Cheat Day: Wel of niet verstandig? Alle feiten op een rijtje!

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Afvallen
 • /
 • Cheat Day: Wel of niet verstandig? Alle feiten op een rijtje!

De term 'cheat day' is ontstaan met het idee dat mensen die zich aan een strikt dieet houden, één dag per week mogen valsspelen in het voedingspatroon dat ze volgen. Hoe je deze 'cheat day' invult en inplant, hangt af van het dieet dat je volgt en je metabolisme.

In dit artikel leggen we je daarom van alles uit over de term 'cheat day'. Vraag je je af wat de voor- en nadelen van cheat days zijn, hoe vaak je een cheat day kunt inplannen of wil je enkele handige tips over cheat days ontdekken? Dan zit je hier aan het goede adres!


Wat is een cheat day?

Een cheat day is een dag in de week waarop je je even niet aan je strenge dieet hoeft te houden. Hoe deze cheat day eruit ziet, verschilt per persoon en per dieet. Zo volgt de ene persoon een caloriearm dieet terwijl de andere juist een koolhydraatarm dieet volgt.

Volg je dus een dieet waarbij je een calorietekort hanteert (Bv. wanneer je wilt afvallen), dan mag je op de zevende dag meer calorieën eten dan dat je normaal gesproken eet. De rest van de week hou je je vervolgens weer aan het voedingspatroon dat je volgt.

cheat day

Waarom een cheat day goed kan zijn

Ondanks dat een cheat day niet heel positief klinkt, brengt het ook zeker meerdere voordelen met zich mee.

Zowel mentaal als fysiek kan het inplannen van een cheat day het dieet dat je volgt juist makkelijker maken. Ook kan het, bij het op een juiste manier toepassen van een cheat day, een positief effect hebben op je metabolisme en spiergroei.

Hieronder hebben we de voor- en nadelen van een cheat day voor je op een rijtje gezet:

Voordelen van een cheat day

 • Koolhydraten en glycogeen aanvullen: Een cheat day kan er voor zorgen dat de voorraden koolhydraten en glycogeen weer even aangevuld worden. Een koolhydraatarm dieet zorgt er voor dat deze voorraden steeds lager worden. Door deze op de cheat day extra in te nemen, kun je gemakkelijker zware inspanningen leveren.
 • Verhogen van de stofwisseling: Cheat days kunnen worden ingezet om de stofwisseling te verhogen. Door één keer per week een hogere calorie-inname te hanteren, kan de hormoonhuishouding als het ware gereset worden.
 • Cheat day helpen je je aan een dieet te houden: Het volgen van een streng voedingspatroon kan mentaal erg zwaar zijn. Door iedere week een cheat day in te plannen wordt het voor sommige mensen makkelijker om zich aan hun dieet te houden doordat altijd ergens naar kunnen uitkijken. Alleen op deze dag geniet je dan van je favoriete maaltijd.

Nadelen van een cheat day

 • Vaker cheaten: Het gevaar van een cheat day is echter dat sommige mensen het lastig vinden om hun cheat day te beperken tot deze ene dag. Door één dag per week los te gaan kan de psychologische barrière die is opgebouwd, gemakkelijker doorbroken worden waardoor het idee gewekt wordt dat het vaker nemen van cheat meals geen kwaad kan.
 • Overdrijven van je cheat day: Bij het houden van een cheat day is het dus toegestaan om extra calorieën bovenop het normale aantal calorieën tot je te nemen. Hier kun je echter ook in doorslaan. Wanneer je namelijk te veel calorieën inneemt, kan het zo zijn dat je het calorietekort van enkele dagen op een negatieve manier hebt gecompenseerd.
 • Opgeblazen gevoel: Wanneer je normaal een calorietekort hanteert zul je sneller een opgeblazen gevoel ervaren wanneer je je even laat gaan. Dit is gelukkig niet slecht, maar kan wel als minder prettig ervaren worden.

Hoe vaak cheat days inplannen?

Cheat days kun je het beste niet te vaak inplannen. Wij raden daarom aan maximaal 1 keer per week een cheat day in te plannen. De rest van de week zul je je aan je dieet moeten houden en is er geen ruimte voor een cheat meal.

Omdat over het algemeen mensen vooral in het weekend speciale gelegenheden hebben zoals feestjes, uiteten etc. Raden we aan je cheat day in het weekend in te plannen. Hierbij kies je gemakkelijk zelf of je deze dag het liefst op de zaterdag of zondag inplant.

Ook kan het verstandig zijn deze cheat day in te plannen op een dag dat je veel fysieke inspanning levert. Ga je dus op de zaterdag wel trainen, maar zondag niet? Dan heeft je lichaam op de zaterdag meer voedingsstoffen nodig dan op de zondag.

Denk dus goed na over welke dag een cheat day het beste kan worden ingepland in je leefpatroon.

Cheat day inplannen

Handige tips voor cheat days

Wil je een cheat day inplannen? Dan hebben we nog enkele tips voor je om op een bewuste manier gebruik te maken van deze cheat days.

 • Vermijdt het woord 'cheaten': Ondanks dat het letterlijk een dag is waarop je valsspeelt in je dieet, heeft het geven van deze naam een negatieve invloed op je gevoel. Je mag jezelf namelijk best belonen wanneer je dit op een normale en gecontroleerde manier doet.
 • Neem niet ongelimiteerd calorieën tot je op je cheat day: Wanneer je een calorietekort van 300 kcal per dag hanteert, kun je dit met een cheat day zo goed als ongedaan maken wanneer je een dag helemaal losgaat. Neem daarom maximaal 10-15% extra calorieën tot je.
 • Liever niet één cheat day? Doe het dan gespreid: Geef je zelf bijvoorbeeld een free meal waarbij je een keer per week mag eten wat je wilt. Super handig wanneer je bijvoorbeeld doordeweeks uiteten gaat.

Cheat Day wel of niet? Onze conclusie

Is een cheat day iets voor jou of kun je dit beter niet doen? Een cheat day heeft zo zijn voor- en nadelen.

Wij vinden dat een cheat day zeker een goede optie is voor mensen die zich goed aan hun dieet kunnen houden. Door één dag per week iets meer calorieën of koolhydraten te eten dan normaal, verpest je namelijk niet je hele dieet. 

Ook is een cheat day een goede manier om jouw koolhydraten en glycogeen voorraad tijdelijk aan te vullen waardoor je weer alles kunt geven in de sportschool. 

Een cheat day is minder geschikt voor mensen die van zichzelf weten dat zij zich niet kunnen inhouden. Het innemen van te veel calorieën of koolhydraten tijdens een cheat day kan namelijk je dieet wel aardig overhoop gooien. 

Ook is een cheat day een minder goede optie voor de mensen die hierdoor gemakkelijker omgaan met hun dieet. Het is namelijk niet aanbevolen om naast een cheat day ook nog cheat days tijdens de overige dagen tot je te nemen. Dit zal een negatieve impact hebben op je dieet.

Veelgestelde vragen

Is een cheat day erg?

Een cheat day hoeft niet erg te zijn wanneer je je aan bepaalde grenzen houdt. Wanneer je je de hele week aan een bepaald voedingspatroon houdt, kun je je een dag permitteren waarin je wat meer calorieën of koolhydraten toe kunt nemen. Hanteer maximaal 10-15% meer dan normaal.


Wat te eten op een cheat day?

Op een cheat day kun je vrij veel eten verschillende voedingsmiddelen eten zolang je het gecontroleerd doet. Je kunt daarom best een pizza eten zolang je maar let op het aantal calorieën, vetten en koolhydraten dat je binnenkrijgt en dit niet uit de hand laat lopen.


Wat te doen na een cheat day?

De dag na een cheat day kan het lastig zijn om van lekkernijen af te blijven. Toch is het belangrijk dat je gelijk weer terugvalt in het dieet dat je volgt. Drink daarom veel water of eet gezonde tussendoortjes om de honger te stillen.

Over de schrijver Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>