Waarom chocomelk na het sporten? Het verrassende antwoord!

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Voeding
  • /
  • Waarom chocomelk na het sporten? Het verrassende antwoord!

Chocomelk na het sporten, is dat een slim idee? We zien tegenwoordig steeds meer sporters die na het trainen kiezen voor een flink glas chocolademelk.

Chocolade melk is namelijk rijk aan eiwit en bevat daarnaast een goede hoeveelheid koolhydraten. Is het echter wel verstandig om chocomelk te drinken na het sporten of kan je beter voor iets anders kiezen? Het antwoord vind je hier!

Wat heeft je lichaam nodig om goed te herstellen?

Om te beginnen is het belangrijk om te kijken naar wat je lichaam precies nodig heeft na een zware training om goed te kunnen herstellen. Hierbij geldt natuurlijk dat het compleet afhankelijk is van wat voor soort sport je hebt gedaan.

Zo wordt er na een intensieve duur- of krachttraining geadviseerd minimaal 0,8 tot 1,2 gram koolhydraten en 0,2 tot 0,4 gram eiwitten tot je te nemen binnen 2 uur na de training. Om een voorbeeld te geven: stel je weegt 80 kilo dan komt dit neer op zo’n 60-80 gram koolhydraten en 12-30 gram eiwit.

Daarnaast kun je de inname van vet het best zo laag mogelijk houden aangezien vetten niet direct voordelen leveren voor je herstel. Na je training is het dus belangrijk dat je een flinke dosis eiwitten en koolhydraten binnen krijgt, dit hoeft echter niet perse een speciale shake te zijn maar kan ook prima gewone voeding zijn.

Lees ook: Eten voor het sporten: de beste maaltijd voor een goede workout!

Voedingswaarden van chocomelk

Een van de redenen waarom men chocomelk drinkt na het sporten is de voedingswaarden. Zo wordt er vaak gezegd dat chocolade melk een perfecte verhouding aan voedingsstoffen heeft waardoor deze drank perfect is voor na het sporten. Hieronder vind je de voedingswaarden van chocomelk en light chocomelk:


Chocolademelk (100 ml)
Chocolademelk light (100 ml)
Energie (kcal)8758
Eiwit3,23,2
Koolhydraten12,010,1
Waarvan suikers11,89,9
Vet2,70,4
Waarvan verzadigd1,90,2

Zoals je kunt zien bevat chocomelk een flinke hoeveelheid kcal. Een glas van 250 ml zal je al snel 200-300 extra kcal opleveren. Daar tegenover bevat chocomelk relatief weinig eiwit: 3,2 gram per 100 gram. Dit maakt chocomelk tot een goed voedingsproduct voor spiermassa opbouwen.

Stel dat jij na je training zo’n 15 tot 20 gram eiwit nodig hebt voor een goed herstel, zou dit dus betekenen dat je minimaal een halve liter chocomelk zou moeten drinken. Een halve liter chocomelk levert je al gauw 500 kcal op. Dit is best veel, helemaal als jij aan het afvallen bent. De light versie is dan natuurlijk een verstandigere keuze aangezien deze variant minder kcal bevat.

Chocomelk na het sporten goed?

Zoals je hierboven hebt kunnen zien bevat chocomelk dus de juiste hoeveelheden voedingsstoffen die je nodig hebt naast een training. Het probleem is echter dat je best veel moet drinken voordat je deze hoeveelheden aantikken.

Doordat je relatief veel chocomelk moet drinken levert dit je natuurlijk ook veel calorieën op. Doordat chocomelk vloeibaar is zal je er minder ‘vol’ of verzadigd van raken waardoor de kans groot is dat je snel weer trek krijgt. Dit is natuurlijk niet echt handig als je bijvoorbeeld druk bezig bent met het calorieën tellen en afvallen.

Chocomelk als herstel drank

Chocomel wordt dus gezien als hersteldrank en in theorie klopt dit ook. Na een zware training heeft je lichaam namelijk behoefte aan snelle koolhydraten om het glycogeen weer aan te vullen.

Hierbij is het belangrijk dat de snelle koolhydraten gepaard gaan met een flinke dosis eiwit. Beide voedingsstoffen vind je terug in chocomelk, het probleem is echter dat de hoeveelheid eiwitten aan de lage kant is terwijl de hoeveelheid suikers juist aan de hoge kant is.

Chocomelk kan dus zeker voordelen bieden alleen moet je er wel altijd rekening mee houden dat je een flinke hoeveelheid suikers binnen krijgt (hoeveel suikers per dag gezond is lees je hier).

Conclusie

Chocomelk bevat dus zeker een goede verhouding aan koolhydraten en eiwitten, dit is enorm gunstig voor het herstel van je spieren. Naast deze verhouding aan koolhydraten en eiwitten bevat chocolade melk ook veel vocht en elektrolyten als calcium, kalium en magnesium.

Het nadeel van chocomelk is dat het relatief veel kcal bevat, zo moet je er relatief veel voor drinken wil je de juiste hoeveelheid eiwitten binnen krijgt. Er zijn genoeg alternatieven die veel gezonder zijn en waarbij je dezelfde voedingsstoffen binnen krijgt zonder de grote hoeveelheid kcal.

Over de auteur Anne Schenkel

Mijn naam is Anne Schenkel, voedingsdeskundige en diëtiste. Voeding en de invloed hiervan op het lichaam heeft mij altijd geïnteresseerd. Op het internet staan zoveel onwaarheden dat ik het als mijn persoonlijke missie zie om deze valse mythes weg te nemen en men van handige tips en betrouwbare informatie te voorzien.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>