De Barbell Overhead Press is een halteroefening voor de krachtopbouw en omvang in je schouders. Daarnaast train je ook nog eens borstspieren, triceps en traps. Maar hoe doe je de Barbell Overhead Press? In dit artikel vind je een uitleg over de juiste uitvoering van deze oefening, veelgemaakte fouten, tips en alternatieven. Kortom, lees gauw verder!

Kenmerken Barbell Overhead Press

Soort oefening: Compound oefening
Welke spieren train je met de Barbell Overhead Press: Schouders, triceps, traps en borst
Benodigdheden: Halterstang en schijven
Moeilijkheidsgraad: Beginner


Barbell Overhead Press uitvoering 

Hoe doe je de Barbell Overhead Press eigenlijk? In onderstaande stappenplan vind je een uitleg over de Barbell Overhead Press en hoe je deze op een correcte manier kunt uitvoeren.  

Stap 1.

Pak de halterstang met beide handen goed vast 

Stap 2.

Ellebogen onder je polsen

Stap 3.

Stang opsluiten met je duimen

Stap 4.

Knieƫn lichtgebogen, buik- en bilspieren aanspannen en rug recht

Stap 5.

Duw de stang gecontroleerd naar boven en laat het weer rustig zakken net boven je borst


Barbell Overhead Press video-uitleg

In bovenstaande stappenplan is een uitleg te vinden over de Barbell Overhead Press. Naast dit stappenplan vind je het wellicht fijn om te zien hoe dit er in de praktijk uit ziet. Om deze reden vind je hieronder een video-uitleg van de Barbell Overhead Press waarin je kunt leren over een juiste uitvoering met deze oefening. 


Wat zijn de voordelen van de Barbell Overhead Press?

De Barbell Overhead Press is een goede compound oefening die je kunt gebruiken om een sterker bovenlichaam te ontwikkelen. Maar wat zijn nu eigenlijk redenen en voordelen van deze oefening? Hieronder een opsomming van de belangrijkste voordelen van deze oefening.

Voordelen BARBELL OVERHEAD PRESS

  • Je prikkelt meerder spiergroepen als schouders, triceps, borst en traps
  • Gemakkelijk uit te voeren
  • Toename in kracht

Barbell Overhead Press Tips

Wanneer jij de Barbell Overhead Press in je fitness schema hebt zitten, wil je natuurlijk beter worden in de oefening.  Als jij de beste resultaten wilt in de sportschool, dan zul je ervoor moeten zorgen dat je sterker wordt.

Dit kun je doen door de oefening consistent op een juiste manier uit te voeren. Uiteindelijk wil je ervoor zorgen dat je elke training net even sterker bent dan de training ervoor. Dit wordt ook wel 'progressive overload' genoemd. 

Om jou hiermee te helpen vind je hieronder een aantal simpele tips voor de Shoulder Press Machine. Met deze tips zorg jij ervoor dat je sterker wordt en dat je deze oefening op een juiste manier uitvoert. 

  • Correcte houding: KnieĆ«n gebogen, buik- en bilspieren beetje aanspannen, rug recht en ellebogen onder of net voor de stang
  • Zorgt eventueel voor een spotter: Voor de veiligheid is het handig om iemand achter je te hebben
  • Uitvoering boven gewicht: Zorg eerst dat je de uitvoering onder controle hebt voor je het gewicht gaat verhogen

Veelgemaakte fouten bij de Barbell Overhead Press

Naast de Barbell Overhead Press tips hebben we ook nog de meest gemaakte fouten die gemaakt worden bij de uitvoering van deze oefening op een rijtje gezet.

Helaas zien we in de sportschool nog steeds veel mensen die de Barbell Overhead Press niet juist uitvoeren. Dit is enorm zonde om een aantal redenen.

Zo haal je niet het maximale uit een bepaalde oefening en neemt de kans op een blessure aanzienlijk toe. Iets wat je natuurlijk altijd wilt voorkomen. Kortom, let goed op onderstaande fouten en voorkom deze!

  • Geen volledige ROM: Zorg ervoor dat je de oefening op een juiste manier uitvoert met een volledige range of motion
  • Te veel gewicht: Laat je ego thuis in de sportschool en zorg eerst dat de uitvoering goed is
  • Ellebogen verkeerd:  Sommige houden de ellebogen achter de stang, hierdoor belast je de schouders en ondderrug

Barbell Overhead Press alternatieven

Vind jij deze oefening om wat voor reden dan ook niet heel lekker? Jammer! Gelukkig zijn er verschillende Barbell Overhead Press alternatieven en variaties die je kunt uitvoeren.

Hieronder een overzicht van verschillende Barbell Overhead Press alternatieven:


Veelgestelde vragen

Is de Barbell Overhead Press een goede oefening?

De Barbell Overhead Press is zeker een goede oefening. Dit is een compund oefening waarmee je naast de schouders ook de tricep, borstspieren, traps traint. Verder is het een oefening die veel calorieƫn verbrandt waardoor de oefening ook ideaal is voor tijdens het afvallen.


Welke spieren train je met de Barbell Overhead Press?

De Barbell Overhead Press is een compound oefening waarmee je voornamelijk de schouders traint. Naast de schouders train je met deze oefening ook de triceps, borstspieren en traps.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>