Wat is de beste voeding om af te vallen? 10 Producten!

Wat is de beste voeding om af te vallen is een vraag die vele krachtsporters bezig houdt.

Niet zo gek overigens aangezien voeding een belangrijke rol speelt bij het afval proces. Natuurlijk is het voeding met weinig kcal altijd goed tijdens het afvallen.

Toch zijn er ook een aantal andere producten die je zou moeten eten tijdens het afvallen.

Er zijn namelijk verschillende soorten voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je stofwisseling een boost krijgt.

In dit artikelen delen we de 10 beste voedingsproducten om af te vallen met je!

Wat is de beste voeding om af te vallen?

Voor we beginnen aan dit artikel willen we even één ding duidelijk maken: er bestaat niet een bepaald voedingsmiddel dat er gegarandeerd voor gaat zorgen dat jij gewicht verliest.

Dit komt doordat je lichaam niet afhankelijk is van bepaalde producten. Als jij graag gewicht wil verliezen zal je ervoor moeten zorgen dat je minder kilocalorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, alleen hierdoor zal je afvallen.

De beste voeding om af te vallen is dus voeding die bij voorkeur weinig kcal bevat maar je wel goed opvult. Door deze voeding te eten is het makkelijker een calorietekort te houden en zul je dus uiteindelijk gewicht gaan verliezen.

Wat moet ik eten om af te vallen?

Hieronder vind je een overzicht mer voedingsproducten die je gaan helpen bij het afvallen en voor een snellere stofwisseling zorgen.

1. Olijfolie

Olijfolie afvallen

Deze zag je waarschijnlijk niet aankomen hé?

Olijfolie wordt vaak bestempeld als ongezond alleen is dit niet helemaal terecht.

Dat olijfolie veel calorieën bevat dat klopt.

Om deze reden moet je oppassen met de hoeveelheid die je per dag nuttigt maar dat betekent niet dat olijfolie ongezond is.

Onderzoeken tonen aan dat olijfolie positieve invloed kan hebben op onderstaande hormonen:

Deze hormonen zorgen er onder andere voor dat je langer een ‘vol’ gevoel hebt. Dit is natuurlijk positief als je wilt afvallen aangezien je dan minder geneigd bent om te gaan snacken.

Daarnaast zijn er ook nog verschillende onderzoeken die aantonen dat olijfolie het metabolisme boosten en daarnaast zorgen voor een toename in vet verlies.

Er zijn ook verschillende experimenten met olijfolie gedaan. Zo is er ooit een onderzoek gedaan waarbij 12 vrouwen met obesitas elke dag wat olijfolie aan hun dieet toevoegde wat ervoor zorgde dat de vrouwen meer calorieën verbrandde.

Nu vraag je je misschien af; hoe ga ik die olijfolie binnen krijgen?

Nou dat kan eigenlijk vrij simpel zijn. Doe bijvoorbeeld een theelepel olijfolie door je salade.

Drink je graag eiwitshakes?  Gooi er wat olijfolie doorheen (Proef je echt niet), zeker een aanrader! Op deze manier krijg je eigenlijk heel makkelijk wat olijfolie binnen zonder dat je het door hebt!

Conclusie:
Olijfolie is een geweldige voedingsbron om af te vallen. Het verlaagt je kans op hart en vaat ziekten, versneld je metabolisme en geeft je langer een verzadigd gevoel.

2.Afvallen door Magere kwark

voeding afvallen kwark

Waarschijnlijk is kwark een van de goedkoopste eiwitbronnen die er bestaat.

Mager of volle kwark, beide varianten hebben voordelen!

Daarnaast zit kwark ook barstens vol goede voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.

Om te beginnen is het een fantastische bron van eiwitten, calcium en  Kalium.

Dat kwark een zuivel product is hoeven we jullie niet uit te leggen. Wat we misschien wel moeten uitleggen is dat zuivel helemaal niet slecht voor je is. Dit is namelijk een fabeltje dat al jaren de ronde gaat.

Onderzoeken tonen aan dat zuivelproducten die veel eiwitten bevatten kunnen helpen met verliezen van vet. Daarnaast beschermen deze producten je spieren en geven je voor een langere periode een vol en verzadigd gevoel.

Kwark bevat Probiotica, dit zijn levenden micro organismen. Klinkt misschien heel eng alleen zijn het gunstige bacteriën die een positieve uitwerken heeft op de gezondheid van de mens.

Deze probiotica zorgt ervoor dat je darmen gezond blijven en kan symptomen als constipatie en een opgeblazen gevoel verminderen.

Door regelmatig kwark te eten zorg je ervoor dat je genoeg eiwitten binnen krijgt. Daarnaast voorziet de kwark je van verschillende gezondheidsvoordelen.

Wij raden wel aan om altijd te kiezen voor de magere variant aangezien de volle variant een stuk meer vetten bevat die niet echt bevorderlijk zijn voor het afval proces.

Conclusie:
Kwark kan zorgen voor meer vetverbranding, minder eetlust, de spieren beschermen en een positieve bijdragen aan de darmen leveren.

3. Afvallen met Chili Pepers
man eet hete pepers

Wij zijn dol op heet/pittig eten! Niet alleen omdat het een bron van gezonde voeding maar dit heeft nog een paar andere redenen.

Chili pepers doen namelijk veel meer dan alleen je eten scherp of pittig maken.

Deze rode vrienden zitten namelijk boordevol gezondheidsvoordelen voor ons lichaam, helemaal als je graag wil afvallen.

Chili pepers bevatten krachtige antioxidanten die ontstekingsremmend  kunnen werken waardoor ze helpen met het beschermen van je cellen van eventuele schade.

Daarnaast toont onderzoek aan dat chilipepers het antioxidant Capsaïcine  bevat.  Dit draagt aan het houden van een gezond gewicht door de eetlust te verminderen.

Ook zorgen deze antioxidanten ervoor dat je meer calorieën verbrandt waardoor je uiteindelijk meer vet zal verbranden.

Dit is trouwens ook uitgebreid onderzocht. In een verzameling van 20 onderzoeken werd geconcludeerd dat  Capsaïcine helpt bij het verminderen van eetlust en ervoor zorgt dat je ongeveer 50 calorieën per dag verbrandt.

Het eten van extra pittig eten kan dus zeker toegevoegde waarden hebben voor je afvalproces. Het voordeel is dat het eigenlijk heel makkelijk is om deze pepers binnen te krijgen.

Probeer bijvoorbeeld wat extra sambal toe te voegen aan je maaltijden waardoor je eten iets pittiger wordt.

Conclusie:
Verschillende onderzoeken tonen aan dat pepers positieve gezondheidsvoordelen kan opleveren als jij graag wilt afvallen. Zo kan werkt het ontstekingsremmend en helpt het je eetlust te verminderen. Ook geeft het je stofwisseling een flinke boost.

4. Afvallen met Appelazijn

Appel azijn om af te vallen

Afvallen met appelazijn, kan dat?

Wist je dat mensen in de middeleeuwen al appelazijn gebruikte als gezondheidsmiddel? Appels behoren al jaren tot gezonde voeding.

Dat het niet  echt heel lekker is moeten we toegeven. Toch is het zeker wel de moeite om te nemen aangezien het je verschillende gezondheidsvoordelen kan opleveren.

Zo zijn er onderzoeken die aantonen dat het appelazijn kan bijdragen aan een lagere bloedsuiker spiegel en insuline waarden voor mensen met diabetis.

Ondanks dat er niet heel veel onderzoek gedaan is naar de link tussen het effect van appelzijn en afvallen is er een studie die toch wel verrassende conclusies trekt.

In dit onderzoek werden 144 mannen met obesitas elke dag gevraagd 2 theelepels appelazijn te nemen bij hun ontbijt. Dit moesten zijn 12 weken lang volhouden. Het resultaat? De mannen verloren gemiddeld zo’n 1.7 kilogram zonder hiervoor ook maar een aanpassing in hun dieet te doen.

Uit dit onderzoek kunnen we dus concluderen dat het toevoegen van appelazijn aan je dieet zeker kan helpen bij het afvallen. Probeer eens te beginnen met 1 theelepel per dag en bouw dit langzaam op naar 2 theelepels per dag.

Conclusie:
Appelazijn zorgt voor een verminderde eet lust, kan helpen met afvallen en verlaagt de suiker en insuline waarden in het lichaam.

5. Eiwitpoeder

eiwitshake

Misschien niet echt gezonde voeding te noemen, wel echt gezond! Wij proberen jullie niks aan te smeren of te verkopen.

Laten we dat even duidelijk maken haha! Buiten Creatine om zijn er namelijk weinig supplementen die je geld waard zijn.

Toch is het zo Eiwitpoeder best wel indrukwekkende resultaten kan geven.

Er zijn namelijk verschillende onderzoeken die aantonen dat het nemen van eiwit shakes combinatie met krachttraining resulteren in meer spiergroei en zorgen ervoor dat je geen spiermassa verliest tijdens het afvallen.

Daarnaast schijnt het zo te zijn dat eiwitpoeder een langer verzadigd gevoel geeft dan andere eiwitbronnen.

De reden hiervan?

Eiwitpoeder stimuleert verschillende hormonen die voor een verzadigd gevoel zorgen.

Natuurlijk hebben we er weer een onderzoekje bij gepakt om deze claim te verdedigen.

In een onderzoek werden 22 mannen gevraagd verschillende eiwit shakes te drinken op vier verschillende dagen.

De ervaring van deze 22 mannen was dat zij minder eetlust hadden, daarnaast viel het op dat de maaltijd na de eiwit shake er minder significant minder calorieën werden gegeten.

Eiwitpoeder zorgt er dus voor dat je meer vet verbrandt waardoor het positieve invloed heeft op het afvallen.

Eiwitpoeders zijn niet noodzakelijk om af te vallen. Wij vinden wel dat het zeer zeker een goede en simpele manier is om een goede dosis eiwitten binnen te krijgen. Daarnaast heeft het verschillende gezondheidsvoordelen die bijdragen aan het afvallen.

Conclusie:
Eiwitpoeder helpt bij het opbouwen van spiermassa. Ook zorgt het voor meer verzadiging en geeft het je metabolisme een boost. Hierin presteert eiwitpoeder beter dan vergelijkbare bronnen die veel eiwitten bevatten.

6. Groene Thee

Groene thee, afvallen, snel afvallen

Groene thee is een uitstekende keuze als jij graag wil afvallen.

Onderzoeken tonen onder andere aan dat groene thee de kans op hart ziekten verlaagt. Daarnaast kan het ook de kans op kanker verminderen.

Een grappig weetje over groene thee is dat het ook cafeïne bevat, wist je dat? 

Door dat het cafeïne bevat zal het je vetverbranding een boost geven waardoor je dus meer zal afvallen.

Om hier een voorbeeld bij te geven, pakken wij er wederom een onderzoek bij. Bij een groep van 12 mannen kreeg de helft groene thee extracten binnen. De andere helft kreeg een placebo pil binnen.

Wat opviel was dat de groep die wel groene thee extracten binnen kregen uiteindelijk 16% meer vet hadden verbrand tijdens het sporten.

Door dagelijks vier koppen met groene thee te drinken zal je lichaam profiteren van verschillende gezondheidsvoordelen. Een van deze gezondheidsvoordelen is het verhogen van het aantal calorieën dat je lichaam verbrandt.

Conclusie:
Groene thee extracten bevatten cafeïne waardoor het zorgt voor een flinke boost van je stofwisseling. Daarnaast zijn er verschillende representatieve onderzoeken die aantonen dat groene Thee kan helpen met afvallen en de kans op hart ziekten en kanker kan verkleinen.

7. Kokos Olie

kokos afvallen

Kokos olie zit barstens vol gezondheidsvoordelen.

Door kokos olie aan je dieet toe te voegen kunnen de HDL cholesterol waarden in je lichaam verhogen. Daarnaast heeft positieve invloed op verschillende hormonen die je helpen met afvallen.

In een onderzoek kregen mannen met obesitas dagelijks twee theelepels kokosolie boven op hun dagelijkse dieet. Deze mannen verloren gemiddeld zo’n 2.5 cm rond hun buik zonder ook maar 1 wijziging te maken in hun dieet of lichamelijke activiteiten.

De vetten die kokosolie bevatten zitten vol met goed aardige vetten die ervoor zorgen dat je minder eetlust hebt en extra de vetverbranding stimuleert.

Een ander voordeel van kokos olie is dat het al zijn voedingswaarden behoudt wanneer het wordt blootgesteld aan hoge temperaturen. Hierdoor is het ideaal voor het koken.

Door dagelijks twee extra theelepels met kokos olie toe te voegen aan je huidige dieet kan je meer afvallen dan normaal. Begin rustig aan door 1 theelepel te nemen op dagelijkse basis om zo darmproblemen te voorkomen.

Conclusie:

Kokosolie blijft zijn voedingswaarden behouden tijdens het bakken van de olie. Daarnaast zit het bomvol goedaardige vetten en kan het helpen met het verliezen van vet. Kokos mag dus zeker niet ontbreken op het lijstje van gezonde voeding.

8. Eieren

Afvallen zonder dieet, afvallen, snel afvallen

Eieren zijn misschien wel een van de meest rijke voedingsbronnen die er zijn en staat daarom ook op dit lijstje van gezonde voeding.

Ondanks het feit dat het eigeel van het ei vaak wordt vermeden is dit niet geheel terecht. Onderzoeken tonen namelijk aan dat het eten van het eigeel juist kan bijdragen aan een betere bescherming van het hart.

Als jij graag wat gewicht wilt verliezen dan mogen eieren eigenlijk niet ontbreken in je dagelijkse voedingspatroon.

Er zijn namelijk verschillende onderzoeken die aantonen dat het eten van eieren tijdens je ontbijt ervoor kan zorgen dat je minder eetlust en langer ‘vol’ zit tijdens die dag.

In een experiment van 8 weken, kregen 21 mannen elke ochtend 3 eieren als ontbijt.

In deze 8 weken was te zien dat deze mannen dagelijks gemiddeld zo’n 440 calorieën minder binnen kregen. Ook was er een daling van 16% in het lichaamsvet te zien.

Naast het feit dat eieren dus beter vullen en je langer een vol gevoel geven, zijn eieren natuurlijk ook enorm rijk aan eiwitten.

Eiwitrijk eten kan het metabolisme met zo’n 20 tot 35% versnellen tot enkele uren na het nuttigen van deze eiwitbron.

Het eten van eieren kan je dus helpen met het verbranden van vet en zorgt voor een verzadigd en vol gevoel. Ideaal dus als je graag wil afvallen!

Conclusie:

Eieren zijn enorm rijk aan eiwitten, helpen met het verminderen van de eetlust. Ook zorgen ze voor een voller gevoel en boost het de stofwisseling.

9. Koffie

Koffie, gezonde voeding

Koffie is een van de populairste dranken wereldwijd. Dit is niet voor niets aangezien het enorm gezond is.

Als je er goed over nadenkt zijn er eigenlijk bijna geen mensen die geen koffie drinken.

Er is wel eens wat kritiek op koffie, zo zou het niet gezond zijn en negatieve effecten op je lichaam kunnen hebben.

Dit is echter niet helemaal terecht, koffie is namelijk – mits je er 10 klontjes suiker ingooit- best gezond.

Waarom zou je denken?

Nou, koffie bevat cafeïne. Cafeïne geeft je energie en kan je stemming verbeteren. Daarnaast kan het ook je mentale en fysieke prestaties verbeteren.

Wat misschien nog wel belangrijker is voor jou: Koffie kan je helpen bij het afvallen.

In een onderzoekje kregen 9 mensen een uurtje voordat zij gingen sporten cafeïne toegediend. Deze 9 mensen verbranden de training die daarop volgde tot 2 keer zo veel calorieën als de groep die geen calorieën binnen kreeg.

Daarnaast toont onderzoek ook aan dat cafeïne het metabolisme met zo’n 3 tot 13% kan versnellen. Dit is afhankelijk van de gevoeligheid die een persoon voor cafeïne heeft.

Om de maximale gezondheidsvoordelen uit cafeïne te halen zonder hierdoor eventueel vervelende bijwerkingen te ervaren adviseren wij je om zo’n 100 tot 400 milligram per dag te nuttigen. Dit staat gelijk aan zo’n 1 tot 4 koppen koffie afhankelijk van de sterkte van de koffie.

Conclusie:
Koffie bevat cafeïne wat ervoor kan zorgen dat je mentale en fysieke inspanningen verbeteren. Daarnaast kan cafeïne ook je stofwisseling versnellen. Koffie valt zeker onder de noemer gezonde voeding en je kan helpen bij het afvallen.

10. Vette Vis

vette vis om af te vallen

Dat Vis een onderdeel van  gezonde voeding is hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen.

Helaas  is niet iedereen even gek op vis, echter is het zeker de moeite waard als we naar de gezondheidsvoordelen kijken die het oplevert.

Zalm, Haring, Sardientjes, Makreel en andere vette vissoorten zitten barstens vol Omega 3.

Omega 3 kan jou helpen bij het afvallen en daarnaast de kans op hart ziekten verkleinen.

In een 6 weken durend onderzoeken kregen 44 volwassenen dagelijks extra visolie supplementen. Deze 44 volwassen waren aan het eind van de 6 weken 0.5 kilogram kwijt en zagen daarnaast een verlaging in hun cortisol waarden. Cortisol is een stress hormoon wat gelinkt wordt met vet opslag.

Daarnaast is vis een goede bron van eiwitten. Je lichaam heeft meer tijd nodig om eiwitten te verwerken waardoor het zorgt voor een langer verzadigd gevoel. Dit zorgt er ook voor dat je stofwisseling iets zal versnellen.

Om de optimale gezondheidsvoordelen van vette vis te ervaren zouden wij je aanraden om zo’n 100 gram vette vis toe te voegen aan je eetpatroon. Het liefst twee keer per week.

Conclusie:
Door de omega 3 die vette vis bevat is het een perfecte voedingsbron als jij graag je vetpercentage wilt verlagen. Daarnaast is het ook rijk aan eiwitten waardoor je langer een vol gevoel zal hebben.

Conclusie

Ondanks de verschillende beloftes die grote supplementen bedrijven doen is het niet zo dat er een magische pil bestaat waardoor je in een keer 10 kilo zal verliezen of in een keer een sixpack zal hebben. Gezonde voeding kan je hierbij wel helpen.

Wat er wel bestaat? Verschillende gezonde voedingsbronnen  die je kunnen helpen meer calorieën te verbranden door dat zij de stofwisseling versnellen.

Bovenstaande 10 gezonde voeding producten kunnen jouw dus helpen om meer gewicht te verliezen zonder dat jij daar enorm veel voor hoeft te doen.

Het enige wat je hoeft te doen is kleine aanpassingen, probeer bovenstaande voedingsmiddelen in je eetpatroon/dieet te verwerken en pak alle gezondheidsvoordelen die deze voedingsmiddelen te bieden hebben.

Over de auteur Anne Schenkel

Mijn naam is Anne Schenkel, voedingsdeskundige en diëtiste. Voeding en de invloed hiervan op het lichaam heeft mij altijd geïnteresseerd. Op het internet staan zoveel onwaarheden dat ik het als mijn persoonlijke missie zie om deze valse mythes weg te nemen en men van handige tips en betrouwbare informatie te voorzien.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>