Waarom ruikt je zweet naar ammoniak tijdens het sporten?

Waarom ruikt je zweet naar ammoniak tijdens het sporten? Wanneer je aan het sporten bent is de kans groot dat je gaat zweten.

Door het sporten zal de temperatuur van je lichaam namelijk omhoog gaan, je lichaam probeert dit vervolgens weer omlaag te krijgen door te gaan zweten. Zweten zorgt er namelijk voor dat je lichaam afkoelt.

Misschien heb je ooit wel eens meegemaakt dat je zweet naar ammoniak ruikt tijdens krachttraining. Dit is een enorme sterke geur die je direct herkent.

Wat betekent dit eigenlijk? Het antwoord vind je hier!

Wat is ammoniak?

Ammoniak wordt in de chemie wereld ook wel aangeduid als NH3. Deze sterke en indringende geur is onder andere terug te vinden in schoonmaakproducten of als mensen zweten. NH3 bestaat uit drie waterstofatomen (H) en een stikstofatoom (N).

In ons lichaam komt stikstof alleen voor in aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstoffen van eiwitten en zijn belangrijk voor onze lichaamscellen. Zo zorgen ze onder andere voor de transport, structuur, chemische omzettingen en regulatie van de lichaamscellen. Dit is dan ook de reden dat we dagelijks een bepaalde hoeveelheid eiwitten nodig hebben.

Waarom ruikt zweet naar ammoniak?

Wanneer je aan het sporten bent heeft je lichaam extra energie nodig om ervoor te zorgen dat je het tempo vol kan houden. Je lichaam kan deze energie uit vier verschillende bronnen halen. Dit zijn glycogeenvoorraden, vetreserves, eiwitten en snelle suikers direct uit de bloedbaan.

Uit welke bron je lichaam deze energie haalt is afhankelijk van de intensiteit, hoeveel energie er op dat moment in het lichaam aanwezig is en de soort inspanning. Vetreserves zijn bijvoorbeeld relatief langzaam in het omzetten van vet in energie, deze zullen dan ook minder snel gebruikt worden bij een inspanning met een hoge intensiteit.

Wanneer je op een matig intensief tempo aan het sporten bent haalt je lichaam voornamelijk energie uit koolhydraten en vetten. Deze energie is opgeslagen in de vorm van glycogeen en vetweefsel.

Wanneer je echter op een intensief tempo aan het sporten bent en de gylcogeenvoorraden uitgeput zijn, zal je lichaam een andere bron moeten vinden voor energie.

Je lichaam zal in dit geval eiwitten (aminozuren) als energie gaan gebruiken, dit omdat deze sneller kunnen worden omgezet naar energie dan vetreserves.

Zodra je lichaam aminozuren als brandstof gaat gebruiken zal het atoom stikstof gescheiden worden van het aminozuur. De rest wat overblijft van het aminozuur wordt vervolgens omgezet in glycose, glycose kan vervolgens als energie gebruikt worden.

De overige stikstof zal in het lichaam blijven. Wanneer er echter te veel stikstof in het lichaam aanwezig is, zullen de nieren niet alles meer kunnen verwerken. Dit zorgt ervoor dat er een gedeelte via het zweet wordt uitgescheiden.Als je daarbij ook nog eens te weinig drinkt krijgt het zweet een sterke ammoniakgeur. [1]

Hoe voorkom ik een ammoniakgeur?

Zweten en urineren vraagt water van ons lichaam, als jij te weinig drinkt wordt de uitscheiding van ammoniak niet verdund. Hierdoor zal het sterker gaan ruiken. Het is dus belangrijk om voldoende water te drinken tijdens intensief sporten.

Naast genoeg drinken is het belangrijk dat je voldoende glycogeenopslag hebt voor je begint aan een intensieve training. Dit kan je doen door voldoende koolhydraten te eten voor je gaat sporten. Kortom, om te voorkomen dat je zweet naar ammoniak gaat ruiken moet je voldoende water drinken en ervoor zorgen dat je gylcogeenopslag voldoende is.

Over de auteur Remco Hazenwerf

Mijn naam is Remco Hazenwerf, 24 jaar en auteur op Fitcode.nl. In het dagelijks leven ben ik eigenaar van een personal trainers bedrijf. Je kan van mij artikelen verwachten over alles wat met fitness en fitness artikelen te maken heeft. Heb je een vraag of feedback over mijn content? Dan kan je mij een berichtje sturen op mijn Linkedin profiel.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>