• Home
  • |
  • Supplementen
  • |
  • Elektrolyten: Wat is het, Voordelen en Bijwerkingen [Complete Gids]

Elektrolyten: Wat is het, Voordelen en Bijwerkingen [Complete Gids]

In dit artikel gaan we het hebben over elektrolyten. De volgende onderwerpen zullen besproken worden. Allereerst gaan we dieper in op wat elektrolyten nu precies zijn, vervolgens leggen we uit wat de voordelen van elektrolyten zijn. Daarnaast wat de gevolgen kunnen zijn van een tekort. En wat gebeurt er als je er teveel van binnen krijgt? Komen er dan bepaalde complicaties naar voren? En waar vind jij dit voedsel in en kunnen er ook eventuele bijwerkingen ontstaan? Na het lezen van dit artikel heb jij het antwoord op al deze vragen.

Wat zijn elektrolyten?

Elektrolyten zijn één van de vele chemicaliën die ionen vormen als het gaat om je lichaamsvloeistoffen. Ze zijn noodzakelijk om verscheidene lichaamsfuncties optimaal te laten werken. Het gaat er bij elektrolyten om dat er sprake is van een juiste balans. Dat zorgt ervoor dat je lichaam goed blijft functioneren en je geen last krijgt van verschillende mankementen.

Let op: Tijdelijk bestel je via Body&Fit voordelig Elektrolyten supplementen >>> Klik hier voor de beste aanbiedingen

Wat zijn de voordelen van elektrolyten

Vele lichaamsfuncties zijn er afhankelijk van

In principe kan je lichaam niet functioneren zonder elektrolyten. Zoals al even in de inleiding beschreven: meerdere lichaamsfuncties zijn er afhankelijk van. Je kunt het een beetje zien als de motor van je lichaam. Misschien is dat het beste te vergelijken met een ander voorbeeld.

Een auto heeft bijvoorbeeld zeer veel functies. Je hebt banden die ervoor zorgen dat je met je auto over verschillende wegen kunt rijden. Ook heb je een stuur waarmee je bochten kunt nemen. Maar dit alles functioneert niet zonder het essentiële gedeelte van een auto, namelijk de motor. Je kunt elektrolyten als de motor van je lichaam zien. Dat is dan ook het belangrijkste voordeel; het zorgt ervoor dat alle prachtige lichaamsfuncties die jij als mens hebt op een deugdelijke manier werken. 

Regelen van de hartslag

Zo zorgen ze er bijvoorbeeld ook voor dat de hartslag op een goede manier wordt geregeld. Je hart is ook een fundament van je lichaam. Bovendien wordt het hart vaak als metafoor voor allemaal zaken gebruikt. Dat maakt het ook weer een heel interessant lichaamsdeel.

Problemen met je hart, betekent dan ook vaak dat je problemen hebt met je gehele lichaam. Daarom is het erg vervelend om mensen met hartproblemen te zien. Die kunnen bijvoorbeeld erg vermoeid zijn. Elektrolyten regelen onder andere de hartslag. Natuurlijk zijn er meer facetten die een rol spelen bij het regelen van de hartslag, maar de elektrolyten zijn daar een belangrijk onderdeel van.

Samentrekking van spieren

Ook is het zo dat elektrolyten ervoor zorgen dat je spieren gaan samentrekken. Daar hebben we het in de eerdere alinea's al even kort over gehad. Zonder een juiste balans van de elektrolyten, kun je problemen krijgen met het bewegen van spieren. Spieren functioneren gezamenlijk met elkaar en elektrolyten zorgen ervoor dat dit op een deugdelijke manier gaat gebeuren. Ook omwille van die reden is het dus zeer verstandig om voor een goede balans te zorgen.

Let op: Tijdelijk bestel je via Body&Fit voordelig Elektrolyten supplementen >>> Klik hier voor de beste aanbiedingen

De nadelen van een slechte balans van elektrolyten

Allereerst hebben we de voordelen genoemd, natuurlijk kun je stellen dat bij een slechte balans al die voordelen verdwijnen. Maar er zijn nog andere nadelige kwesties. Die gaan we in dit gedeelte van het artikel behandelen.

Kan kramp veroorzaken

Niets in de wereld is vervelender dan kramp. Natuurlijk zijn er wel vervelendere zaken, maar kramp is iets wat iedereen wel eens heeft meegemaakt. In de meeste gevalle hoeft een kramp niet gevaarlijk te zijn, maar dit kan wel het geval zijn in bepaalde situaties. Tijdens het zwemmen kan kramp bijvoorbeeld zeer gevaarlijk zijn, omdat je dan kunt verdrinken omdat je geen houvast hebt.

Bovendien loop je meer risico op kramp in een zwembad. Dus dat speelt daar ook een belangwekkende rol bij. Maar ook voor topsporters kan kramp natuurlijk zeer vervelend zijn. Stel je de volgende situatie eens voor: je hebt heel lang getraind voor een bepaalde wedstrijd. Elke dag ben je ermee bezig geweest. Elke dag heb je ervoor gestreden. Dan is het eindelijk de grote dag en dan blijkt dat je kramp hebt. Dan is alles voor niets geweest en dat zou natuurlijk zeer tragisch zijn. Iets waar je niet aan wil denken. Daarom is een goede balans zo belangrijk.

Verstoorde lichaamsfuncties

Zoals al even was aangegeven, zorgt een gebrek aan elektrolyten ook voor een verstoorde lichaamsfunctie in het algemeen. Het kan ervoor zorgen dat je verschillende mankementen hebt, bovendien kan het blessures in de hand werken. Zeker als het gaat om oudere mensen. Het punt bij oudere mensen is namelijk dat die sowieso niet meer zo goed ter been zijn. Daarom is een goede balans voor oudere mensen extra belangrijk.

Hoofdpijn

Dit is een vrij algemene klacht, maar een tekort kan ook hoofdpijn in de hand werken. Heb je bijvoorbeeld vaak hoofdpijn na het sporten, of tijdens fanatiek bewegen. Dan kan dit zijn vanwege een verstoorde balans. Een punt is dat hoofdpijn natuurlijk een vrije algemene klacht is, dus het is lastig om dit vast te stellen. Maar het is in ieder geval een symptoom dat vaak voorkomt bij een verstoorde balans.

Hartkloppingen

Een goede balans zorgt voor het goed functioneren van je hart. Maar als je een verstoorde balans hebt, dan kan dit hartkloppingen in de hand werken. Iets waar je natuurlijk liever niet mee te maken wil krijgen. Dus als je regelmatig last hebt van hartkloppingen, kan het zijn dat een verstoorde balans de oorzaak daarvan is. Let wel: dit hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn. Er kunnen nog vele andere oorzaken aan ten grondslag liggen.

Diarree

Ook diarree kan voorkomen bij mensen met een verstoorde balans. Maar net als bij de andere klachten die we hier hebben beschreven, ook dit kan meerdere oorzaken hebben. Dus als je last hebt van diarree, betekent dit nog niet meteen dat je met een verstoorde balans van doen hebt.

Hoe kan een elektrolyten tekort ontstaan?

Dan is de vraag natuurlijk hoe er een verkeerde balans kan ontstaan. Wat zijn allemaal oorzaken van tekorten. Het is belangrijk om dit te weten, zodat jij op basis daarvan gepaste actie kan ondernemen, zodat die problemen verholpen kunnen worden. Of zodat jij überhaupt er geen last van krijgt.

Veel zweten in korte periode

Een tekort kan ontstaan wanneer je veel gaat zweten in een zeer korte periode. Daar kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Denk bijvoorbeeld aan heel erg warm weer, in de zon. Bij heel erg warm weer zweten mensen vrij snel. Soms hoef je daar niet eens voor te bewegen, maar is het zo warm je dat over het algemeen al flink gaat zweten. Dan moet je denken aan temperaturen van 30 graden en hoger. Gelukkig komt dit in Nederland niet heel vaak voor, waardoor een tekort op basis daarvan niet gebruikelijk is.

Een andere oorzaak van veel zweten in een korte periode is natuurlijk fanatiek sporten. Denk daarbij aan fanatieke cardio, maar ook bij een HIIT-training bestaat er een grote kans dat je flink gaat zweten. Dit is een training waarbij je heel intens gaat sporten en dit tegelijkertijd afwisselt met een rustige periode. Dit werkt veel zweet in de hand.

Verzakt immuunsysteem

Ook met een verzwakt immuunsysteem loop je meer kans op een verstoring in de balans. Een verzwakt immuunsysteem kan veel verschillende oorzaken hebben. Denk daarbij aan verschillende chronische ziektes die eraan ten grondslag kunnen liggen, maar ook vele andere zaken. Heb je een verzwakt immuunsysteem? Dan is het aan te raden om naar een dokter te gaan. Deze kan je dan adviezen geven over wat je kunt doen om een verstoorde balans tegen te gaan. Dat is natuurlijk wel zo verstandig.

Let op: Tijdelijk bestel je via Body&Fit voordelig Elektrolyten supplementen >>> Klik hier voor de beste aanbiedingen

Wat kun je doen aan een elektrolyten tekort

In dit artikel hebben we veel gevaren genoemd, maar laten we je tegelijkertijd maar even geruststellen. Tekorten komen niet vaak voor gelukkig. Het is dus niet iets waar je snel bang voor hoeft te zijn. Maar toch kan het in bepaalde gevallen verstandig zijn om supplementen te nemen. Bijvoorbeeld wanneer je een fanatieke topsporter bent, of omdat je veel zwemt in open water en bijvoorbeeld niet het risico wil lopen dat je kramp of iets dergelijks krijgt.

Beste Elektrolyten  Kopen

Het is echter wel verstandig om voorzichtig te zijn met supplementen. Het is niet verstandig om zomaar wat te nemen, onder het mom van: het kan geen kwaad. Laat je van te voren altijd goed voorlichten door je huisarts of een andere specialist. Die hebben er meer verstand van. Op internet is namelijk veel te vinden, maar dit is niet allemaal even betrouwbaar, let daar dus goed op.

1. Vitargo Electrolyte

2. Powerbar Electrolytes

3. Go- Keto Electrolytes

Conclusie

In dit artikel hebben we het belang van elektrolyten voor je lichaam besproken. Er is onder andere vastgesteld dat het belangrijk is voor het lichaam en de algehele spierfunctie. Het is een van de vele radartjes die ervoor zorgt dat de motor van je lichaam optimaal werkt. Ook hebben we inzicht gegeven in welke symptomen je kunt krijgen bij een verstoorde balans en zijn we nog op vele andere kwesties ingegaan. Hopelijk heeft dit je veel inzicht gegeven als het om elektrolyten. 

Andere bekeken ook:

De functies van vitamine A

Retinol: Wat is het, Voordelen en Bijwerkingen [Complete Gids]

Zink: Wat is het, Voordelen en Bijwerkingen [Complete Gids]

Team Fitcode

Over de auteur

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>