Dr. Leon Kortewaard

Het beste cacaopoeder is in niets te vergelijken met het soort chocolade zoals we die kennen. Die is namelijk sterk bewerkt en barst van suikers en ongezonde toegevoegde vetten.


Gezonde chocolade bestaat hoofdzakelijk uit rauwe en dus onverhitte cacao, cacaobonen en nibs. Chocolade als superfood bestaat uit minstens 85 procent ruwe cacao. Hoe hoger dit percentage hoe gezonder. Pure chocolade smaakt bitterder dan chocolade die we kennen vanuit de supermarkt.


Dat is één bom toegevoegde suikers en bevat weinig of geen gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Wat zijn de belangrijkste voordelen van cacaopoeder?

Wat is cacaopoeder?

Cacao is het hoofdbestanddeel van chocolade. Cacaobonen zijn afkomstig van de cacaovrucht. Die groeien aan de gelijknamige bomen die je vooral aantreft in  Midden- en in Zuid-Amerika. 


Cacao als bestanddeel voor chocolade wordt bij hoge temperaturen geroosterd en gemalen. Door deze bewerkingen verliest rauwe cacao het grootste deel van zijn gezonde voedingsstoffen. Wat is cacaopoeder nog? Weinig of geen voedingswaarde! Dat is het gevolg het branden en malen van de cacaobonen. Ruwe cacao is rijk aan:
  • Vitaminen: vooral vitaminen van het B- complex zoals vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B11 en B12, en vitamine K
  • Mineralen: en vooral natrium, kalium, calcium, magnesium, ijzer, jodium, koper, selenium, zink en chroom
  • Onverzadigde en dus gezonde vetten
  • Gezonde omega 6 vetzuren 
  • Cafeïne en theobromine, twee sterk stimulerende stoffen

Wat zijn de voordelen van cacao poeder?

Heb jij besloten om een speed ladder te kopen? Goede keuze! Echter begint de zoektocht nu pas. Er zijn ontzettend veel verschillende merken, afmetingen en mogelijkheden. Om die reden is het goed om eerst gedegen onderzoek te doen om een eventuele miskoop te voorkomen.


Bij de aanschaf van een goede speed ladder is het van belang dat je met verschillende zaken rekening houdt. De belangrijkste vind je hieronder.

Beste kwaliteit cacaopoeder gezond voor hart- en vaatziekten 

Rauwe cacao zorgt voor een gezonde bloeddruk en een goede bloedcirculatie. Daardoor zorgt dit superfood voor soepele bloedvaten zodat ze beter uitzetten, je bloeddruk daalt en je bloeddoorstroming opmerkelijk verbetert. Dankzij zijn vele gezonde voedingsstoffen voorkomt rauwe cacao het vastkleven van je witte bloedcellen aan de wanden van je bloedvaten.

Beste biologisch cacaopoeder maakt je weerbaarder tegen stress

Stress is een van de belangrijkste oorzaken van veel voorkomende aandoeningen. Het staat zelfs afvallen in de weg. Dankzij zijn vele natuurlijke ingrediënten vermindert rauwe cacao ook stress, ontspant het je spieren en verbetert je geheugen en concentratie.


Het vermindert ook de symptomen van depressie en burn-out. Het ontspant je spieren, verbetert je geheugen en je concentratievermogen.

Beste biologische cacaopoeder helpt je zelfs afvallen

Beste cacaopoeder is rijk aan gezonde bestanddelen en bevat geen toegevoegde vetten en suiker. Rauwe cacaopoeder is puur natuur. Wist je dat puur cacaopoeder je zelfs helpt om meer opgeslagen vet te verbranden en makkelijker af te vallen?


Naast gezonde vetzuren (omega 6) vind je in rauw cacaopoeder ook oliezuur. Het betreft een onverzadigd en dus gezond vetzuur dat ook in olijfolie aanwezig is terugvind. Het vermindert ook je eetlust waardoor je minder eet en je risico op onbeheersbare (vr)eetbuien aanzienlijk verkleint.

Brengt je bloedsuikerspiegel weer in evenwicht

Dat rauwe cacao daar boven op ook je bloedsuikerspiegel weer in evenwicht brengt is een andere bijkomende factor die je makkelijker doet afvallen.

Rauw cacaopoeder verbetert je humeur en vergroot je geluksgevoel

Naast de vele vitaminen en mineralen bevat het beste cacaopoeder ook fenylalanine, een stof die ons lichaam omzet in dopamine of het gelukshormoon. Dat verbetert je humeur en je concentratie en vergroot je geluksgevoel. In puur cacaopoeder vind je ook serotonine, tyramine en anandamine.


Ook deze natuurlijke bestanddelen maken je blijer en meer opgewekt. Daarom het gelukzalig gevoel na het eten van pure (zwarte) chocolade. Pure chocolade werkt ook positief tussen de lakens. Het verhoogt je libido en maakt je sneller verliefd. Dankzij de tryptofaan vermindert cacao ook stress en werkt het sterk ontspannend. Tryptofaan vind je ook in bananen, avocado en in pecannoten.

Rauwe cacao voorkomt slaapproblemen

Dankzij de aanwezigheid van magnesium voorkomt rauwe cacao slaapproblemen en zorgt het voor een goede slaap. Dit mineraal doet je ook sneller inslapen. Daarnaast ontspant het je spieren, helpt bij nachtelijke spierkrampen en verlaagt je concentratie aan cortisol, wat ontspannend werkt.

Hoeveel pure chocolade eten per dag?

Pure chocolade met minstens 85 procent rauwe cacao is dus niet alleen lekker, maar ook een superfood. Dat betekent echter niet dat je het onbeperkt kunt eten. Om van al zijn gezondheidsvoordelen te genieten eet je nooit meer dan 20 gram pure chocolade per dag.

Wat is de beste cacao poeder? 

Er zijn ontzettend veel verschillende cacao poeders op de markt. Om die reden is het belangrijk om je keuze goed te overwegen. Goede cacao poeder kan namelijk best lastig te vinden zijn.


Hieronder vind je de top 3 beste cacao poeders van dit moment!.

About the Author Dr. Leon Kortewaard


Ik heb verschillende medische studies afgerond en ben mij hierna gaan focussen op de supplementen industrie. Denk hierbij aan vitaminen, medicijnen maar ook aan fitness supplementen zoals creatines.

>