DMAA: Wat is het en waarom is het gevaarlijk? Alles wat je moet weten!

Je kent DMAA misschien wel als stof dat in het verleden regelmatig in pre-workouts terug te vinden was. DMAA staat tegenwoordig op verschillende dopinglijsten vanwege meerdere ernstige ongewenste voorvallen zoals hersenbloedingen en hartfalen.

DMAA is dus een stof dat je liever niet tegenkomt in je pre workout. Maar wat is DMAA precies en welke negatieve gevolgen brengt het met zich mee? In dit artikel ontdek je waarom je dimethylamylamine moet vermijden en welke pre workouts nog DMAA bevatten.


Wat is DMAA?

DMAA valt onder de stimulerende middelen en is familie van de partydrug MDMA. Het stimulerende middel staat bekend onder verschillende namen zoals 4-methyl-hexamine, 1,3-dimethylamylamine, 1,3-DMAA, dimethylamylamine, maar de bekendste naam is DMAA.

DMAA is een middel waarvan de veiligheid nooit is vastgesteld. Op dit moment kun je DMAA terugvinden op de lijst van de Nederlandse Dopingautoriteit en de WADA (World Anti-Doping Agency)

Ondanks dat DMAA op de dopinglijst staat, kun je het nog steeds terugvinden in sommige pre workouts. Gelukkig zijn deze pre workouts in Nederland niet meer te verkrijgen en zijn deze ook in andere landen moeilijker te verkrijgen. 


DMAA in pre-workout

DMAA werd in het verleden veel in pre-workouts gebruikt dankzij de positieve werkingen die het zou hebben voor sporters. Zo zou DMAA zorgen voor meer vet verbranding en zou het vermoeidheid tegengaan. Deze voordelen zijn echter nooit bewezen.

Later is dan ook gebleken dat DMAA meer negatieve bijwerkingen met zich meebrengt dan dat het voordelen met zich meebrengt, aldus een safety review panel in Amerika.

Wanneer je DMAA gebruikt, kun je bijwerkingen ervaren zoals trillen, misselijkheid, slapeloosheid, angstaanvallen, concentratieproblemen en is het stimulerende middel zelfs in verband gebracht met hartkloppingen en hersenbloedingen. DMAA is dus een stof waarvan je NIET wilt dat het in je pre workout zit.

Maar hoe herken je DMAA en in welke pre workout supplementen zit DMAA? Hieronder ontdek je hoe je de stof DMAA herkent en welke pre workout supplementen momenteel nog steeds DMAA bevatten.

Negatieve effecten DMAA

Pre Workout supplementen met DMAA

Er werden verschillende soorten pre workouts aangeboden die over DMAA beschikten. Op dit moment vind je deze pre workouts alleen nog maar in het buitenland. Voorbeelden van deze pre workouts zijn:

  • Jack3D pre workout

  • Noxipro pre workout

  • Unstoppable pre workout

Maar er waren nog veel meer pre workouts die over de stof DMAA beschikten. Sinds deze stof op de dopinglijst staat, kun je deze dus niet meer legaal aanschaffen in Nederland. Deze pre workouts bevatten daarom nu geen DMAA meer of worden überhaupt niet meer verkocht.

Koop je echter een pre workout of ander producten vanuit het buitenland? Dan kan het zijn dat deze hier wel over beschikt. Het is daarom belangrijk dat je de stof DMAA herkent om het te kunnen vermijden.

Wist je dat: er tussen 2008 en 2013 voor ruim 400 miljoen dollar aan Jack3D pre workout is verkocht wat omgerekend meer dan 1 miljard doseringen met DMAA zijn.


Onder welke namen staat DMAA bekend?

Zoals we al eerder aangegeven hadden staat DMAA bekend onder verschillende namen. Om die reden hebben we hieronder enkele andere namen voor DMAA voor je op een rijtje gezet. Wanneer je een voedingssupplement koopt, kun je DMAA herkennen aan de namen:

  • 4-methyl-hexaan-2-amine

  • 1,3 dimethylamylamine

  • dimethylpentylamine

  • forthaan

  • Geranium

  • Methylhexanamine


Veelgestelde vragen

Wat doet DMAA met je lichaam?

DMAA (1,3 dimethylamylamine) is een stof dat populair is om zijn sterke effecten. Zo wordt er geclaimd dat DMAA vermoeidheid tegengaat en helpt met vet verbranden. Deze effecten zijn echter nooit bewezen, maar wel zijn er veel klachten omtrent het gebruik van dimethylamylamine.


Is DMAA legaal in Nederland?

DMAA staat op de dopinglijst van Nederland en is dus niet legaal in Nederland te verkrijgen. Er zijn verschillende onderzoeken, waaronder die van het Amerikaanse ministerie, die hebben aangetoond dat DMAA gebruik schadelijk is en kan leiden tot verschillende klachten zoals vermoeidheid, verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk etc.


Wat doet DMAA in pre workout?

DMAA is een stof dat vroeger in pre workouts werd gebruikt om het supplement te versterken. Tegenwoordig is er een verbod op dimethylamylamine en mogen producten in Nederland deze stof niet meer bevatten.

Over de schrijver Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>