Wat zijn aminozuren en waarom zijn deze belangrijk?

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten of proteïne. Ons lichaam bestaat voor zo’n 20 % uit eiwitten. Deze eiwitten spelen een belangrijke rol in bijna elk biologisch proces in ons lichaam.

De aminozuren zijn van essentieel belang voor het opbouwen en behouden van spiermassa. Een aminozuur is opgebouwd uit zuurstof, koolstof, stikstof en in sommige gevallen ook zwavelmoleculen.

Verschillende soorten aminozuren

In totaliteit zijn er 22 aminozuren, Van deze 22 verschillende aminozuren kan het lichaam er 13 zelf aan maken. De andere 9 dien je binnen te krijgen middels voeding.

Deze 9 aminozuren worden ook wel de essentiële aminozuren genoemd. Daarnaast zijn er ook nog 6 aminozuren die semi-essentieel genoemd worden.

Dit wil zeggen dat het lichaam normaliter in staat zou moeten zijn deze zelf te produceren, echter bij bepaalde aandoeningen of ziekten kan het lichaam er niet genoeg van produceren. Daarom is er een aanvulling via eten nodig.

Essentiële aminozuren

  • Lysine
  • Tryptofaan
  • Fenylalanine
  • Isoleucine
  • Threonine
  • Methionine
  • Valine
  • Leucine
  • Cysteine (alleen essentieel voor kinderen)

Niet essentiële aminozuren

  • Alanine
  • Arginine (semi-essentieel)
  • Asparagine
  • Asparaginezuur
  • Gutamine
  • Glutaminezuur
  • Glycine
  • Histidine (semi-essentieel)
  • Proline
  • Serine
  • Tyrosine (essentieel voor kinderen)
>