Wat zijn Spieren en hoe werken deze in het menselijk lichaam?

Een spier – in het latijn ook wel musculus genoemd – is weefsel dat uit cellen bestaat die samentrekken en ontspannen. De vraag: “hoeveel spieren heeft een mens” zien we dan ook vaak voorbij komen

Het menselijk lichaam bestaat uit meer dan 600 (!) spieren. Deze spieren zorgen ervoor dat je jezelf kan bewegen. Bovendien helpen de spieren bij het pompen van bloed door je lichaam.

Welke soorten spieren zijn er?

Wanneer we kijken naar verschillende spiersoorten is het zo dat we de volgende 3 soorten spierweefsel onderscheiden:

  • Glad Spierweefsel
  • Dwarsgestreept spierweefsel
  • Hartspierweefsel

Hieronder zullen we deze 3 soorten kort toelichten:

Wat is glad spierweefsel?

Dit type spier komt voor in de wanden van de luchtwegen, de bloedvaten en ons spijsvertering kanaal. Deze soort spieren kan je niet zelf aansturen. Dit komt doordat de spieren alleen reageren op prikkels uit het zenuwstelsel. De functie van dit soort spier is om bloed, lucht en voedsel te transporteren.

Wat is Dwarsgestreept spierweefsel?

Dwarsgestreept spierweefsel bevindt zich in de skeletspieren. Dit type spier kunnen we zelf bewust aansturen. Het grootste gedeelte van de spieren in ons lichaam bestaat uit dwarsgestreept spierweefsel. Deze spieren zitten met pezen aan onze botten vast.

Ook is het zo dat deze spier bestaat uit diverse spierbundels die weer opgebouwd zijn uit spiervezels. Dit soort spier heeft haar naam te danken aan het dwarsgestreepte patroon.

Wat is Hartspierweefsel?

Zoals de naam al doet vermoeden is hartspierweefsel afkomstig uit het hart. Ons hart heeft namelijk een eigen spierweefsel. Deze spier kan je niet bewust aanspannen.

Wat zijn de functies van spieren?

Elke soort spier heeft andere functies. Zo zorgen de dwarsgestreepte (skeletspieren) voor het bewegen van het skelet. Hierdoor kun je tillen, lopen, staan, de trap op lopen of een andere dagelijkse activiteit. Ook zorgen deze spieren ervoor dat je lichaamstemperatuur op pijl blijft.

Gladde spieren zorgen er daarentegen weer voor het vervoeren van bloed, lucht en voedsel. De hartspier tenslotte zorgt ervoor dat het bloed wordt rond gepompt door je lichaam.

GRATIS DOWNLOAD:

25 Eiwitrijke Snacks (Recepten)!

  • Eiwitrijk (inclusief voedingswaarden)
  • Onder de 550 calorie├źn
  • Goedkoop en makkelijk te bereiden
__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"9bd08":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"9bd08":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"9bd08":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
DIRECT TOEGANG
>