Anne Schenkel

Wil jij afvallen met smoothies? Je kunt tot wel 2 kilo per week afvallen met fruit smoothies. Je valt op een gezonde manier af door te kiezen voor smoothies als maaltijd, die je lang verzadigd houden en ervoor zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt.

Afvallen door smoothies lukt niet met ieder smoothie recept want sommigen bevatten teveel fruitsuikers of zijn lastig te verteren. Lees daarom dit artikel goed door voordat je start met een smoothie dieet.

Hoe afvallen met smoothies?

Smoothies bestaan doorgaans uit drie onderdelen: vloeistof, fruit en/of groenten en ijs. Met diepvries fruit of groenten krijg je ook een lekker koude smoothie zonder dat je ijs hoeft toe te voegen.

De afval smoothies krijgen een dikke structuur door te kiezen voor een juiste verhouding tussen vloeistoffen en fruit en groenten. Voeg wat extra groente toe voor een dikkere smoothie of voeg wat minder vloeistof toe.

Ook kun je poeders toevoegen, zoals vitaminesupplementen of superfoods, voor meer smaak en een dikkere structuur. Veel van de ingrediënten die gebruikt worden in gezonde smoothies kunnen bijdragen aan een gezond gewicht, zoals avocado, bessen en chiazaad. Deze superfood zaadjes zitten boordevol vezels en proteïnen. 

Hierdoor krijg je een vol en verzadigd gevoel. Door dit soort kleine extra's toe te voegen zorg je er ook voor dat je calcium, antioxidanten en omega-3 vetzuren binnenkrijgt.

Als je wilt afvallen met smoothies is het belangrijk dat je kiest voor de juiste ingrediënten. Veel mensen denken namelijk dat wanneer ze een banaan, wat aardbeien en yoghurt in de blender gooien, ze een gezonde smoothie maken. Een smoothie moet echter wel alle benodigde voedingsstoffen bevatten omdat je anders een hongergevoel krijgt. Ervaar je veel honger tijdens je smoothiedieet? Dan is dit een teken van je lichaam dat je te weinig eet, of de verkeerde voedingsstoffen.

Je wilt dus gezonde smoothies maken die echt een goede vervanger zijn van je maaltijd(en). In een smoothie hoort dus niet alleen fruit, maar ook groente. Dagelijks heb je zo'n 200 tot 250 gram groente nodig.

Dit is goed voor je gezondheid, haar, huid, energieniveau en nog veel meer. Het is niet altijd eenvoudig om genoeg groente binnen te krijgen. Een goede manier om ervoor te zorgen dat je alle benodigde vitaminen binnenkrijgt, is door groentes te verwerken in jouw smoothies.

Ze bevatten niet alleen veel vitamines en mineralen, maar ook veel vezels. Deze zijn goed voor de spijsvertering en voor de stoelgang, maar bovenal voor ons verzadigingsgevoel. Vezels zorgen ervoor dat jij na het drinken van je smoothie een vol gevoel hebt en geen neiging hebt om meer te gaan eten.

Mensen die eenmaal gewend zijn aan de groene smoothies zijn vaak super blij dat ze dit ontdekt hebben. De smoothies smaken namelijk lekker en zorgen ervoor dat ze meer vitamines en mineralen binnenkrijgen. Dit merken veel enthousiaste smoothie drinkers aan hun energieniveau en huid. Lang niet iedereen drinkt de smoothies om af te vallen, maar kiest vaak wel aan het begin voor een detox en houdt de groene smoothie er later in als gezond ontbijtje. Opvallend is dat veel mensen die smoothies hebben gebruikt om af te vallen aangeven dat ze vooral verbaasd zijn dat hun behoefte aan suiker helemaal is verdwenen. Dit maakt het ook makkelijker om later op de dag ongezonde snacks te laten staan.

Afvallen door smoothies: let op de suikers

Afval smoothies bevatten dus niet alleen maar fruit, maar ook groente en eventueel zaden en pitten. Hou jij van smoothies die alleen maar fruit bevatten? Dan krijg je veel te veel suikers binnen. Je eet namelijk ook geen sinaasappel, banaan, aardbeien en nog een kiwi achter elkaar op, terwijl je dit met een smoothie moeiteloos naar binnen klokt.

Al dit fruit beval koolhydraten, dit zijn suikers. De richtlijn die gehanteerd wordt is 2 stuks fruit per dag. Dit is genoeg om aan je vitaminen te komen, maar niet zo veel dat je teveel suiker binnenkrijgt. Met een fruitsmoothie zit je hier al direct ruimschoots overheen.

De suikers zorgen voor een piek in de bloedsuikerspiegel, waardoor je eventjes veel energie hebt maar je energie op een later moment weer daalt. Op dit moment krijg je weer behoefte aan suikers. Hoe ziet de ideale smoothie er dan wel uit? Wij hebben een aantal goede afvallen met smoothies recepten voor je.


Afvallen met smoothies tips

Om echt verzadigd te zijn is het belangrijk om te kiezen voor voedzame ingrediënten en om je smoothie langzaam te drinken of te eten. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om een seintje naar de hersenen te sturen dat je voedsel hebt binnengekregen. Dit duurt zo'n 20 minuten. Drink je smoothie dus niet in één keer op, maar neem af en toe een slokje en maak er een wat langer eetmoment van.

Voel je je nog niet verzadigd na het drinken van je smoothie? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je hersenen voor de gek te houden. Uit afvallen met smoothies ervaringen van anderen blijkt dat sommige mensen zich niet verzadigd voelen doordat een smoothie wordt gedronken.

Je kunt je hersenen voor de gek houden door je smoothie te eten met een lepel, waardoor het signaal in je hersenen wel doorkomt. Door wat minder water (of een andere vloeistof) in de blender te doen word je smoothie dikker. Giet deze vervolgens in een kom in plaats van een glas en eet de smoothie met een lepel.


Afvallen met smoothies ervaringen

Wanneer je nog niet gewend bent aan het drinken van groene smoothies, kan het zijn dat je last krijgt van maagproblemen of darmkrampen. Je lichaam is het dan namelijk niet gewend om in één klap veel rauwe groente binnen te krijgen en moet aan de nieuwe situatie wennen. Het valt dus aan te raden om met licht verteerbare smoothies te beginnen, zodat je maag en darmen hier rustig aan kunnen wennen.


Hoeveel afvallen met smoothies

Jij wilt afvallen met smoothies maar vraagt je af hoeveel gewicht je op deze manier kunt verliezen. Hoeveel je kunt afvallen met fruit smoothies hangt af van diverse factoren.

Zo bepaal jij zelf welke ingrediënten jij aan je smoothies toevoegt. Wellicht kies jij voor combinaties die hoger zijn in calorieën, zodat je langer verzadigd bent of het dieet langer vol houdt. Ook kan het zijn dat je naast het eten van smoothies nog erg actief bent, waardoor je meer afvalt. Een dieet werkt altijd het beste in combinatie met voldoende beweging en genoeg rust.

De meeste mensen vallen zo'n 2 kilo af per week, maar dit kan ook een stuk meer of juist wat minder zijn. Hoeveel afvallen met smoothies is persoonlijk en de eerste paar dagen bestaat het aantal kilo dat je afvalt ook voor een groot deel uit water. Het voordeel van het eten van (groene) smoothies is dat je zeer puur eet. Vrijwel alle maaltijden die je in de loop van een gemiddelde dag eet, bevat vaak veel lega calorieën uit suikers of andere chemische stoffen.

Deze stoffen kan je lichaam nauwelijks afbreken doordat je ze in zulke grote hoeveelheden consumeert. Hierdoor zijn veel mensen in Nederland en andere Westerse landen overvoerd maar ondervoed. Door je lichaam echt en puur voedsel te geven, blijft het gedurende een langere tijd verzadigd. Dit zorgt er niet alleen voor dat overtollige kilo's verdwijnen, maar ook dat je een stuk beter in je vel gaat zitten en je energieker voelt.

Afvallen met smoothies: is het iets voor jou?

Het mooie van afvallen met smoothies is dat je veel vrijheid hebt binnen dit dieet. Jij bepaalt namelijk welke smoothies je maakt en kunt veel afwisselen, waardoor je niet de hele tijd hetzelfde eet.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om de eerste paar dagen alleen maar smoothies te eten, of bijvoorbeeld alleen het ontbijt of je lunch te vervangen door een voedzame smoothie. Uit afvallen met smoothies ervaringen blijkt dat veel mensen gebaat zijn bij het afvallen met smoothies.

Opvallend is dat het echt wordt gezien als de kickstarter voor een gezonder leven. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat detox kuren zo populair zijn. Tijdens een detox periode ontgift je jouw lichaam met behulp van smoothies of sappen. Dit doen mensen niet perse om af te vallen, maar vooral om zich weer gezonder te voelen en soms ook om gezondheidsklachten te verminderen.


Afvallen met smoothies recepten

Wij hebben een e-book voor je geschreven met daarin de beste en lekkerste recepten. Hier staat ook verder in toegelicht hoe je met smoothies kan afvallen. Download dit e-book direct zodat jij weet welke gezonde ingrediënten jij in huis moet halen! Afvallen met smoothies gaat eigenlijk veel verder dan enkel het afvallen. Door (groene) smoothies te drinken zorg je ervoor dat jouw lichaam alles binnenkrijgt wat het nodig heeft. Dit heeft niet alleen effect op je lichaam, maar ook op je geest. Zo blijkt uit afvallen met smoothies ervaringen dat veel mensen zich energiek en fit voelen, stukken beter slapen en een hogere weerstand krijgen.

About the Author Anne Schenkel


Mijn naam is Anne Schenkel, voedingsdeskundige en diëtiste. Voeding en de invloed hiervan op het lichaam heeft mij altijd geïnteresseerd. Op het internet staan zoveel onwaarheden dat ik het als mijn persoonlijke missie zie om deze valse mythes weg te nemen en men van handige tips en betrouwbare informatie te voorzien.

>