Eiwitshakes voor het slapen gaan: Een goed idee of toch niet?

Een eiwitshake drinken voor het slapen gaan: is dit eigenlijk een goed idee of kun je dit beter niet doen? 

Eiwitshakes zijn de laatste jaren steeds populairder geworden onder sporters en fitnessliefhebbers.  Iets wat wij volledig snappen aangezien het binnenkrijgen van voldoende eiwitten kan bijdragen aan optimale spiergroei en herstel.  Met een eiwitshake krijg je gemakkelijk en snel een flinke dosis eiwitten binnen.

Maar hoe slim is het eigenlijk om deze eiwitshake te drinken voor het slapen gaan? Het verrassende antwoord ontdek je in dit artikel. Benieuwd naar de uitkomsten? Lees dan gauw verder!


1. Gemakkelijk te consumeren

Eiwitshakes zijn een gemakkelijke manier om eiwitten binnen te krijgen, vooral voor mensen die moeite hebben om voldoende eiwitten uit hun dieet te halen. Een eiwitshake is gemakkelijk te consumeren en kan een goede aanvulling zijn op een gezond dieet en een actieve levensstijl.

Wanneer jij aan het eind van de dag nog te weinig eiwitten binnen hebt gekregen, kan je een eiwitshake drinken om op een snelle en effectieve manier dit tekort aan te vullen. Het drinken van een eiwitshake is tenslotte een stuk makkelijker dan wanneer je een hele kipfilet moet opeten. 

2. Eiwitshake met langzame eiwitten voor het slapen gaan

Eiwitshakes zijn er in verschillende soorten en maten. Caseïne eiwitshakes zijn een langzaam verteerbare vorm van eiwitten die ideaal zijn voor het slapen.

Doordat deze vorm van eiwitpoeder minder snel wordt opgenomen zal het lichaam voor geruimere tijd voorzien zijn van eiwitten. Ideaal dus als jij een lange nachtrust te pakken hebt. 

3. Minder honger 's nachts

Een ander voordeel van een eiwitshake voor het slapen is dat het kan helpen om hongergevoelens 's nachts te verminderen. Het kan voorkomen dat men 's nachts gaat snacken, wat kan leiden tot extra calorie-inname. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot gewichtstoename.


Nadelen van Eiwitshakes voor het slapen gaan

Hoewel eiwitshakes voor het slapen gaan voordelen kunnen bieden, zijn er ook enkele nadelen waar rekening mee moet worden gehouden. Hieronder worden enkele van de belangrijkste nadelen van eiwitshakes voor het slapen gaan besproken.

1. Kan je slaap negatief beïnvloeden

Eiwitshakes bevatten vaak grote hoeveelheden eiwitten die langzaam worden verteerd, zoals caseïne-eiwit. Deze eiwitten kunnen de spijsvertering vertragen en de maag langer bezig houden, wat kan leiden tot een oncomfortabel gevoel tijdens het slapen.

Bovendien kan het drinken van eiwitshakes voor het slapen gaan de slaap verstoren, vooral als de shake suikers bevat. Suikers kunnen de bloedsuikerspiegel verhogen en de slaapcyclus onderbreken.

2. Mogelijke allergische reacties

Eiwitshakes kunnen verschillende soorten eiwitten bevatten, waaronder wei, caseïne, soja en vis. Mensen met allergieën voor deze eiwitten moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van eiwitshakes.

Een allergische reactie kan variëren van mild tot ernstig en kan symptomen veroorzaken zoals huiduitslag, jeuk, ademhalingsproblemen en zwelling van het gezicht en de keel.


Welke soort eiwitshake drinken voor het slapen?

Als het gaat om eiwitshakes voor het slapen, zijn er twee soorten eiwitten die het meest worden gebruikt: whey-eiwitten en caseïne-eiwitten. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze twee soorten eiwitten verschillende eigenschappen hebben en daarom op verschillende momenten kunnen worden gebruikt.

Wei-eiwitten worden snel door het lichaam verwerkt en zijn daarom ideaal om te drinken na een training. Caseïne-eiwitten daarentegen worden langzamer verteerd en zijn daarom ideaal om te consumeren voor het slapen gaan. Caseïne-eiwitten kunnen tot zeven uur in het lichaam blijven en kunnen daarom helpen bij het herstel en de groei van spieren tijdens de slaap.

Het is belangrijk om te onthouden dat het drinken van een eiwitshake voor het slapen geen wondermiddel is. Het kan echter wel bijdragen aan het herstel en de groei van spieren, vooral als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet en trainingsprogramma.

Bovendien is het belangrijk om te kiezen voor een eiwitshake zonder toegevoegde suikers. Suikers kunnen namelijk nadelig zijn om voor het slapen te nemen en kunnen het lichaam uit de slaap halen. Kies daarom voor een eiwitshake met zo min mogelijk toevoegingen en suikers.


Veelgestelde vragen

Welke Eiwitshake is het best voor het slapen?

Caseïne-eiwit is het beste voor het slapen. Dit eiwit wordt langzaam verteerd en geeft geleidelijk aminozuren af aan het lichaam, waardoor het spierherstel tijdens de slaap wordt gestimuleerd.

Waarom eiwitten eten voor het slapen?

Eiwitten zijn belangrijk voor het herstel en de opbouw van spieren. Tijdens de slaap heeft het lichaam meer tijd om zich te herstellen en spieren op te bouwen. Door voor het slapen gaan eiwitten te eten, kan je dit proces stimuleren.

Hoeveel eiwitten voor het slapen gaan?

Het is aan te raden om ongeveer 20-40 gram eiwitten te eten voor het slapen gaan. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een eiwitshake of kwark.

Kan je afvallen met eiwitten voor het slapen?

Eiwitten kunnen helpen bij het afvallen, omdat ze een verzadigd gevoel geven en helpen bij het behoud van spiermassa. Als je eiwitten voor het slapen gaat eten, is het wel belangrijk om te zorgen dat je niet meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt.

Is het beter om kwark of een eiwitshake te nemen voor het slapen?

Zowel kwark als een eiwitshake zijn geschikt om voor het slapen te nemen. Kwark bevat van nature veel eiwitten en is daarnaast ook rijk aan calcium. Een eiwitshake bevat vaak meer eiwitten per portie en is makkelijker te doseren. Het is vooral belangrijk om te kiezen voor een eiwitbron die past bij jouw persoonlijke voorkeur en doelstellingen.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>