Sushi is inmiddels niet meer weg te denken uit Nederland. In elke stad vind je tegenwoordig wel een Sushi restaurant. Vaak hanteren deze restaurants een all-you-can-eat concept waardoor je zoveel kan eten als je zelf wilt. Bovendien zie je tegenwoordig zelfs verschillende supermarkt ketens die sushie verkopen.
Zelf zijn we dol op sushi en we kunnen er geen genoeg van krijgen! Toch merken we dat veel mensen zich afvragen hoe het zit met calorieën in sushi.
Is Sushi bijvoorbeeld een gezonde maaltijd of kan je het beter skippen? In dit artikel ontdek je het antwoord!
Wat zit er in Sushi?
Wanneer je voor de eerste keer uiteten gaat in een sushi restaurant zal het misschien even wennen zijn. Elke sushi soort heeft namelijk een aparte naam waardoor het soms nogal verwarrend kan zijn.
Echter is het allemaal niet heel ingewikkeld aangezien de meeste sushi voor het grootste gedeelte uit plakkerige witte rijst bestaat gemixt met Japans rijstazijn. Dit vormt vaak de basis van de Sushi en hier worden vervolgens ingrediënten aan toegevoegd.
Wie aan Sushi denkt, denkt aan vis. Zalm, Garnalen en Tonijn zijn dan ook veel voorkomende ingrediënten van Sushi. Daarnaast zijn er ook Sushi soorten die Tofu en Ei gebruiken als eiwitbron. Tegenwoordig zie je ook veel varianten die avocado, mayonaise, mais en talloze andere ingrediënten bevatten.
Gezonde ingrediënten in Sushi
Zoals je in de vorige alinea hebt kunnen lezen bestaat Sushi dus vaak uit redelijk ‘gezonde ingrediënten’. Zo barsten de meeste vissoorten die met Sushi gecombineerd worden veel gezonde vetten.
Daarnaast is zeewier een goede bron van Vitamine B12 en zitten ook Avocado’s vol gezonde ingrediënten als Vitamine en Plantaardige eiwitten. Als je dit alles bij elkaar optelt lijkt sushi dus behoorlijk gezond te zijn! Is dit echter wel echt zo?
Sushi in westerse landen
Voor Sushi geldt inmiddels eigenlijk het zelfde als afhaal chinees. Tegenwoordig zijn deze traditionele gerechten volledig verwesterd en zijn er zo veel nieuwe variaties op de gerechten dat het eigenlijk iets totaal anders is.
De originele Japanse Sushi is dan ook een stuk gezonder dan de variant die wij in Nederland kennen. Als je in Nederland naar een Sushi restaurant gaat zullen de extra sauzen en toevoegingen je om de oren vliegen.
Bovendien worden de meeste Sushi gerechtjes in Nederland gefrituurd. Dit alles zorgt er voor dat de gemiddelde Sushi in Nederland een hoop meer kcal bevat dan die in Japan.
Sushi calorieën lijst
Hieronder vind je een overzicht met de voedingswaarden van de meest voorkomende Sushi soorten. Zoals je ziet zit hier nog best wel een flink verschil in.
Sushi soort | KCal per stuk | Vetten per stuk (gram) | Koolhydraten per stuk (gram) | Eiwitten per stuk (gram) |
Sweet Shrimp | 60 | 0.5 | 8.4 | 6.3 |
Conger Eel | 63 | 2.1 | 8.2 | 3.9 |
Abalone | 45 | 0.1 | 9.1 | 2.9 |
Yellowtail | 51 | 0.8 | 8.2 | 3.8 |
Young Yellowtail | 51 | 0.8 | 8.2 | 3.8 |
Flounder | 43 | 0.2 | 8.2 | 3.2 |
Surf Clam | 51 | 0.3 | 9.0 | 4.1 |
Giant Scallop | 43 | 0.1 | 8.6 | 3.0 |
Squid | 43 | 0.2 | 8.7 | 2,7 |
Salmon Roe | 39 | 0.5 | 8.3 | 2.1 |
Sardine | 59 | 1.7 | 8.2 | 4.0 |
King Crab Leg | 43 | 0.2 | 8.2 | 3.3 |
Fake Crab Leg | 43 | 0.1 | 10.4 | 1.6 |
Skipjack, Bonito | 45 | 0.2 | 8.2 | 3.6 |
Whiting | 42 | 0.2 | 8.2 | 3.1 |
Gizzard shad | 40 | 2.0 | 8.2 | 2.9 |
Tuna (Bluefin) | 50 | 0.7 | 8.2 | 3.8 |
Geoduck | 40 | 0.2 | 8.2 | 2.2 |
Mackerel | 59 | 2.0 | 8.2 | 3.2 |
Salmon (Farmed) | 56 | 1.6 | 8.2 | 3.3 |
Salmon (Wild) | 50 | 0.9 | 8.2 | 3.3 |
White Tuna (Albacore) | 55 | 1.1 | 8.2 | 4.1 |
Whitefish | 41 | 0.9 | 8.2 | 3.2 |
Sea Bass | 41 | 0.3 | 8.2 | 3.1 |
Red sea bream, Red Snapper | 41 | 0.2 | 8.2 | 3.4 |
Octopus | 53 | 0.3 | 8.9 | 4.8 |
Japanese Omelet | 75 | 2.0 | 13.2 | 2.5 |
Sea Urchin | 64 | 1.1 | 8.2 | 3.7 |
Sushi bij een all you can eat restaurant
Opzich is Sushi dus niet eens zo ongezond. Het probleem is echter dat je vaak te veel eet en dat er te veel toevoegingen zijn bij Sushi. Helamaal als jij in een all you can eat restaurant gaat eten is de kans groot dat je snel te veel eet.
Als het tenslotte gratis is pak je eenmaal sneller een extra rolletje dan normaal. Je kan dus best bij een all you can eat restaurant gaan alleen moet je jezelf wel enigszins inhouden. Het aantal calorieën kan namelijk ontzettend snel oplopen waardoor je het risico loopt om al je harde werken te niet te doen.
Conclusie
Sushi wordt gezien als een gezond hapje doordat het op een goede manier bereidt wordt en doordat de ingrediënten vaak weinig kcal bevatten.
Er bestaan vele varianten van sushi maar in de meeste gevallen bestaat Sushi uit rijst, zeewier vis of groente. Bij het bereiden van deze producten wordt amper gebruik gemaakt van olie of boter.
Als jij de traditionele smaakmakers gebruikt als wasabi, suiker en zout kan dit in kleine hoeveelheden weinig kwaad. De westerse smaakmakers als mayonaise, frituurvet of kaas zijn echter wel iets om voor op te letten. Deze bevatten vaak een hoop extra kcal waardoor je zonder dat je het door hebt veel extra kcal binnenkrijgt.
Doordat sommige sushi wel op de traditionele manier wordt bereid en andere niet kan er sterk verschil zitten in het aantal kcal. Let daarom altijd goed op wat voor Sushi jij eet.