor heb je langer een verzadigd gevoel. Ook zorgen eiwitten ervoor dat er zo min mogelijk spierweefsel wordt afgebroken tijdens het lijnen. Dit is weer belangrijk om na het dieet op gewicht te blijven. Ook willen veel mensen wat afvallen omdat hun spieren dan mooier uitkomen. Door te weinig te eten bereik je een averechts effect omdat je dan je spiervoorraad aan gaat spreken voor energie.


Water drinken

De eerste stap richting een gezonder eetpatroon is snel gezet. Door water te drinken in plaats van frisdranken en kant en klare vruchtensappen, krijg je veel minder suiker binnen. Daarnaast zorgt het drinken van water voor een voller gevoel, krijg je minder snel honger, ziet je huid er stralender uit en je hebt meer energie. Koffie en thee kun je ook prima drinken, maar gooi hier dan geen suiker in. Het is misschien even wennen om hiermee te stoppen, maar deze kleine stap kan al zorgen voor een groot verschil.


Afvallen met gezond en vooral lekker eten ervaringen

Afvallen met gezond en vooral lekker eten valt zo goed in de smaak omdat het boek duidelijke voorbeelden geeft van maaltijden die goed zijn om te eten. Je hoeft niet zelf met de rekenmachine aan de slag om te kijken hoeveel calorieën je binnenkrijgt. Ook zijn de macroverhoudingen per maaltijd goed op elkaar afgestemd, de verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten. Door te kiezen voor een van de recepten in het boek weet je zeker dat je goed bezig bent en je niet per ongeluk een caloriebommetje naar binnen werkt.


Dit tref je in het boek aan

Het boek is prachtig vormgegeven en bestaat uit ruim 200 pagina's. Dit kan je verwachten als je het boek aanschaft:

 • Compleet uitgewerkte weekmenu's voor 8 weken lang (6 eetmomenten per dag)
 • Vier calorie varianten per weekmenu: 1.250, 1.500, 1.800 of 2.100 Kcal per dag.
 • 40 smaakvolle recepten
 • Boodschappenlijstjes
 • Tips en adviezen

De simpelere gerechten in het boek, zoals ontbijtjes met crackers of bijvoorbeeld een eenvoudige pasta, heb je geen recept nodig. De uitgebreidere gerechten staan beschreven met 40 uitgewerkte recepten inclusief foto's. Wat super handig is, is dat je een boodschappenlijstje in het kookboek vindt. Hierdoor kun je direct alle boodschappen voor het complete weekmenu in huis halen. Doordat je niet steeds tussendoor naar de supermarkt hoeft is de kans minder groot dat je gaat snacken. Ook kom je minder snel in de verleiding om ongezond te eten als je thuis de koelkast vol hebt liggen met gezonde ingrediënten. Een win-win situatie dus.


Ook lees je vele tips en adviezen in het boek, bijvoorbeeld over hoe je het beste je voortgang in de gaten kunt houden en hoe je jouw motivatie hoog houdt. Ook staan er bijvoorbeeld tips in het boek om ook gezond te eten als je een onregelmatig leven hebt door je werk. Een grote plus vinden veel mensen de lijst met alternatieven voor producten uit de weekmenu's die je niet mag eten of niet lekker vindt. Dit maakt het ook nog makkelijker om te variëren met de recepten.

Weinig origineel

De meeste mensen die afvallen met Project Gezond zijn hier zeer over te spreken. Een puntje van kritiek is wel dat de recepten niet vernieuwend en verrassend zijn, alhoewel dit voor veel mensen ook weer een voordeel is. Je treft voornamelijk herkenbare en gangbare recepten aan in het kookboek, alleen worden deze dan vaak op een gezondere manier klaargemaakt. Ook kan het voor sommige mensen wat duurder zijn om te koken met de ingrediënten die gebruikt worden in het kookboek. Je moet namelijk veel verse groenten en fruit in huis halen om de weekmenu's te kopen. Dit is vooral het geval als jij momenteel haast niet gezond eet. Een gezonde leefstijl is dat extra geld echter dubbel en dwars waard, want op termijn kun je zo heel veel gezondheidsproblemen en ellende voorkomen.


Voor wie is Project Gezond geschikt?

Als jij graag eenvoudig en niet al te ingewikkeld eet en wilt afvallen zonder strenge dieetregels te volgen is dit kookboek van Project Gezond waarschijnlijk een goede keuze voor je. Het boek is zeer praktisch ingericht en je kunt direct aan de slag met de weekmenu's. Indien je juist liever een dieet volgt met strenge regels of juist blij wordt van verrassende gerechten en ingrediënten is het waarschijnlijk wat minder geschikt. De Fit met Eiwit methode is dan wellicht een betere keuze voor jou.

Beide methodes richten zich op 'gewoon' eten en het kiezen voor gezonde, vullende en pure ingrediënten. Je gaat als het ware op een andere manier naar voeding kijken en komt er achter dat je niets tekort komt als je de zwaar bewerkte voedingsmiddelen links laat staan.

Afvallen met Gezond en vooral lekker eten Review:

Eind beoordeling: 4.5/5

Dit boek bevat 8 complete weekmenu's, 40 heerlijke
recepten en een schat aan informatie over afvallen in
het algemeen. Volg de weekmenu's, proef de recepten
en ontdek zelf hoe je afvallen en lekker eten perfect
met elkaar kunt combineren. De manier van eten die
Natalia en Walter laten zien kun je met gemak en plezier
jarenlang volhouden. Dit zorgt ervoor dat de kilo's die je
kwijtraakt voorgoed wegblijven.


Over de auteur Remco Hazenwerf

Mijn naam is Remco Hazenwerf, 24 jaar en auteur op Fitcode.nl. In het dagelijks leven ben ik eigenaar van een personal trainers bedrijf. Je kan van mij artikelen verwachten over alles wat met fitness en fitness artikelen te maken heeft. Heb je een vraag of feedback over mijn content? Dan kan je mij een berichtje sturen op mijn Linkedin profiel.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>