De Bicep Curl is misschien wel de bekendste beweging van de sportschool. Het is een oefening die iedereen wel eens een keer heeft gedaan voor het echt of voor de grap. Deze oefening is niks voor niks zo bekend. Met deze oefening pak je je hele bicep. Wil je alle tip en tricks weten over deze oefening? Lees dan snel verder voor een grote bicep!

Kenmerken Bicep Curl

Soort oefening: Isolatie oefening
Welke spieren train je met de Bicep Curl: Lange kop van de bicep en korte kop van de bicep
Benodigdheden: Dumbells
Moeilijkheidsgraad: Beginner


Bicep Curl uitvoering 

Hoe doe je de Bicep Curl eigenlijk? In onderstaande stappenplan vind je een uitleg over de Bicep Curl en hoe je deze op een correcte manier kunt uitvoeren.  

Stap 1.

Zet je benen op dezelfde hoogte als je heupen en spang je buikspieren aan

Stap 2.

Hou in beide handen een dumbell vast

Stap 3.

Gebruik alleen je onderarmen met het omhoog halen en hou je ellebogen tegen je lichaam

Stap 4.

Ga voor een volle range of motion tot je ogen of wenkbrauwen

Stap 5.

Ga langzaam weer omlaag tot je beginpunt en doe dit meerdere keren


Bicep Curl video-uitleg

In bovenstaande stappenplan is een uitleg te vinden over de bicep curl. Naast dit stappenplan vind je het wellicht fijn om te zien hoe dit er in de praktijk uit ziet. Om deze reden vind je hieronder een video-uitleg van de bicep curl waarin je kunt leren over een juiste uitvoering met deze oefening. 


Wat zijn de voordelen van de Bicep curl?

De bicep curl is een goede isolatie oefening die je kunt gebruiken om een grotere bicep te ontwikkelen. Maar wat zijn nu eigenlijk redenen en voordelen van deze oefening? Hieronder een opsomming van de belangrijkste voordelen van deze oefening.

Voordelen Bicep Curl

 • Je focust volledige op de hele bicep
 • Je traint ook je buik- en onderarm spieren
 • Het helpt je met het optillen van dagelijkse taken zoals boodschappen

Bicep Curl Tips

Omdat de Bicep Curl in veel trainingsprogramma's zit wil je wel weten of je het goed doet. Er zijn een paar manieren om sterker en beter te worden in de bicep curl. We leggen hieronder uit hoe jij jezelf kan verbeteren en kanonnen als armen gaat krijgen.

Een van de bekendste manieren om sterker en beter te worden in een oefening is progressive overload. Deze term betekent dat je elke training jezelf net verbeterd, dit kan door hetzelfde gewicht vaker te doen of dat je juist een zwaarder gewicht minder vaak doet. Dit zorgt ervoor dat je constant een beetje sterker wordt en jezelf blijft uitdagen wat ook belangrijk is.

Om jou te helpen met groeien van je bicep vind je hieronder een aantal simpele tips voor de Bicep Curl. Met deze tips zorg jij ervoor dat je sterker wordt en dat je deze oefening op een juiste wijze uitvoert. 

 • Beweeg alleen je onderarmen: Probeer alleen je onderarmen te bewegen tijdens de oefening zodat je alles uit je bicpes trekt
 • Brace je 'core' voor de oefening: Neem een diepe hap lucht voor je het gewicht om hoog gaat duwen
 • Uitvoering boven gewicht: Zorg eerst dat je de uitvoering onder controle hebt voor je het gewicht gaat verhogen
 • Ellebogen tegen je lichaam: Hierdoor trek je alles uit je bicep en blijft de vorm goed

Veelgemaakte fouten bij de Bicep Curl 

Naast de Bicep Curl tips hebben we ook nog de meest gemaakte fouten die gemaakt worden bij de uitvoering van deze oefening op een rijtje gezet.

Wij zien helaas nog veel mensen die de Bicep Curl verkeerd doen. Dit is natuurlijk heel zonde omdat dit de spiergroei tegenhoudt.

Je wilt namelijk het maximale uit een bepaalde oefening halen en door middel van een verkeerde uitvoering neemt de kans op een blessure aanzienlijk toe en groeit de spier minder snel. Iets wat je natuurlijk te allen tijde wilt voorkomen. Kortom, let goed op onderstaande fouten en voorkom deze!

 • Geen volledige ROM: Zorg ervoor dat je de oefening op een juiste manier uitvoert met een volledige range of motion
 • Te veel gewicht: Laat je ego thuis in de sportschool en zorg eerst dat de uitvoering goed is
 • Niet uit de bicep trekken: Probeer alles uit je bicep te trekken hierdoor groeit de spier sneller
 • Momentum gebruiken: Tijdens de oefening rustig naar benenden te laten gaan zodat je bicep al het werk doet
 • Ellebogen in de verkeerde houding: Als je je ellebogen niet tegen je lichaam hebt, ga je vanuit andere spieren trekken

Bicep Curl alternatieven

Vind jij deze oefening om wat voor reden dan ook niet heel lekker? Jammer! Gelukkig zijn er verschillende Bicep Curl alternatieven en variaties die je kunt uitvoeren.

Hieronder een overzicht van verschillende bicep curl alternatieven:

 • Chin-Ups
 • Single-Arm Dumbbell Rows
 • Reverse-Grip Bent-Over Row
 • Reverse-Grip Cable Pulldown
 • Seated Cable Rows

Veelgestelde vragen

Hoeveel bicep curls per dag?

Als jij zwaarder traint dan is tussen de 6 en 8 reps voldoende met 3 setjes. Als je meer voor uithouding gaat dan tussen de 12 en 16 reps voor 3 setjes. 

Moet je bicep curls met 1 of 2 handen doen?

Bicep curls kunnen kan worden uitgevoerd worden met 1 of 2 handen. Een voordeel om het per hand te doen is dat je je meer kan focussen, maar je het kost meer kracht dan als je het met 2 handen doet.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>