De Bicep Curl machine is een bicep oefening die wordt gedaan op een apparaat. Je biceps worden helemaal geïsoleerd zodat je niet stiekem iets kan doen vanuit een andere spiergroep. De bicep curl machine is eenvoudigd te gebruiken en daarom top voor beginners die het nog niet helemaal weten. Wil je alle tip en tricks weten over de bicep curl machine? Lees dan gouw verder om die biceps te laten groeien!

Kenmerken Bicep Curl Machine

Soort oefening: Isolatie oefening
Welke spieren train je met de Bicep Curl Machine: Lange kop van de bicep en korte kop van de bicep
Benodigdheden: Bicep curl machine
Moeilijkheidsgraad: Beginner


Bicep Curl Machine uitvoering 

Hoe doe je de Bicep Curl machine eigenlijk? In onderstaande stappenplan vind je een uitleg over de Bicep Curl Machine en hoe je deze op een correcte manier kunt uitvoeren.  

Stap 1.

Stel het stoeltje in op de juiste hoogte

Stap 2.

Plaat je ellebogen op het kussentje zodat ze vast zitten

Stap 3.

Plaats je handen op de hendel ter hoogte van je schouder

Stap 4.

Kies een gewicht waarmee je helemaal mee naar beneden en naar boven kan gaan

Stap 5.

Zorg dat het gewicht niet op de andere gewichten komt. Probeer spanning op de spier te houden


Bicep Curl Machine video-uitleg

In bovenstaande stappenplan is een uitleg te vinden over de bicep curl machine. Naast dit stappenplan vind je het wellicht fijn om te zien hoe dit er in de praktijk uit ziet. Om deze reden vind je hieronder een video-uitleg van de bicep curl machine waarin je kunt leren over een juiste uitvoering met deze oefening. 


Wat zijn de voordelen van de Bicep curl Machine?

De bicep curl machine is een goede isolatie oefening die je kunt gebruiken om een grotere bicep te ontwikkelen. Maar wat zijn nu eigenlijk redenen en voordelen van deze oefening? Hieronder een opsomming van de belangrijkste voordelen van deze oefening.

Voordelen Bicep Curl Machine

 • Je focust volledige op de hele bicep
 • Er staat constante druk op je bicep
 • Je kan alleen uit de bicep trekken

Bicep Curl Machine Tips

Wanneer jij de bicep curl machine in fitness schema hebt zitten wil je natuurlijk beter worden in de oefening.  Als jij de beste resultaten wilt krijgen voor je biceps wil je dat je goed bent in de oefeningen. Je kunt dit op verschillende manieren doen.

De eerste manier om sterker en beter te worden in een oefening is progressive overload. Deze term betekent dat je elke training jezelf net verbeterd, dit kan door hetzelfde gewicht vaker te doen of dat je juist een zwaarder gewicht minder vaak doet. Dit zorgt ervoor dat je constant een beetje sterker wordt. Dit is alleen niet aan te raden met deze oefening doordat de vorm heel snel slecht wordt met een zwaar gewicht.

Om jou hiermee te helpen vind je hieronder een aantal simpele tips voor de Bicep Curl Machine. Met deze tips zorg jij ervoor dat je sterker wordt en dat je deze oefening op een juiste wijze uitvoert. 

 • Beweeg alleen je onderarmen: Probeer alleen je onderarmen te bewegen tijdens de oefening zodat je alles uit je bicpes trekt
 • Brace je 'core' voor de oefening: Neem een diepe hap lucht voor je het gewicht om hoog gaat duwen
 • Uitvoering boven gewicht: Zorg eerst dat je de uitvoering onder controle hebt voor je het gewicht gaat verhogen

Veelgemaakte fouten bij de Bicep Curl Machine

Naast de Bicep Curl Machine tips hebben we ook nog de meest gemaakte fouten die gemaakt worden bij de uitvoering van deze oefening op een rijtje gezet.

Er wordt ondanks dat het een apparaat is nog veel fouten hiermee gemaakt in de sportschool. Dat is natuurlijk jammer om te zien. Dit houdt de spieropbouw tegen en je kunt tegen eventuele blessures aanlopen. 

Een foute vorm is al snel gedaan. Het is daarom niet erg als het een keer gebeurt maar let er wel op ivm met blessures. Daar zit geen een sporter op te wachten. Let daarom goed op de onderstaande fouten en voorkom deze!

 • Geen volledige ROM: Zorg ervoor dat je de oefening op een juiste manier uitvoert met een volledige range of motion
 • Te veel gewicht: Laat je ego thuis in de sportschool en zorg eerst dat de uitvoering goed is
 • Niet uit de bicep trekken: Probeer alles uit je bicep te trekken hierdoor groeit de spier sneller
 • Het gewicht laten vallen: Om constante spanning op de bicep te houden moet het gewicht niet vallen

Bicep Curl Machine alternatieven

Vind jij deze oefening om wat voor reden dan ook niet heel lekker? Jammer! Gelukkig zijn er verschillende Bicep Curl Machine alternatieven en variaties die je kunt uitvoeren.

Hieronder een overzicht van verschillende bicep curl machine alternatieven:

 • Smith Machine Curl
 • Barbell Preacher Curl
 • Wide Grip Barbell Curl
 • Band Preacher Curl
 • Prone Incline Barbell Curl

Veelgestelde vragen

Is de bicep curl machine een goede oefening?

De bicep curl machine helpt jou als sporter om de bicep beter te isoleren. Hierdoor is het makkelijk om alleen vanuit je bicep de gewichten om hoog te tillen. Het is daarom een zeer goede oefening voor de bicep.

Is de bicep curl machine beter dan losse gewichten?

Nee losse gewichten zijn beter omdat meer spieren iets moeten doen. Daardoor groeien deze spieren ook. Door hte gebruik van meer spieren zijn losse spieren beter dan een bicep curl machine.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>