Anne Schenkel
  • Home
  • /
  • Voedingstips
  • /
  • Is Feta Kaas gezond of ongezond? Het verrassende antwoord!

Feta kaas wordt steeds populairder in Nederland. Waar het voorheen een product was dat hier amper gegeten werd is het tegenwoordig niet meer weg te denken.

Hoe vaak zie je wel niet een salade waar feta kaas in zit?

We snappen deze toenemende populariteit overigens best, dit Griekse kaasje is namelijk heerlijk pittig en toch weer even anders dan andere kazen.

Is feta kaas gezond? In dit artikel ontdek je het verrassende antwoord!

Wat is Feta Kaas?

Laten we beginnen bij het begin: wat is feta kaas precies? Zoals we in de inleiding van dit artikel al aangaven is feta kaas afkomstig uit Griekenland.

Hier wordt deze kaassoort gemaakt van schapen- of geitenmelk. Ook wordt deze kaas wel eens gemaakt van koemelk, dit wordt echter niet als originele 'feta' gezien.

Wist jij dat feta een beschermde productnaam is binnen de Europese Unie?

Dit zorgt ervoor dat niet alle soorten kaas de naam feta mogen dragen. In principe is het zo dat alleen feta van schapen of geitenmelk uit Griekenland de naam feta mag dragen.

Feta is bij voorkeur een schapen of geitenmelk met een maximale toevoeging van 30% geitenmelk

Originele Feta kaas is wit en gevormd in de bekende blokken. Deze kaas is vaak redelijk zacht en heeft een zoutige smaak.

Het vetpercentage van de kaas is maximaal 45% en is vaak iets duurder dan andere kaassoorten als bijvoorbeeld geitenkaas.

Overigens zal niet alle feta die in de winkel terug te vinden is daadwerkelijk uit Griekenland komen. In Denemarken zit namelijk een fabriek die dezelfde feta kaas maakt.

Deze feta kaas wordt echter vaak onder een andere naam verkocht. Dat de kaas gemaakt wordt in Denemarken zorgt ervoor dat het niet als 'officiële' feta verkocht mag worden.

Als alternatief wordt de kaas die hier gemaakt wordt verkocht als Griekse kaas of witte kaas. Check dan ook altijd de informatie op het product en kijk welke voedingsstoffen de kazen bevatten.

Hoe wordt Feta kaas gemaakt?

Het proces om deze kaas te maken is best apart. Na het stremmen van de melk wordt de Feta namelijk in een zout bad gelegd dat bestaat uit water of wei.

Hier blijft het maar liefst twee (!) maanden liggen om goed te kunnen rijpen.

Na deze twee maanden wordt de Feta uit de oplossing gehaald. Het bad waar de kaas twee maanden in heeft gelegen is erg zout. Dit proef je ook terug in de smaak.

Om die reden droogt de kaas heel snel op. Vervolgens wordt deze in plakken gesneden en verkocht in de supermarkt. Feta kenmerkt zich door zijn pittige en milde smaak.

De voedingsstoffen in Feta Kaas

Goed, je weet nu dus dat Feta gemaakt van schapen of geitenmelk is, dat het vaak witte kaas of Griekse kaas genoemd wordt en dat het iets zouter is dan gewone kaas.

Hoe zit het echter met de voedingsstoffen in deze kaas en is het een verstandige keuze?

Zoals je in de tabel hieronder kan zien levert een portie van 28 gram feta kaas je zo'n 75 calorieën op.

Voedingswaarde Feta kaas (28g)
Hoeveelheid
Calorieën
74
Vet
6 g
Eiwit
4 g
Koolhydraten
1,1 g
Riboflavine
14% van de ADH
Calcium
14% van de ADH
Natrium
13% van de ADH
Fosfor
9% van de ADH
Vitamine B12
8% van de ADH
Selenium
6% van de ADH
Vitamine B6
6% van de ADH
Zink
5% van de ADH

Wat gelijk op valt is dat het grootste gedeelte van deze kcal afkomstig is uit vetten.

Feta kaas bevat zo'n 45% vet. Dit klinkt misschien als heel erg veel maar een groot gedeelte van dit product bestaat uit vocht.

Je hoeft je dus niet heel erg druk te maken over deze hoeveelheden vet.

Daarnaast bevat deze kaas een redelijke hoeveelheid eiwitten en relatief gezien weinig koolhydraten.

Vitamines en Mineralen in Feta

Nu we de macro's van feta besproken hebben is het tijd om door te gaan naar de micronutriënten die deze kaas bevat.

Laten we beginnen bij de mineralen die feta bevat.

Zoals de meeste zuivel producten bevat dit product veel calcium. Over het algemeen bevat schapen of geitenkaas iets minder calcium dan de kaas van koemelk.

Daarnaast bevat dit product redelijk veel kalium, magnesium en zelfs een beetje ijzer.

Dan de vitamines:

Wanneer we kijken naar de verschillende vitamine in dit product wijkt feta eigenlijk weinig af van andere zuivel voeding.

Zo bevat feta net als de meeste dierlijke producten veel vitamine B12. Dit is een vitamine die erg gezond is en is vooral goed voor mensen die weinig vlees eten.

Naast de vitamine B12 bevat Feta ook relatief gezien veel vitamine D. Zoals je weet staat deze vitamine natuurlijk bekend als de "sunshine" vitamine omdat je lichaam deze aanmaakt door de zon.

Zout in feta

Eerder in dit artikel hebben we je verteld hoe Feta gemaakt wordt en dat deze kaas gerijpt wordt in een zoutoplossing.

Dit zorgt ervoor dat de kaas enorm veel natrium (zout) bevat.

In Nederland krijgen we eigenlijk al te veel zout binnen en dit komt de gezondheid niet altijd ten goede.

Om die reden is het altijd goed om dit in je achterhoofd te houden bij het eten feta.

Gezondheidsvoordelen Feta

In de titel van dit artikel stellen we natuurlijk de vraag of deze kaas gezond is. Om die reden leek het ons een goed idee om een aantal gezondheidsvoordelen op te zoeken.

Voor deze onderzoeken zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gebruikt.

Sterke botten

Door de hoge hoeveelheden calcium in Feta is het ontzettende goede voedingsbron voor sterke botten.

Dit komt voornamelijk door de ingrediënten die het product bevat en de hoge hoeveelheden calcium, fosfor en eiwitten. (1)

Vooral calcium en eiwit helpen je lichaam om de botdichtheid te verbeteren en osteoporose te voorkomen. (2)

Goed voor de darm

Wist je dat er is aangetoond dat deze kaas Lactobacillus plantarum bevat?

Deze stof komt terug in verschillende voedingsstoffen en bestaat voor zo'n 48% uit bacteriën. Dit noemt men ook wel Probiotica.

Dit zijn levende, vriendelijke bacteriën  die je gezond ten goede kunnen komen.

Zo helpen deze bacteriën  je lichaam om het immuunsysteem en de darmgezondheid te bevorderen. (3)

Feta en allergieën

Voor we naar de conclusie van dit artikel gaan denken we dat het goed is om even stil te staan bij de allergieën die dit product met zich mee brengt.

Mocht het namelijk zo zijn dat jij geen koemelk kan verdragen?

Het drinken van schapenmelk of geitenmelk wellicht een goed idee. Hier kan je baat bij hebben omdat je dan als nog verschillende gezonde stoffen als calcium binnenkrijgt.

Daarnaast is het zo dat feta relatief gezien veel lactose bevat. Als jij lactose intolerantie hebt is wellicht een goed idee om deze kaas te vermijden.

Is feta kaas gezond?

Hoe gezond is feta kaas? Dat is de titel van dit artikel en we hopen deze vraag hier te beantwoorden.

Het antwoord op deze vraag is: ja, feta kaas is gezond mits je deze met mate eet.

Als jij af en toe een lekker stukje eten feta wil is dat prima. De smaak van dit product is top en het is combineren met verschillende gerechten.

De meeste kazen bevatten veel calcium en ditzelfde geldt voor feta, hierdoor is het een perfecte voedingsbron voor sterke botten.

Aan de andere kant is het ook een product dat veel zout bevat. Houd hier dan ook rekening mee in je dagelijkse voeding.

Als jij de hele dag al veel gebruik maakt van zoute producten is het eten van een berg feta misschien niet het beste idee.

Eet jij echter vaak gezond, voldoende groenten en gevarieerd? Dan is het eten van feta echt geen probleem en kan het je helpen bij het afvallen en het bereiken van je doelen.

Om die reden past feta kaas in onze ogen prima in jouw dieet. Check wel altijd de informatie van de verpakking zodat je zeker weet dat je de juiste kaas te pakken hebt.


Feta kaas recepen

Nu we weten hoe gezond dit product is, is het tijd om eens te kijken naar een paar lekkere recepten die de smaak van deze kaas perfect naar voren brengen:

  • Brood: Geef een broodje met deze kaas is een kans, je zal versteld staan hoe lekker de smaak is. Voeg wat olijfolie en peper/zout toe en je zal versteld staan van het eindresultaat.
  • Salades: Een echte verse Griekse salade met Witte kaas wie wil dat nou niet? Heerlijk! Altijd akkoord als je niet kiezen kan!
  • Pizza: Gaat die mozzarella op je pizza je vervelen? Probeer het eens met feta!
  • Omelet: Witte kaas gebruiken door je omelet? Zeker mogelijk! In onze ogen altijd een lekkere snack en zeker het proberen waard.
  • Pasta: Wil jij de smaak van je pasta verbeteren? Geef deze kaas eens een kan, we verzekeren dat dit heerlijk zal gaan smaken!



About the Author Anne Schenkel


Mijn naam is Anne Schenkel, voedingsdeskundige en diëtiste. Voeding en de invloed hiervan op het lichaam heeft mij altijd geïnteresseerd. Op het internet staan zoveel onwaarheden dat ik het als mijn persoonlijke missie zie om deze valse mythes weg te nemen en men van handige tips en betrouwbare informatie te voorzien.

>