Team Fitcode
 • Home
 • /
 • Reviews
 • /
 • Wat is de beste weightgainer? De Top 5 Weightgainers van 2022!

Misschien herken je jezelf hierin: Je eet jezelf elke dag helemaal vol maar het wil maar niet lukken om aan te komen in gewicht. Dit is natuurlijk ontzettend frustrerend.

Als jij niet aankomt in gewicht betekent het dat je te weinig calorieën binnen krijgt. Om dit probleem op te lossen zou je weight gainers kunnen gaan gebruiken. Dit zijn shakes die barsten van de calorieën , door deze shakes te nemen krijg je op een simpele manier heel veel extra kcal binnen.

In dit artikel ontdek je alles over weight gainers. wat is de beste weight gainer en waar moet ik op letten?

Top 5 beste weight gainers

 1. Mammoth 2500
 2. Serious Mass
 3. GAINZ
 4. Mutant Mass
 5. True Mass

Wat is een weight gainer?

Zoals de naam al doet vermoeden zorgt een weight gainer ervoor dat je aankomt in gewicht. Een weight gainer is dan ook een calorierijke shake die bestaat uit veel eiwitten, complexe en enkelvoudige koolhydraten. Om deze reden proeft een weight gainer vaak een stuk voller dan een reguliere eiwitshake. Weight gainers worden vooral gebruikt door mensen die graag snel willen aankomen in gewicht of mensen die het lastig vinden om dagelijks voldoende calorieën binnen te krijgen.

Heb je een weight gainer nodig?

Laten we voorop stellen dat het absoluut niet noodzakelijk is om een weight gainer te gebruiken. Waarom niet? Je kan precies dezelfde hoeveelheden calorieën ook uit voeding halen. Door deze calorieën uit voeding te halen in plaats van een shake, zal je er voor zorgen dat je veel meer extra voedingsstoffen binnen krijgt. Dit draagt uiteindelijk natuurlijk weer bij aan een betere gezondheid.

Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat supplementen altijd als aanvulling op je voeding dienen en nooit als vervanging van je voeding. Bovendien kan een weight gainer er ook voor zorgen dat je snel te veel gewicht aankomt. Dit zal uiteindelijk resulteren in een hoger vetpercentage, iets wat je niet wilt!

Wat is de beste weightgainer om aan te komen?

1. Mammoth 2500

In onze ogen kan er momenteel maar één weight gainer de beste zijn op dit moment: de Mammoth 2500. Vooral de smaak van deze shake is top, we hebben meerdere smaken geprobeerd maar de cookies&cream en aardbei smaak zijn verrukkelijk. Naast de smaak mengt deze shake super goed waardoor je niet snel klonten zal krijgen.

Deze mass gainer is afkomstig uit Canada en is daar al 3 keer beoordeeld tot beste weight Gainer van Canada. Een dosering van 4 maatschappen levert zo’n 1250 kcal, 60 gram eiwitten en 229 gram (!) koolhydraten.

Een ander voordeel van deze shake is dat de eiwitten bestaan uit een mix van whey, caseïne en ei-eiwit. Daarnaast is bevat de shake relatief weinig vet. Ook de prijs is ontzettend scherp. Wat ons betreft dus al met al één van de beste weight gainers van Nederland!

Kenmerken Mammoth Mass

 • 60 Gram Eiwit per shake
 • Bevat een mix van Whey, Ei-eiwitten en Caseïne
 • 1250 kcal per shake

Voedingswaarde per dosering Mammoth:
Calorieën 1250 Kcal
Koolhydraten 229 Gram
Eiwitten 60 Gram
Vetten 10 Gram

2. Serious Mass

Op nummer twee van deze lijst vinden de mass gainer genaamd Serious Mass van Optimum nutrition. Zelf hebben we deze mass gainer jaren lang gebruikt en we zijn nog steeds erg enthousiast over deze gainer.

De macro’s van deze shake zijn bizar: 1250 kcal per shake, 53 gram eiwit, maar liefst 251 gram koolhydraten en slecht 4,4 gram vet. Deze shake zit dus bomvol de hoogwaardige calorieën die zoals je kunt zien voornamelijk afkomstig zijn uit complexe koolhydraten en hoogwaardige eiwitten.

In tegenstelling tot de Mammoth shake van hierboven lever deze shake je dus wel iets minder eiwtten. Wel bevat Serious Mass nog 250 vitamines en mineralen, creatine en L-Glutamine.

Deze mix van voedingsstoffen maakt het tot een perfecte gainer. Puntje van kritiek? De prijs! Deze shake is namelijk relatief duur voor een gainer! Per shake betaal je omgerekend zo’n €1,-

Kenmerken Serious Mass

 • Complexe koolhydraten
 • Hoogwaardige Proteine Blend
 • Geen toegevoegde suikers
 • 25 Vitamines en Mineralen
 • Met Creatine en L-Glutamine

Voedingswaarde per dosering Serious Mass:
Calorieën 1250 Kcal
Koolhydraten 229 Gram
Eiwitten 53 Gram
Vetten 4,5 Gram

3. GAINZ

Op nummer 3 van dit artikel met beste weight gainers vinden we de mass gainer van Dedicated Nutrition genaamd #GAINZ. Deze shake is ideal voor de sporters die op zoek zijn naar een ‘clean’ weightgainer zonder suikers en verzadigde vetten.

Deze shake bevat namelijk een suikervrije koolhydraatmix die op basis van rauw kokosmelkpoeder en haver gemaakt is. Per shake betaal je omgerekend zo’n €0,87,- waardoor hij dus prima geprijsd is.

Kenmerken Serious Mass

 • Eiwit, stimuleert spiermassa
 • Unieke suikervrije koolhydraten mix!
 • 50% Whey Eiwit en 50% Melk Eiwit Isolaat 

Voedingswaarde per dosering GAINZ:
Calorieën 471Kcal
Koolhydraten 54Gram
Eiwitten 30 Gram
Vetten 15 Gram

4. Mutant Mass

Op nummer 4 van deze lijst vinden we gainer van Mutant: Mutant Mass. Deze gainer wordt door vele sporters als jaren gezien als één van de betere massgainers en bevat maar liefst 1050 kcal per serving, ideaal dus als je moeite hebt om voldoende kcal binnen te krijgen.

Wanner we kijken naar de macro’s van deze shake dan zijn die als volgt: 12 gram vet, 192 gram koolhydraten en 56 gram eiwit. Prima verhoudingen dus aangezien het meerendeel van de shake bestaat uit complexe koolhydraten. Ook is de shake relatief rijk aan eiwitten, ideaal dus voor het opbouwen van spiermassa.

Kenmerken GAINZ

 • Maar liefst 1060 calorieën dosering
 • Meest geavanceerde weightgainer
 • Heerlijke smaken

Voedingswaarde per dosering GAINZ:
Calorieën 1050 kcal
Koolhydraten 192 Gram
Eiwitten 56 Gram
Vetten 12 Gram

5. True Mass

Wanneer iemand de naam BSN hoort is de kans groot dat hij of zij gelijk denkt aan de beroemde No Xplode pre-workout. Ook BSN was zo slim om een weightgainer op de markt te brengen genaamd: True Mass.

Vooral de smaak van deze shake is top, zelf hebben we de aardbei smaak een tijdje gebruikt en waren hier zeer over te spreken. Vooral met Melk vonden we shake erg lekker.

Een dosering van True Mass levert je 685 kcal, 81 gram koolhydraten, 18,5 gram vet en 45 gram eiwitten. Dit zijn niet de beste macro’s als we ze vergelijken met andere shakes in dit lijstje. Ook zien we dat elke dosering je zo’n 14 gram suiker oplevert, dit is aan de hoge kant. Al met al een redelijke gainer alleen zijn er betere op de markt.

Kenmerken GAINZ

 • Maar liefst 1060 calorieën dosering
 • Meest geavanceerde weightgainer
 • Heerlijke smaken

Voedingswaarde per dosering TrueMass:
Calorieën 685 kcal
Koolhydraten 81 Gram
Eiwitten 45 Gram
Vetten 18,5 Gram

Waar moet je op letten bij het kopen van een weight gainer?

Wanneer jij de beslissing voor jezelf hebt gemaakt om een weight gainer te gaan gebruiken zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.

1. Bevat de weight gainer veel eiwitten?

Het is allereerst slim om altijd een weight gainer uit te zoeken die rijk aan eiwitten is. Eiwitten zijn namelijk de bouwstenen van onze spieren, door voldoende van deze binnen te krijgen kunnen je spieren beter herstellen wat uiteindelijk leidt tot meer spiermassa.

2. Bevat de weight gainer veel suikers?

Een ander belangrijk onderdeel waar je op moet letten bij het uit zoeken van een weight gainer is de hoeveelheid suikers (enkelvoudige koolhydraten) die de shake bevat. Er zijn verschillende weight gainers op de markt die barsten van de suikers, je shake zal hierdoor natuurlijk wel lekker gaan smaken maar echt gezond is het niet.

3. Hoeveel onverzadigde vetten bevat de shake?

 Als laatste is het belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid verzadigde vetten in je weight gainer. Wij proberen altijd te gaan voor een shake die vooral onverzadigde vetten bevat.

Gebruik weight gainer met een plan

Als jij graag weight gainers wilt gaan gebruiken dan is het verstandig om hier altijd een plan bij te hebben.

Een fout die we veel sporters zien maken is dat ze een flinke weightgainer pot bestellen en vervolgens op random momenten shakes gaan drinken. Hierbij houden ze niet bij hoeveel calorieën ze per dag binnen krijgen en komen ze er na een paar weken achter dat ze in een stuk zwaarder / dikker zijn.

We zouden je dan ook altijd aanraden om weight gainers alleen te gebruiken als je weet wat je doet. Zorg ervoor dat je precies weet wat je energie behoefte is en ga hier vervolgens 10% boven zitten.

Let vervolgens ook goed op de dosering die je gebruikt, een grote schep weight gainer bevat al snel zo’n 300 tot 1000 calorieën. Doe je dit niet dan kan je het risico lopen dat je veel te snel aan gaat komen. Wanneer dit het geval is zal het grootste gedeelte van het gewicht dat je aankomt vetmassa zijn, iets wat je niet wilt!

Weight gainer voor vrouwen?

Ook als vrouw kan het nemen van weight gain shakes toegevoegde waarde hebben. Vind jij jezelf bijvoorbeeld te slank en wil je graag wat kilo’s aankomen? Probeer dan eens een weight gainer!

Wel zouden we je aanraden om altijd eerst proberen de focus te leggen op de juiste voeding. We zien vaak vrouwen die gelijk allerlei dure supplementen gaan gebruiken terwijl ze met simpele veranderingen in hun voedingspatroon ook al enorme stappen kunnen maken.

Zelf een weight gainer maken?

Heb je nou geen zin om zo’n dure weight gainer te gaan bestellen en kan je het geld simpelweg niet missen? Goed nieuws! Het maken van een weight gainer kan je prima thuis doen met je eigen ingrediënten. Zorg voor een goede blender en meng vervolgens de volgende producten door elkaar heen en voila:

 • 500 ML Volle melk
 • 60 Gram Havermout
 • 1 Banaan
 • 200 gram Volle kwark
 • 1 Eetlepel pindakaas

About the Author Team Fitcode


Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

>