Wat is de Glycemische Index?

De Glychemische Index (GI) geeft een inschatting voor de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt als iemand koolhydraten eet of heeft gegeten.

Koolhydraten die bijvoorbeeld langzaam afbreken en hun glucose geleidelijk afgeven aan het bloed hebben een lage glycemische index.

Daar tegen over heb je producten die een hoge glycemische index hebben. Deze producten worden dus snel afgebroken tijdens de spijsvertering.

Bovendien wordt de glucose van deze producten snel opgenomen in de bloedbaan.

Dit is ook gelijk de reden waarom er over snelle en complexe koolhydraten gesproken wordt.

Wanneer je namelijk twee producten zou eten die exact dezelfde hoeveelheid koolhydraten bevatten, zou het zo maar kunnen zijn dat bij het ene product de glucose sneller in het bloed terecht komt dan bij het andere product.

Bepalen van Glycemische Index

Vaak worden voedingsmiddelen ingedeeld in de volgende categorieën:

  • Lage glycemische Index (Minder dan 55): Hierbij moet je denken aan producten als peulvruchten, zuivel en fruit als appels en sinaasappels.
  • Gemiddelde Glycemische Index (Tussen 55 en 70): Denk hierbij aan voedingsproducten als couscous, muesli, mange en ananas.
  • Hoge Glycemische index (meer dan 70): Dit zijn over het algemeen vooral bewerkte graanproducten maar ook aardappelen, wit, bruin en volkoren tarwebrood.

Glycemische Index Lijst

Product(GI)
Bier110
Stroop103
Glucose/dextrose/druivensuiker100
Pastinaak97
Witbrood96
Patat95
Rijstebloem95
Zetmeel95
Turks brood87
Popcorn85
Druivensap85
Snelkookrijst, rijstwafel, gepofte rijst85
Cornflakes84
Tuinbonen (gekookt)80
Chips80
Tapioca meel (Cassave)80
Gedroogde dadels80
Pompoen, watermeloen75
Honing73
Wortelen gekookt71
Gierst71
Suiker70
Wittebrood (stokbrood)70
Ontbijtgranen (met geraffineerde suiker)70
Candybars70
Gekookte aardappel, meiknolletjes, koolraap70
Cola, frisdranken70
Koekjes70
Witte rijst70
Noedels, ravioli70
Maismeel68
Croissant67
Muesli66
Bloem65
Couscous65
Jus d’orange (industrieel)65
Rozijnen65
Bruin brood65
Sacharose65
Aardappels in de schil65
Rode biet65
Jam met suiker65
Noodles62
Verse dadels60
Griesmeel60
Langkorrelige geraffineerde rijst60
Meloen, lychees60
Bosbessen59
Sinaasappelsap57
Rozijnen57
Witte pasta, zacht gekookt55
Mango55
Havermout55
Zandgebak55
Boekweit54
Banaan53
Kiwi53
Bruinbrood verrijkt met extra zemelen50
Boekweitmeel, boekweitflensjes50
Zilvervlies rijst, basmati rijst50
Zoete bataat50
Pitabrood50
Erwtjes uit blik50
Bataat, mango50
Volkoren pasta50
Chocolade (melk)49
Bulgur48
Capucijners45
Spaghetti, al dente45
Gekookte bulgur45
Sojamelk44
Sinaasappel43
Druiven40
Verse doperwtjes40
Lonton, ketan (indonesische kleefrijst)40
Tomatensoep40
Chinese kleefrijst40
Vers geperst sinaasappelsap40
Biologische appelsap40
Ontbijtgranen (volkoren, zonder suiker)40
Pompernikkel (donker roggebrood)40
Volkoren roggebrood, volkoren tarwebrood40
Volkorenpasta (al dente)40
Bruine bonen40
Tomaten38
Vijgen, gedroogde abrikozen35
Peer35
Appel35
Chinese mie (van mungoboon)35
Yoghurt (vol)35
Indiaase wilde mais35
Wilde rijst35
Quinoa35
Sinaasappel, peer35
Quinoa35
M&M’s33
Hazelnoten33
Melk32
Aardbei32
Rauwe wortelen30
Melkproducten30
Witte bonen30
Bruine en gele linzen30
Kikkererwten30
Perzik, appel30
Sperziebonen30
Soja vermicelli30
Melk (vol)27
Gerst25
Grapefruit25
Kersen23
Vruchtenjam zonder suiker22
Groene linzen22
>