AMRAP: Wat is het en hoe werkt het?

Het begrip AMRAP is een zeer bekend begrip in de fitnessbranche. Tegenwoordig wordt het voornamelijk veel in de CrossFit community gebruikt, maar eigenlijk is de term AMRAP een erg breed begrip.

In dit artikel vertellen we je alles over de term AMRAP en geven we je enkele voorbeelden van een AMRAP workout. Benieuwd wat AMRAP is, of het iets voor jou is en hoe je zelf de AMRAP methode kunt toepassen? Lees dan gauw verder!


Wat is AMRAP?

AMRAP staat voor 'as many reps as possible/as many rounds as possible' wat in het Nederlands letterlijk bekent 'zoveel mogelijk herhalingen/setjes als mogelijk'. Bij deze methode zorg je er dus voor dat je zoveel mogelijk herhalingen/setjes doet en pas stopt wanneer je echt niet meer kunt.

De AMRAP methode kan in verschillende soorten fitness varianten en oefeningen toegepast worden. Het maakt dus niet uit of je doet aan CrossFit, krachttraining of cardio doet.

Een AMRAP workout ziet er per fitness variant wel vaak hetzelfde uit. Zo worden er bij CrossFit, krachttraining en cardio vaak meerdere oefeningen gegeven welke in een bepaalde tijd moeten worden herhaald.

Iedere oefening herhaal je hetzelfde aantal keer per ronden. Na bijvoorbeeld 20 minuten bekijk je dan hoe vaak je de oefeningen hebt kunnen herhalen.

Verderop in dit artikel geven we enkele voorbeelden van goede AMRAP workouts die jij gemakkelijk zelf thuis kunt uitproberen.

wat is AMRAP

Voor- en nadelen van de AMRAP methode

Wat zijn de voor- en nadelen van de AMRAP methode? Om te achterhalen of het iets voor jou is, hebben we hieronder de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet:

Voordelen van AMRAP

  • AMRAP is een zeer goede methode om te werken aan je uithoudingsvermogen
  • Je kunt je AMRAP training gemakkelijk afstemmen op wat je zelf fijn vindt
  • Door de hoge intensiviteit is AMRAP een effectieve manier om vet te verbranden
  • Je kunt een AMRAP training op eindeloos veel manieren uitvoeren
  • Binnen no-time ben je klaar in de sportschool en ga je naar huis met een voldaan gevoel

Nadelen van AMRAP

  • Na het uitvoeren van een AMRAP training zul je waarschijnlijk veel hersteltijd nodig hebben. De intensiviteit zorgt er namelijk voor dat je je spieren maximaal uitput.
  • Doordat je het uiterste uit je zelf haalt, is de kans op vervelende blessures vrij groot.


De invloed van AMRAP op de spiergroei

AMRAP is een zeer effectieve manier om spiergroei te bevorderen. Doordat je je spieren maximaal uitdaagt, zorgt dit er voor dat je spieren gaan groeien.

Het is wel belangrijk dat je voldoende voeding tot je neemt om de juiste hoeveelheid eiwitten, koolhydraten, calorie├źn etc. binnenkrijgt om te kunnen herstellen.

Naast dat AMRAP de spiergroei bevordert, is AMRAP ook zeer effectief bij het verbeteren van je conditie. Omdat je in een korte tijd constant bezig bent met trainen, zorg je er voor dat je je conditie verbetert. 


Conclusie

Een AMRAP training is dus geschikt voor iedereen die alles uit zichzelf wilt halen. Niet alleen daag je je spieren maximaal uit, maar ook zorg je er voor dat je uithoudingsvermogen. Dit zorgt er voor dat je spiermassa aanmaakt en tegelijkertijd aan je conditie werkt.

Verder is AMRAP ook een ontzettend effectieve manier om je lichaam maximaal uit te dagen en ook weer lekker snel de gym uit te kunnen lopen. Met AMRAP zorg je er namelijk voor dat je binnen een korte periode je lichaam helemaal uitput.


AMRAP workouts

Hebben we je al overtuigd om een AMRAP workout uit te proberen? Hieronder hebben we voor jou enkele handige AMRAP trainingen genoteerd die jij uit kunt proberen. Zo ontdek je gemakkelijk of AMRAP iets voor jou is.

Wanneer je nieuw bent met AMRAP, raden we aan met een training te beginnen die maximaal 10 minuten duurt (afhankelijk van je trainingsniveau). Een goede vorm is namelijk belangrijker dan door willen gaan met een slechte vorm. 

AMRAP Workout 1

Oefening

Herhalingen

Push ups

10

Squat Jumps

10

Sit Ups

15

Side Lunges

10

Mountain Climbers

20

AMRAP Workout 2

Oefening

Herhalingen

Pull Ups

10

Burpees

10

Knee Raises

20

Pike Push Ups

10

Pistols (per been)

10


Veelgestelde vragen

Wat betekent AMRAP?

AMRAP betekent letterlijk 'as many reps/rounds as possible'. Naar het Nederlands vertaald is dit 'zoveel mogelijk herhalingen/rondes als mogelijk is. Je herhaalt dus net zo vaak de oefening/oefeningen binnen een bepaalde tijdsperiode.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>