• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Buik
 • /
 • Dragon Flag: Uitleg, Voordelen, Fouten en Tips! [+Video]

De Dragon Flag is een Compound oefening voor het trainen van je buik.

Maar hoe doe je de Dragon Flag? In dit artikel vind je een uitleg over de juiste uitvoering van deze oefening, veelgemaakte fouten, tips en alternatieven. Kortom, lees gauw verder!

Kenmerken Dragon Flag

Soort oefening: Compound oefening
Welke spieren train je met de Dragon Flag: Buik
Benodigdheden: Geen

Moeilijkheidsgraad: Gevorderd


Dragon Flag uitvoering 

Hoe doe je de Dragon Flag eigenlijk? In onderstaande stappenplan vind je een uitleg over de Dragon Flag en hoe je deze op een correcte manier kunt uitvoeren.  

Stap 1.

Ga op je rug liggen, reik naar achter om een gekozen vaststaand voorwerp vast te houden. Til je heupen op en verplaats je gewicht naar de schouders.

Stap 2.

Til je onderlichaam, dus voeten, benen en romp, in een rechte lijn op. Span alle spieren aan, niet alleen je core. Check dan of je schouders, heupen en knieƫn in ƩƩn lijn liggen.

Stap 3.

Je gewicht mag niet op de nekspieren rusten, zorg dat de schouders en de bovenkant van je rug al het gewicht dragen. De bovenkant van de rug is het enige deel van je lichaam dat in contact is met het bankje of de vloer. Houdt de strakke lijn maximaal 8-10 seconden vast. 

Stap 4.

Laat nu het lichaam zakken in een langzame en gecontroleerde beweging. Om dat te kunnen doen moet je de corespieren en bilspieren aanspannen. Houdt de benen bij elkaar en recht.

Stap 5.

Je kunt er nu voor kiezen om je lichaam langzaam neer te laten komen op vloer of bank, maar je kunt er ook net boven blijven hangen voor een extra uitdaging. Hou even vast en lift het onderlichaam weer op.


Dragon Flag video-uitleg

In bovenstaande stappenplan is een uitleg te vinden over de Dragon Flag. Naast dit stappenplan vind je het wellicht fijn om te zien hoe dit er in de praktijk uit ziet.

Om deze reden vind je hieronder een video-uitleg van de Dragon Flag waarin je kunt leren over een juiste uitvoering met deze oefening. 


Wat zijn de voordelen van de Dragon Flag

De Dragon Flag is een goede oefening voor het trainen van je buik. Maar wat zijn nu eigenlijk redenen en voordelen van deze oefening? Hieronder een opsomming van de belangrijkste voordelen van deze oefening.

Voordelen Dragon Flag

 • Gemakkelijk uit te voeren
 • Toename in stabiliteit en kracht
 • Zorgt voor een sterkere core
 • Verbetert de grip kracht

Dragon Flag Tips

Wanneer jij de Dragon Flag in je fitness schema hebt zitten, wil je natuurlijk beter worden in de oefening.  Als jij de beste resultaten wilt in de sportschool, dan zul je ervoor moeten zorgen dat je sterker wordt.

Dit kun je doen door de oefening consistent op een juiste manier uit te voeren. Uiteindelijk wil je ervoor zorgen dat je elke training net even sterker bent dan de training ervoor. Dit wordt ook wel 'progressive overload' genoemd. 

Om jou hiermee te helpen vind je hieronder een aantal simpele tips voor de Dragon Flag. Met deze tips zorg jij ervoor dat je sterker wordt en dat je deze oefening op een juiste manier uitvoert. 

 • Uitvoering boven gewicht: Zorg eerst dat je de uitvoering onder controle hebt voor je eventueel gewicht gaat toevoegen
 • Neem de tijd: Voer de oefening niet te snel uit, behoud je stabiliteit en zorg voor een goede contractie.
 • Correcte houding: Stabiele positie

Veelgemaakte fouten bij de Dragon Flag

Naast de Dragon Flag tips hebben we ook nog de meest gemaakte fouten die gemaakt worden bij de uitvoering van deze oefening op een rijtje gezet.

Helaas zien we in de sportschool nog steeds veel mensen die de Dragon Flag niet juist uitvoeren. Dit is enorm zonde om een aantal redenen.

Zo haal je niet het maximale uit een bepaalde oefening en neemt de kans op een blessure aanzienlijk toe. Iets wat je natuurlijk altijd wilt voorkomen. Kortom, let goed op onderstaande fouten en voorkom deze!

 • Geen volledige ROM: Zorg ervoor dat je de oefening op een juiste manier uitvoert met een volledige range of motion
 • Te veel gewicht: Laat je ego thuis in de sportschool en zorg eerst dat de uitvoering goed is
 • Te snel uitvoeren: Neem de tijd en zorg ervoor dat het heen en weer gaan soepel verloopt

Dragon Flag alternatieven

Vind jij deze oefening om wat voor reden dan ook niet heel lekker? Jammer! Gelukkig zijn er verschillende Dragon Flag alternatieven en variaties die je kunt uitvoeren.

Hieronder een overzicht van verschillende Dragon Flag alternatieven:


Veelgestelde vragen

Is de Dragon Flag een goede oefening?

De Dragon Flag is zeker een goede oefening. Dit is een compound oefening waarmee je je buik traint. Verder is het een oefening die mee helpt met het verbeteren van de stabiliteit.


Welke spieren train je met de Dragon Flag?

De Dragon Flag is een goede oefening waarmee je de buik mee traint.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>