Banaan als ontbijt? Dit is wat je niet mag vergeten!

Een banaan als ontbijt, is dit gezond of kan je dit beter niet doen? Deze vraag zien we regelmatig voorbij komen onder onze volgers.

Bananen zijn één van onze favoriete fruitsoorten. Eigenlijk gaat er geen dag voorbij dat we geen banaan eten.

Naast het feit dat we bananen ontzettend lekker en makkelijk vinden is een banaan gezond. Zo zitten er verschillende gezonde voedingsstoffen waardoor het een perfecte gezonde snack is.

Er blijkt veel onduidelijkheid te zijn over het eten van bananen tijdens je ontbijt. Zo zouden bananen op lege maag ervoor zorgen dat je sneller vet opslaat en dat je te veel suikers binnen krijgt.

In dit echter wel zo? In dit artikel ontdek je alles over het eten van een banaantje bij je ontbijt!

Waarom een banaan als ontbijt?

Van alle maaltijden die we dagelijks eten is het ontbijt volgens vele mensen de belangrijkste. Zo wordt er vaak geadviseerd om je dag altijd te starten met een maaltijd die barst van de gezonde voedingsproducten.

In de realiteit is het echter voor veel mensen lastig om een gezond ontbijtje te maken. Vaak ben je druk in de ochtend waardoor je weinig tijd hebt om een gezonde maaltijd voor jezelf te bereiden.

Het eten van een banaan in de ochtend kan hier een prima oplossing voor zijn. Je kan een banaan namelijk makkelijk meenemen en bovendien staat dit type fruit bekend om vele gezondheidsvoordelen.

Zo staat de banaan onder andere bekend om het bevorderen van een gezond hart en het verminderen van vermoeidheid in het lichaam, het handhaven van de bloeddruk, het verminderen van depressie, constipatie en een kan het helpen tegen maagzuur.

Bovendien bevat een banaan een hoog ijzergehalte dat helpt bij het stimuleren van de productie van hemoglobine en helpt bij het genezen van bloedarmoede.

Suikers in een Banaan

Misschien heb je het wel eens meegemaakt:

Na het eten van een banaan barst je van de energie en is het honger gevoel dat je had helemaal verdwenen.

Dit komt doordat een groot deel van de banaan uit simpele koolhydraten bestaat. Deze vorm van koolhydraten worden ontzettend snel opgenomen door je lichaam waardoor ze snel energie afgeven.

Met andere woorden:

Na het eten van een banaan zul je voor een korte tijd voorzien van energie, hierdoor zal je ergste honger weg zijn. Echter zal deze honger of trek na verloop van tijd weer terug komen.

Bananen op lege maag

Er zijn verschillende onderzoeken dit aantonen dat het eten van een banaan – ondanks het feit dat ze verschillende gezonde voedingsstoffen bevatten- op lege maag waarschijnlijk niet de beste keuze is. De redenen hiervan zijn:

  • De hoge hoeveelheid natuurlijke suikers in bananen die energie stimuleren, kan je ook na een paar uur leeg laten voelen.
  • Bananen vullen je tijdelijk en laten je slaperig en vermoeid achter.
  • Bananen zijn zuur van aard; daarom kan het darmproblemen veroorzaken als het op een lege maag wordt geconsumeerd.

Volgens Dr. Anju Sood, een gerenommeerde voedingsdeskundige uit Bengaluru, “zijn bananen zuur van aard en bevatten ze grote hoeveelheden kalium.

Sood geeft aan dat het prima is om bananen in de ochtend te eten, maar niet op een lege maag.

Zo geeft ze het advies om dit altijd te combineren met ander droog fruit zoals appels. Hierdoor minimaliseer je het zuurgehalte.

Verder geeft zijn het volgende aan: ” Het hoge magnesiumgehalte kan leiden tot onbalans tussen calcium en magnesium in het bloed, wat verder een nadelig effect kan hebben op het cardiovasculaire systeem. ”

Wel of niet banaan als ontbijt?

Het is prima om de dag te beginnen met een banaan alleen zouden we wel aanraden om dit te combineren met ander voedsel.

Een gezond ontbijt bestaat uit verschillende gezonde ingrediënten en de juiste verhouding koolhydraten, vetten en eiwitten.

Probeer je banaantje dan ook ’s ochtends te combineren met andere producten. Zelf zijn we bijvoorbeeld dol op Havermout, als topping gebruiken we vervolgens de banaan.

Hierbij combineren we de complexe koolhydraten van de havermout met de simpele/snelle koolhydraten van de banaan. ideaal dus!

Banaan als tussendoortje

Goed, je weet nu dus dat het prima is om een banaan te eten als ontbijt zolang je deze maar combineert met andere producten.

Zelf eten wij een banaan eigenlijk nooit bij ons ontbijt.

Wanneer eten wij dan wel bananen?

Voor onze trainingen! Dankzij de snelle afgifte van energie vinden wij het heerlijk om een banaantje te eten voor het sporten. Hierdoor krijgen we voor een korte periode een lekkere boost aan energie.

Over de auteur Anne Schenkel

Mijn naam is Anne Schenkel, voedingsdeskundige en diëtiste. Voeding en de invloed hiervan op het lichaam heeft mij altijd geïnteresseerd. Op het internet staan zoveel onwaarheden dat ik het als mijn persoonlijke missie zie om deze valse mythes weg te nemen en men van handige tips en betrouwbare informatie te voorzien.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>