Afvallen: het is voor zoveel mensen iets waar ze regelmatig of zelfs dagelijks mee bezig zijn. De een probeert het altijd op dezelfde manier, de ander probeert eens iets nieuws. En waar de een volhoudt en succesvol is, haakt de ander na een tijdje proberen weer af.
Zonde, want de meeste mensen voelen zich gelukkiger als ze wat meer op gewicht zijn. En natuurlijk is dat ook veel gezonder dan met overgewicht door het leven stappen.
Bewegen is, met bewuster eten, de beste manier om gewicht kwijt te raken, en hardlopen een bewezen methode. Maar afvallen met behulp van een loopband: werkt het? En zo ja hoe dan? Loop je even met ons mee?
Wat zijn de voordelen van een loopband?
Je kan je afvragen waarom je binnen op een loopband zou moeten gaan staan, in plaats van buiten te gaan hardlopen. Natuurlijk: er gaat niets boven een rondje hardlopen in de buitenlucht. Maar er zijn allerlei redenen om dat niet te doen. Misschien is jouw omgeving niet zo prettig om ’s avonds nog alleen over straat te gaan.
Wellicht woon je in een wijk met heel veel auto’s, matige verlichting en weinig veilige plekken om te lopen. Maar ook als je een drukke baan hebt en ’s avonds geen zin meer hebt om de deur uit te gaan om in het donker te gaan hardlopen is een loopband een uitstekend alternatief. Daarnaast kan je tegelijkertijd tv kijken en hoef je je niet te kleden op regen en kou. Je ziet: binnen hardlopen heeft zeker diverse voordelen.
Benieuwd naar de beste loopbanden? Klik hier!
Vetverbranding
Ok, je hebt dus besloten om op een loopband te gaan hardlopen. Maar waarom zou je überhaupt gaan hardlopen als je wil afvallen? Het antwoord is simpel: vetverbranding is dé manier om gewicht te verliezen en dat doe je door duurtraining, een training die je langere tijd vol kunt houden.
Hardlopen is dé duurtraining bij uitstek. Waarom? Omdat het redelijk laagdrempelig is en je meer vet mee verbrandt dan bijvoorbeeld met wandelen of fietsen. Trek aan die hardloopschoenen dus en spring op die loopband voor een goeie loopband workout.
Conditie
Natuurlijk is jouw basisconditie bepalend voor hoe lang jouw loopband workout mag duren. Ga niet als een dolle een half uur hollen als je eerder niet langer dan tien minuten hebt hardgelopen. Bouw rustig op en heb geduld. Daarmee voorkom je blessures, raak je niet uitgeput na een training en blijft afvallen met de loopband leuk.
Een voordeel voor beginnende hardlopers: omdat je nog niet zo getraind bent, zit je al snel aan die genoemde 60%. Soms is stevig doorwandelen zelfs al voldoende, en uiteraard leent zich daar de loopband ook uitstekend voor. Zo zie je maar: vet verbranden loopband gaat soms al sneller dan je denkt! Met de ultieme loopband workout gaat jouw conditie er dan ook zeker op vooruit.
Optimale hartslagzone
We horen je denken: ja maar, vet verbranden loopband, hoe werkt dat dan? Het is de kunst om met de juiste hartslag te lopen, in de juiste hartslagzone. Het best bewaak je dit met een hartslagmeter, die je kunt kopen in diverse prijsklassen.
Een eenvoudige uitvoering zonder toeters en bellen is voor iedereen betaalbaar. Jouw hartslagzone voor vetverbranding bereken je heel simpel: 60% - 70% van je maximale hartslagfrequentie. Die laatste kan je of eenvoudigweg berekenen aan de hand van je leeftijd of exacter en in de praktijk bepalen door het uitvoeren van een hardlooptest. Door op deze hartslagfrequentie te trainen zul je vet verbranden loopband.
Intervallen op de loopband
Bij intervaltraining denk je al snel aan sprintjes of iets langere stukken in hoog tempo hardlopen. Dat is juist maar niet de enige manier van intervallen: je kan ook stukjes hardlopen in een net iets hoger tempo dan je duurlooptempo, het tempo waarop je dus vet verbrandt.
Dat maakt hardlopen nog iets leuker en voor degenen die moeite hebben met volhouden een stuk minder saai. Voor degenen die echt net beginnen is het ook een idee om stukken stevig doorwandelen af te wisselen met kleine stukjes joggen. Intervaltraining is leuk ter afwisseling en goed voor je spieropbouw.
Wel verdient het aanbeveling om duurtraining de basis te laten zijn van jouw wandel- of hardlooptraining op de loopband, als je wil afvallen met de loopband uiteraard.
Heuveltraining
Als je in een heuvelachtige omgeving woont, dan bof je maar. Heuvels vormen een leuke uitdaging voor je en zijn ook goed voor de afwisseling tijdens het hardlopen.
Zowel tijdens het omhoog lopen als tijdens het afdalen spreek je weer eens andere spieren aan. Ieder klein heuveltje, bruggetje of viaduct is geschikt voor heuveltraining. Maar waarom heuvels buiten zoeken terwijl je op je loopband een hellingshoek kunt instellen? Hardlopen op een loopband met helling is namelijk een prima alternatief, zeker als je in een vlak landschap woont.
Maak gebruik van je loopband met helling
Hoe werkt heuveltraining op de loopband? Heel simpel: afhankelijk van je hardloopervaring stel je de loopband in op een bepaalde hellingshoek. Ook hiervoor geldt: begin voorzichtig, bijvoorbeeld met een stijgingspercentage van 2%. Je kan altijd nog een iets steilere hellingshoek kiezen.
Als je vervolgens in je normale hardlooptempo loopt of stevig doorwandelt doe je dus al aan heuveltraining, yes. Hoe vaker je dit gedaan hebt, hoe langer je dit kan en mag volhouden op je loopband met helling.
Gaat het goed en vind je heuveltraining leuk? Dan kan je een eenvoudig schema maken waarin je lopen met hellingshoek afwisselt met vlak lopen, net als bij intervaltraining dus. Zo wordt hardlopen op de loopband nóg gevarieerder en dus leuker!
Wat is een goede loopband voor thuis?
Afvallen met de loopband is dus zeker mogelijk. Tot slot: ben je op zoek naar een nieuwe of je eerste loopband? Dat komt goed uit. We schreven eerder een artikel over de beste loopbanden die er op de markt zijn. Onze tip: doe er je voordeel mee.