februari 2021

0 reacties

Beste Power Rack [best getest 2021]

9 februari, 2021Wat is het beste power rack? Het is een vraag die we veel voorbij zien komen. Niet zo gek overigens aangezien een power rack een belangrijk onderdeel is voor je homegym of sportschool. Het power rack is in onze ogen de basis van je thuis sportschool of gym. Met een goed power rack kun je namelijk nagenoeg alle oefeningen doen die nodig zijn voor een sterk lichaam. Zo leent een power rack zich perfect voor de grotere compound oefeningen zoals de squat, bench press en de deadlift.


Toch kan het kopen van een power rack een lastige opgave zijn. Dit omdat er zo veel verschillende soorten en maten zijn dat het voor beginners nog wel eens lastig kan zijn om onderscheid te maken tussen goede en minder goede apparaten.  In dit artikel ontdek je de top 5 beste power racks van dit moment!

Top 5 Best geteste power racks

Beste Power rack voor thuis - ATX Power Rack PRX-510 / Lat pulley

Wil jij graag een power rack aanschaffen voor thuis? Kies dan voor het Power Rack PRX-510 van het merk ATX.


ATX is een bekende producent van fitness apparatuur en staat bekend om zijn hoge kwaliteit producten. Het merk is bij verschillende webshops verkrijgbaar en ontzettend populair onder vele thuis sporters.


De afkorting ATX staat voor Athletic Training Extreme, dit Duitse merk biedt professionele apparatuur voor zowel de beginnende thuissporters al de professionele sportschool.


Kwaliteit, veiligheid, functionaliteit en stabiliteit zijn de toonaangevende kenmerken die bij de ontwikkeling van ATX equipment voorop staan.


Goed, nu je weet wie de producent van dit product is, gaan we door! Waarom hebben we nou juist voor dit power rack gekozen?


Wat je misschien wel is opgevallen (check de foto) is dat dit power rack beschikt over een lat pully. Dit betekent dat het power rack uitgerust is met een uitgebreid kabelsysteem. Dit zorgt ervoor dat je naast de zware compound oefeningen ook ontzettend veel mogelijkheden hebt tot het doen van isolatie oefeningen met kabels.


Daarnaast is dit het kleinste power rack met lat pully uit de ATX collectie. De hoogte van dit rack is slechts 198 cm, ideaal dus voor lage ruimtes. De perfecte keuze voor thuis dus aangezien je minder ruimte nodig hebt dan bij andere power cages.


Het 50 x 50 x 2 mm dikke stalen frame is stabiel en is zwaar belastbaar tot 500 kg. Het rack is uitgerust met J-hooks en pin-pipe safeties die een veilige training mogelijk maken. De staanders met gaten op 30 verschillende hoogtes zijn voorzien van markeringen zodat accessoires snel en eenvoudig versteld kunnen worden.


Dan de lat pully: deze is belastbaar tot een gewicht van maximaal 140 kilogram. Voor zowel beginners als ervaren sporters kun je dus je lol op met deze lat pulley.


Als jij op zoek bent naar een goede, betaalbaar power rack voor thuis dan zouden we dit Power Rack van ATX zeker aanraden. In onze ogen een van de beste power racks op de markt momenteel.


Het product is via deze link te bestellen via fitness seller. Als je via onze link een aankoop doet krijgen wij een commissie, hiermee kunnen wij ons platform onderhouden en meer waardevolle reviews voor jullie schrijven.


__CONFIG_local_colors __ {"colours": {"830fc": "Background", "dc94f": "Border", "c7e19": "Column Background", "f6fc3": "Column Title Background", "a975c": "Pros Color "," 7d8e7 ":" Kolomtitelpictogram "," 7d992 ":" Cons Color "}," gradients ": {}} __ CONFIG_local_colors__

Voordelen

 • Strak zwart designInclusief handige lat pulley - ideaal voor isolatie oefeningen
 • Belastbaar gewicht tot maar liefst 500 kg
 • Beschikt over mooie optrekstang

Nadelen

 • Geen

Beste Goedkope Power rack - Best Fitness BFPR100

Beste goedkope power rack

Ben jij op zoek naar een goed power rack maar heb jij een minimaal budget? Geen zorgen! Een power rack is tegenwoordig best betaalbaar en er zijn genoeg goede opties.


Neem bijvoorbeeld dit power rack van best fitness BFPR100. Het merk best fitness is onderdeel van het merk Body-solid. Body-Solid is een merk dat zich richt op het maken van unieke fitness apparatuur tegen een betaalbare prijs.


Dit is ook terug te zien in dit lichte power rack. Het is een stevig rack dat belastbaar is tot een gewicht van maximaal 250 kilogram.


De staanders hebben een afmeting van 50x50mm waardoor het een iets minder stevig is dan de andere power cages uit deze lijst. Als je echter goed met het rack omgaat hoeft dit geen problemen op te leveren.


De afmetingen van dit rack zijn 115 cm diep, 118 cm breed en 208 cm hoog. Met een gewicht van slechts 53 kilogram is het een rack dat je makkelijk kan verplaatsen.


Dan beschikt dit rack uiteraard ook nog over safety bars en afleghaken. Deze zijn in maar liefst 23 verschillende hoogtes in te stellen. Dit is ideaal aangezien de hoogte voor iedere persoon anders is bij bepaalde oefeningen.


Dankzij de 23 verschillende hoogtes kun je dus veilig bankdrukken en squatten. Met de safety bars heb je altijd een back-up aangezien je de stang hier makkelijk op kan laten vallen als je een gewicht niet meer omhoog krijgt.


Ook is dit budget power rack uitgerust met een ingebouwde optrekstang. Dankzij deze optrekstang kun je dus ook pull-ups en chin-ups doen.


Een nadeel van dit rack is dat het geen uitbreidingsmogelijkheden heeft. Je moet het dus doen met de functionaliteiten die het rack biedt.


__CONFIG_local_colors __ {"colours": {"830fc": "Background", "dc94f": "Border", "c7e19": "Column Background", "f6fc3": "Column Title Background", "a975c": "Pros Color "," 7d8e7 ":" Kolomtitelpictogram "," 7d992 ":" Cons Color "}," gradients ": {}} __ CONFIG_local_colors__

Voordelen

 • Beschikt over ingebouwde optrekstang
 • Rack is makkelijk te verplaatsen
 • Safetybars en afleghaken zijn in 23 verschillende posities te leggen

Nadelen

 • Geen uitbreidingsmogelijkheden

Beste Professionele Power rack - ATX Power Rack PRX-750

Uiteraard zijn wij ook op zoek gegaan een power rack dat ideaal is voor professioneel gebruik. Ben jij bijvoorbeeld een ervaren sporter en op zoek naar een super sterk en kwalitatief power rack met veel mogelijkheden? Kies dan voor dit ATX power rack.


Deze massieve constructie bestaat namelijk uit een stalen frame met buizen van 70x70x3 mm. Dit zorgt ervoor dat het rack een maximaal belastbaar gewicht heeft van maar liefst 1500 kg. Hiermee is het veruit het rack dat de zwaarste belasting heeft uit deze lijst.


Het gatenraster in het basisframe maakt het bovendien mogelijk om de vier staanders op 10 verschillende posities te bevestigen, waardoor een variabele basisopstelling mogelijk is.


Daarnaast beschikt dit rack over J-hooks en versterkte flip-down safeties, een veilige training moet dus geen probleem zijn met dit rack.


De staanders zijn op 35 verschillende hoogtes te verstellen waardoor je het rack makkelijk kan personaliseren naar de hoogtes die het best bij jou passen.


Een andere toffe functionaliteit van dit rack is de indexing pull-up bar, deze is namelijk verstelbaar. Hierdoor kun je de positie van de optrekstang veranderen naar 15 verschillende posities.


Zoals je op de foto kunt zien is dit rack ook nog eens uitgerust met een professionele lat pulley. Deze lat pulley is uitgerust met een gewicht van 125 kg in stappen van 5 kg.


Of je nu zware compound oefeningen of isolatie oefeningen wilt doen, dit is waarschijnlijk een van de beste power racks op de markt.


Je koopt dit merk nu voordelig bij fitness seller!


__CONFIG_local_colors __ {"colours": {"830fc": "Background", "dc94f": "Border", "c7e19": "Column Background", "f6fc3": "Column Title Background", "a975c": "Pros Color "," 7d8e7 ":" Kolomtitelpictogram "," 7d992 ":" Cons Color "}," gradients ": {}} __ CONFIG_local_colors__

Voordelen

 • Belastbaar gewicht van 1500 kilogram
 • Beschikt over lat pulley met gewicht van 125 kg
 • Verstelbare optrekstang

Nadelen

 • Neemt veel ruimte in beslag

Beste midrange Power rack - ATX Power Rack PRX-650

Als jij op zoek bent naar een power rack in het midden prijs segment is het ATX megatec power rack wellicht iets voor jou. Dit power rack heeft staanders met een profiel van 60x60x2 mm, hierdoor is het maximale gewicht waarmee de haken belastbaar zijn 300 kilogram.


Het rack is verder 121 cm breed, 136 diep en 216 cm hoog. Hiermee is het dus een relatief hoog power rack. De safety bars van dit rack zijn hoger belastbaar en uitgerust met een handige rubber laag.


Dit zorgt ervoor dat de kans op schade minder groot is bij het laten vallen van je stang. De staanders zijn in 26 verschillende hoogtes in te stellen, elke stap is steeds 5 cm.


Leuk weetje: de staanders zijn genummerd waardoor je makkelijk je ideale hoogte terug kunt vinden. Ook beschikt deze power cage over een monkey bar.

 

Deze monkeybar maakt het mogelijk om op te trekken met 6 verschillende greep mogelijkheden, het trainen van de rug is dus zeer goed mogelijk op dit rack


De standaard versie van dit rack beschikt niet over een lat pulley echter is deze wel te bestellen. Het rack is dus uitbreidbaar.


__CONFIG_local_colors __ {"colours": {"830fc": "Background", "dc94f": "Border", "c7e19": "Column Background", "f6fc3": "Column Title Background", "a975c": "Pros Color "," 7d8e7 ":" Kolomtitelpictogram "," 7d992 ":" Cons Color "}," gradients ": {}} __ CONFIG_local_colors__

Voordelen

 • Beschikt over monkey bar
 • Goede prijs
 • Uitbreidbaar

Nadelen

 • Power rack is hoog met 218 cm

ATX Power Rack PRX-830

Power Rack PRX-830

We sluiten deze lijst af met het ATX power rack 230-M. Dit is een power rack dat een beetje tussen de mid-range en beste professionele powercage in zit.


Onze ervaringen zijn goed met dit rack en we denken dan ook dat dit rack niet mag ontbreken aan deze lijst. Het is namelijk een simpel, stevig en compact uitgevoerd rack. Dit maakt het een perfect rack voor in je homegym.


Waar je wel rekening mee moet houden is dat je het moet monteren in de grond. Je moet dus wel gaten willen boren in je vloer. De staanders van het rack zijn met een afmeting van 80x80x3 mm zwaar te noemen. Het maximaal belastbaar gewicht van dit rack is 800 kilogram.


Daarnaast beschikt het over balk-type safety bars, deze hebben aan de bovenkant een dempende laag. Dit zorgt ervoor dat je stang niet beschadigt als je hem laat vallen.


__CONFIG_local_colors __ {"colours": {"830fc": "Background", "dc94f": "Border", "c7e19": "Column Background", "f6fc3": "Column Title Background", "a975c": "Pros Color "," 7d8e7 ":" Kolomtitelpictogram "," 7d992 ":" Cons Color "}," gradients ": {}} __ CONFIG_local_colors__

Voordelen

 • Maximaal belastbaar gewicht tot 800 kilogram
 • Goede prijs / kwaliteit

Nadelen

 • moet vast geboord worden in de grond

Waar moet je op letten bij het kopen van een power rack?

Het kopen van een power cage lijkt misschien simpel maar dat is het niet. Er zijn veel verschillende eigenschappen waar je rekening mee moet houden. Hieronder beschrijven we een aantal factoren waar je op moet letten bij je aankoop.


Stevigheid, stabiliteit en belastbaarheid

Veiligheid moet altijd voorop staan bij het uitkiezen van power racks. Je gaat namelijk krachttraining doen met zware gewichten en je wilt niet dat je onnodig blessures oploopt door een instabiel product.


In de regel is het zo dat de belastbaarheid aangeeft hoe stabiel de power cage is. De meeste power racks hebben een belastbaarheid van meer dan 300 kilogram. Hoe hoger deze belastbaarheid is, hoe steviger en stabieler de power cage zal zijn.

Vaak zijn de zwaar belastbare kracht racks gemaakt van een steviger staalprofiel dan de minder zwaar belastbare keuzes.

Hoe stevig dit staalprofiel is hangt vaak af van de dikte van het staal. Bij het aanschaffen van je power cage is het verstandig om even naar de specificaties te kijken van je power cage, hier wordt vaak aangegeven hoe dik een stang is.


Naast de belastbaarheid is het belangrijk te kijken naar de stevigheid en stabiliteit van een power rack. Je wilt uiteraard niet dat de powercage in zijn geheel omkiept wanneer je de stang terug legt in de kooi.


Ook hier geldt de regel: hoe zwaarder de cage is, hoe stabieler en steviger de cage is.


Als je echt twijfelt over de stabiliteit van een power cage kun je er voor kiezen om het vast te boren aan een houten ondergrond. Door dit te doen weet je zeker dat het geheel niet om kan vallen.


Safety Bars

Als tweede punt is het belangrijk om te kijken naar de safety bars van de power racks. Safety bars worden ook wel "spotters" of "Safeties"genoemd en zorgen ervoor dat je veilig kunt trainen.

Als jij het gewicht niet meer omhoog krijgt, zorgen de safety bars er voor dat je de halterstang opgevangen wordt. Power racks zijn meestal uitgerust met 1 van de volgende 3 types:

 • Safety Straps
 • Balk-type Safety bar
 • Losse staaf
Safety bar

De goedkopere power racks beschikken vaak over een losse staaf. Deze staaf kun je vaak door een van de gaten in de cage steke. Deze bars zijn vaak van lage belastbaarheid en zijn gemaakt van kaal metaal. Dit zorgt ervoor dat de klap niet echt goed opgevangen wordt als je je stang laat vallen. Hierdoor is er een kans dat je stang verbuigt.


Daarnaast heb je de zogenaamde balk-type safety bar. Deze zijn een stuk steviger dan de losse staaf en vaak makkelijk vast te zetten doormiddel van twee korte pinnen. Dit zorgt ervoor dat je de hoogte makkelijk kan veranderen.

Ook zijn deze bars een stuk zwaarder te belasten en zit er vaak een rubberen laag boven op de bar. Dit zorgt ervoor dat je minder schade hebt aan je barbellen wanneer je hem laat vallen.


Als laatste heb je de safety straps. Dit is een dikke, brede band gemaakt van nylon. Deze worden eigenlijk nooit standaard geleverd bij een power cage, ze zijn wel los te kopen (via deze link).

Het voordeel van deze band is dat je barbell nooit beschadigd kan raken. Dit omdat de stang op een zachte ondergrond terecht komt.

Afmetingen

Uiteraard is het ook belangrijk om te kijken naar de afmeting van het power rack dat je van plan bent te gaan kopen. Het is goed om na te denken over waar je het wil gaan gebruiken.


Gebruik je je half rack bijvoorbeeld thuis en heb je gelimiteerde ruimte? Houd hier dan rekening mee bij het uitkiezen van je power cage.


Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de hoogte van je half rack. De meeste power racks hebben een hoogte van zo'n 200 tot 230 cm hoog. Nieuwbouw woningen hebben tegenwoordig vaak een plafondhoogte van 265 cm echter is dit bij oudere huis vaak lager.


Houd hier dan ook rekening mee bij het uitkiezen van je power kooi en meet desnoods de hoogte van je kamer even op.

Als tweede wil je kijken naar het oppervlak dat de cage in beslag neemt. Hierbij ga je dus kijken naar de diepte en breedte van de power cage.


De meeste powercages hebben een breedte van zo'n 120 tot 130 cm. Houd er echter rekening mee dat dit alleen de power cage is. Hier moet nog een olympische halterstang in, deze is vaak zo'n 220 cm lang.


Om die reden is het belangrijk om kwa breedte altijd uit te gaan van 240 cm aangezien je nog 10 cm per kant over wilt houden.

Dan de diepte, deze hangt uiteraard ook af van je uitbreidingsmogelijkheden. Een power kooi dat beschikt over een lat pulley zal uiteraard dieper zijn dan een power cage die dit niet heeft.


Afleghaken

De afleghaken zijn de haken waar je de stang oplegt na het uitvoeren van een bepaalde oefening. Ook hier zit redelijk wat verschil in.

Zo zie je vaak dat de goedkopere power racks beschikken over een afleghaak van kaal metaal. Het nadeel hiervan is dat je barbell ook van metaal is. Wanneer je de barbell terug legt zal zowel je barbell als afleghaak dus een klap krijgen.


Om die reden is het aan te raden om te kijken naar afleghaken die beschikken over een rubberenlaag. Dit zorgt ervoor dat de klap wordt opgevangen waardoor je minder schade aan je barbell en je afleghaak krijgt.


Als het voor jou belangrijk is om te bankdrukken is het goed om even te kijken naar de hoogte van de haak. Wanneer deze haak namelijk te hoog is zul je moeite hebben met het optillen van de stang.

Welke standen heeft het power rack?

De meeste power racks beschikken over ontzettend veel verschillende standen waarin je hooks en safeties vast kunt maken. Dit is belangrijk aangezien je op deze manier je het product multifunctioneel kunt inzetten.


Wanneer je maar 4 verschillende standen hebt is het aantal oefeningen dat je kunt doen natuurlijk minimaal.


Vaak is het zo dat een powercage over ongeveer 23 verschillende standen beschikt. De afstand tussen elke stand is meestal zo'n 5 cm.


In onze ogen is het zo dat hoe nauwkeuriger je het product kan kan stellen, hoe beter het is. Dit omdat elk persoon anders is en het soms net die paar cm kan zijn die het verschil maakt bij een oefening.

Optrekstang

De meeste power racks beschikken over een handige ingebouwde optrekstang. Dit zorgt ervoor dat je gelijk een heel aantal extra oefeningen op het rack kunt doen.


Toch zit er nog best wel wat verschil in welke optrekstang het power rack heeft. Zo zijn er power racks die een standaard "balk" hebben als optrekstang. Dit is opzich prima voor basis oefeningen als pull-ups en chin-ups.


Echter zijn er ook power cages die beschikken over zogenaamde "monkey bars", dit zijn optrekstangen die over verschillende handgrepen bestaan. Hierdoor kun je makkelijk variëren in het aantal oefeningen dat je kunt doen.


Pas deze keuze aan op je niveau. Een ervaren sporter zal meer profijt hebben van een monkey bar terwijl een beginner prima overweg kan met standaard optrekstang.


Veel gestelde vragen


Wat is een power rack?

Als jij al wat langer bezig bent met krachttraining en fitness weet je waarschijnlijk wel wat een power rack is. Toch merken we dat er vaak nog veel onduidelijkheid is over power cages. Om je even op weg te helpen leek het ons goed om even kort toe te lichten wat een power cage precies is.


Zoals de naam al doet vermoeden is een power cage een rechtopstaand open rek dat vaak gebouwd is van metalen stangen. Dit product is bedoeld om een breed scala aan kracht oefeningen te doen.


Een power cage is ontzettend multifunctioneel en je kan er in principe eindeloos oefeningen mee doen. Sowieso kun je alle belangrijke compound oefeningen doen met een power rack.


Daarnaast zijn er veel power racks die ook nog beschikken over een ingebouwde optrekstang of monkey bar. Ook is het bij veel power cage mogelijk om het rack uit te breiden met een kabel systeem.


Hierdoor kun je naast het doen van je standaard compound oefeningen ook isolatie oefeningen uitvoeren. Het kabel systeem is ideaal voor het trainen van de kleinere spiergroepen.


Kortom, met een power cage heb je 1 apparaat waar je het hele lichaam mee kan trainen. Dit maakt het een zeer populair middel voor thuissporters. Het is handig, geld besparend en neemt minder ruimte in beslag dan andere apparaten.


Welke oefeningen kun je doen met een power rack?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is een power rack dus een multifunctioneel apparaat waar je ontzettend veel verschillende oefeningen mee kunt. Hieronder lees je een aantal belangrijke oefeningen die je kunt doen met behulp van dit rack.


Squat

Een power rack wordt soms ook wel een squat rack genoemd. Niet zo gek in onze ogen aangezien bijna iedereen zijn squats doet in een power rack.


De squat is een van de beste oefeningen die je kunt doen. Dit omdat je met een oefeningen ontzettend veel verschillende spieren in je lichaam aanspreekt.


Squatten is officieel een oefening voor je benen echter train je ook de gehele "core" en onderrug tijdens deze oefening.

Een power rack is perfect voor het squatten. Zo kun je de stang vaak op verschillende hoogtes leggen dankzij de afleghaken die je zelf kunt ophangen waar jij ze denkt nodig te hebben.


Daarnaast beschikken de meeste power racks over handige safety bars. Deze zorgen ervoor dat je het gewicht kan laten vallen mocht je het echt niet meer trekken.


Bankdrukken

In menig sportschool wordt de bench press vaak uitgevoerd op een speciaal ontworpen bankdruk halterbank. Echter is het ook prima mogelijk om bench presses in een power rack te doen.


Zo kun je gemakkelijk de hoogte van de stang bepalen dankzij de afleghaken. Hierdoor kun je ook de incline bench press gemakkelijk uitvoeren door simpelweg je afleghaak iets hoger te leggen.


Het enige dat je naast je power cage nodig hebt is een verstelbare trainingsbank.


Een ander voordeel van bankdrukken in een power rack is dat de safety bars zorgen voor enorm veel extra veiligheid. Waar je in de gym normaal gesproken altijd op zoek moet naar een spotter, is deze bij een power cage eigenlijk ingebouwd.


Deadlifts

Ook de deadlift is een oefening die ontzettend populair is in menig sportschool. Met deze oefening kun je gemakkelijk je hele lichaam trainen.


Voor een deadlift heb je niet perse een squat rack nodig, eigenlijk heb je aan een stang en wat haltergewichten al genoeg. Toch kan een power cage best handig zijn aangezien je de barbell op een van de afleghaken kan leggen


Hierdoor kun je makkelijk het gewicht op de stang doen.


Mijn naam is Remco Hazenwerf, 24 jaar en auteur op Fitcode.nl. In het dagelijks leven ben ik eigenaar van een personal trainers bedrijf. Je kan van mij artikelen verwachten over alles wat met fitness en fitness artikelen te maken heeft. Heb je een vraag of feedback over mijn content? Dan kan je mij een berichtje sturen op mijn Linkedin profiel.

Ook leuk

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>