Buikvet Verbranden? 6 Effectieve Tips (Wetenschappelijk bewezen)

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Afvallen
  • /
  • Buikvet Verbranden? 6 Effectieve Tips (Wetenschappelijk bewezen)

Buikvet verbranden en afvallen, is dat iets wat jij graag zou willen en kan je hier wel wat tips voor gebruiken? Lees dan verder!

Buikvet weg trainen is namelijk iets wat helaas niet mogelijk is. Toch is het wel mogelijk om buikvet kwijt te raken.

Door gewicht te verliezen zul je er niet alleen beter uit zien, ook heeft het verschillende gezondheidsvoordelen. De gevaren van te veel buikvet zijn namelijk groter dan je denkt.

Zo een te hoog vetpercentage ervoor zorgen dat je een vergroot risico op hart- en vaatziekten loopt.

Dit is niet het enige, je gewrichten krijgen het namelijk ook zwaar te verduren wanneer je veel overgewicht hebt.

Bovendien is buikvet (visceraal vet) een sterke indicator voor het ontwikkelen van Diabetes Type 2, deze vorm van diabetes kan leiden tot dodelijke aandoeningen aan hart en bloedvaten.

In dit artikel zullen wij 6 effectieve tips met je delen die je zullen helpen bij het buikvet verbranden!

1. Vermijd Toegevoegde suikersSimpele koolhydraten, enkelvoudige koolhydraten, snelle koolhydraten

Voor als het nog niet wist; toegevoegde suikers zijn enorm ongezond. Bij het vetpercentage verlagen is dit dan ook van essentieel belang.

Verschillende onderzoeken tonen aan de toegevoegde suikers verschillende negatieve effecten op ons lichaam heeft. (1)

Suiker bestaat voor de helft uit glucose en voor de andere helft uit fructose. Fructose kan maar in beperkte hoeveelheden verwerkt worden in de lever. (2)

Wanneer je veel toegevoegde suikers binnen krijgt wordt het voor je lever lastig om alle fructose om te zetten waardoor een gedeelte van deze fructose zal worden omgezet in vet. (3)

Er zijn verschillende onderzoeken die hebben aangetoond dat een te hoge suikerinname kan leiden tot een toename in buikvet.

Dit is volgens vele mensen de grootste reden achter het feit dat suiker ongezond is.

Zo zorgen te veel toegevoegde suikers niet alleen voor extra druk op de lever, ook zal het buikvet toenemen waardoor je kans loopt op insuline tolerantie. (4)

Vloeibare suiker zijn in dit opzicht zelfs nog erger. Vloeibare calorieën worden niet op dezelfde manier door de hersenen “verwerkt” als vaste calorieën.

Bovendien vullen vloeibare suikers totaal niet waardoor je een groot risico loopt op een te hoge calorie inname. (5)

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat suikerhoudende dranken de kans op obesitas bij kinderen met zo’n 60% kunnen vergroten. (6)

Dit is natuurlijk belachelijk veel.

Als jij graag buikvet wilt verliezen zul je er dus goed aan doen om je suikerinname te verlagen.

Dit kan je doen door voedingslabels te gaan lezen en te gaan letten op de hoeveelheid toegevoegde suiker die een product bevat.

2. Hou bij wat je eet

Intermittent fasting

Je bent wat je eet….

Waarschijnlijk een uitspraak die je vast wel eens voorbij hebt zien komen. Niet zo gek eigenlijk want het is belangrijk dat je gezonde voeding eet.

Het probleem is echter dat er heel veel mensen zijn die geen flauw idee hebben wat ze eigenlijk eten.

Zo denken mensen altijd dat ze heel weinig calorieën binnen krijgen, in de realiteit blijkt dit vaak vies tegen te vallen.

Het is daarom een goed idee om een keer bij te houden wat je nou eigenlijk eet en hoeveel calorieën je binnen krijgt.

9 van de 10 mensen heeft namelijk geen flauw benul van wat hij of zij binnenkrijgt per dag.

Dit betekent niet dat je alles voor de rest van je leven moet afwegen en meten, maar als je het zo nu en dan een paar dagen achter elkaar doet, weet je in ieder geval of je goed bezig bent.

Niet alleen heb je nu inzicht in wat je eet en hoeveel calorieën je binnen krijgt, ook wordt je bewuster van hoe voeding in elkaar steekt.

Zo zal je na verloop gaan herkennen welke voedingsbronnen wel of niet gezond zijn en welke voedingsbronnen weinig of veel calorieën bevatten.

3. Buikvet verbranden door te sporten

Buikspieren trainen

Buikvet wegtrainen door buikspier oefeningen is helaas een fabeltje. Toch is het zo dat sport je kan helpen om je buikvet kwijt te raken.

Een van de betere tips die we je dan kunnen geven is om simpelweg te gaan sporten. Sporten is goed voor je en daarnaast belangrijk voor het lichaam.

Het is namelijk één van de beste dingen die je kan doen als je lang en gezond wilt leven.

Als we alle voordelen van sporten in dit artikel moeten opnemen dan wordt het waarschijnlijk een veel te lang artikel maar waar we wel op in kunnen gaan is de invloed die sporten heeft op buikvet.

Onderzoeken hebben aangetoond dat verschillende vormen van sport zoals zwemmen, wandelen of hardlopen kunnen zorgen voor een flinke afname in buikvet. (7)

Bovendien zorgt het er ook voor dat je buikvet weg blijft.

Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat sporten ervoor kan zorgen dat buikvet wat eerder verloren is gegaan minder snel terug komt. (8)

Sporten helpt dus als jij buikvet wilt verliezen.

Waarschijnlijk had je deze al verwacht maar toch vonden we dat we het moesten vermelden!

4. Ga meer Eiwitten eten

teveel eiwitten

Dat producten die veel eiwitten bevatten ongelooflijk gezond zijn, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen.

Eiwitten zijn namelijk veruit de belangrijkste macronutriënt wanneer het aan komt op afvallen.

Zo zorgt het voor een verminderde eetlust van zo’n 60% en versneld het de stofwisseling met zo’n 80 tot 100 calorieën per dag. (9,10)

Als gewichtsverlies je doel is, is het toevoegen van eiwitten misschien wel de meest effectieve verandering die je kunt aanbrengen in jouw voedingspatroon.

Niet alleen zal het helpen bij het verliezen van gewicht, het kan je ook helpen met het voorkomen van gewichtstoename wanneer je wat minder op je voeding let. (11)

Er zijn ook aanwijzingen dat proteïne bijzonder effectief is tegen buikvet.

Een onderzoek toonde aan dat de hoeveelheid en kwaliteit van het eiwit dat werd geconsumeerd omgekeerd evenredig was aan het vet in de buik.

Dat wil zeggen, mensen die meer en betere eiwitten aten hadden veel minder buikvet (12).

Een andere experiment in Denemarken toonde aan dat proteïne gekoppeld was aan een significant verminderd risico op buikvet groei over een periode van 5 jaar (13).

Dit experiment toonde ook aan dat geraffineerde koolhydraten en oliën gekoppeld waren aan verhoogde hoeveelheden buikvet.

Groente en fruit daarentegen werden gekoppeld aan een lagere hoeveelheid buikvet.

Bij de meeste onderzoeken die aantoonden dat eiwit effect was bestond de totale calorie inname voor zo’n 25 tot 30% uit eiwitten.

Dit is dan ook zeker een richtlijn die we adviseren aan te houden.

Als jij buikvet wilt verminderen kan het dus zeker helpen om meer eiwitrijk voedsel te gaan eten.

5. Eet meer vezelrijke voeding

Hoevel vezels per dag, vezels

Iets wat door vele mensen geclaimd wordt is dat het binnen krijgen van voldoende vezelrijke voeding kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Zo werd in dit onderzoek gekeken naar de invloed van 14 gram extra vezels per dag. De resultaten waren verbluffend aangezien er een verminderde calorie inname van 10% te zien was.

Bovendien was er een gewichtsverlies van 2 kilogram gerealiseerd over een periode van 4 maanden. (14)

Er zijn nog meer onderzoeken…

In een 5 jaar durend onderzoek was het eten van 10 gram oplosbare vezels per dag gekoppeld aan een vermindering van de hoeveelheid vet in de buikholte met 3,7%. (15)

Dit betekent dus dat dat oplosbare vezels bijzonder effectief kunnen zijn in het verminderen van het buikvet.

De beste manier om meer vezels te krijgen, is door veel plantaardig voedsel zoals groenten en fruit te eten. Peulvruchten zijn ook een goede bron, evenals sommige granen zoals haver. Hoeveel vezels per dag je nodig hebt is afhankelijk van je geslacht en leeftijd.

Mocht je meer afvallen tips nodig hebben check dan dit artikel even.

6: Buikvet verbranden door het voorkomen van stress

Iets wat door veel mensen vergeten wordt is de invloed die stress heeft op het gewicht.

Wanneer je namelijk veel stress heeft maak je meer Cortisol aan. Dit is een hormoon dat ervoor kan zorgen dat de vetopslag rond de buik zal toenemen (ook wel visceraal vet genoemd). (16)

Dit is overigens niet het enige vervelende gevolg van te veel stress. Zo zorgt stress er ook voor dat je meer eetlust krijgt. (17)

Bij een verhoogde cortisolspiegel krijg je een hogere bloedsuikerspiegel en een trager metabolisme.

Dit zal er dus voor zorgen dat je de vetverbranding blokkeert.

Als jij graag buikvet wilt verliezen is het dus zeker aan te raden om langdurige stress te vermijden!

Conclusie

Hopelijk heb je nu een beter beeld bij het verbranden van buikvet en hoe je dit goed kan doen.

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen zijn er verschillende simpele manieren die ervoor kunnen zorgen dat jij buikvet gaat verbranden.

Uiteindelijk begint het verbranden van buikvet ten alle tijden met een goed gebalanceerd dieet.

Als je een gezond voedingspatroon hebt en minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt zal je hoe dan ook afvallen! Calorieën tellen kan je hierbij helpen.

Over de schrijver Remco Hazenwerf

Mijn naam is Remco Hazenwerf, 24 jaar en auteur op Fitcode.nl. In het dagelijks leven ben ik eigenaar van een personal trainers bedrijf. Je kan van mij artikelen verwachten over alles wat met fitness en fitness artikelen te maken heeft. Heb je een vraag of feedback over mijn content? Dan kan je mij een berichtje sturen op mijn Linkedin profiel.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>