Wil je meer definitie in je schouders creĆ«ren? Dan is de front raise een hele goede oefening voor jou. Met de front raise train je namelijk zowel de schouders als de bovenkant van je borst. De oefening kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. In dit artikel leggen we je precies uit hoe je de front raise uitvoert, waar je op moet letten bij de uitvoering en wat de voordelen van de front raise zijn.

Kenmerken Front Raise

Soort oefening: Isolatie oefening
Welke spieren train je met de Front Raise: schouders en bovenkant borst
Benodigdheden: Dumbbells
Moeilijkheidsgraad: Beginner


Front Raise uitvoering 

Hoe doe je de front raise eigenlijk? In onderstaande stappenplan vind je een uitleg over de front raise en hoe je deze op een correcte manier kunt uitvoeren.  

Stap 1.

Ga met je voeten op schouderbreedte uit elkaar staan en laat je armen met dumbbells naast je lichaam hangen

Stap 2.

Houdt je rug recht en zorg er voor dat je voeten plat op de grond blijven staan

Stap 3.

Adem in en til de gewichten omhoog tot je armen volledig gestrekt zijn, houdt je handpalmen naar beneden gericht

Stap 4.

Houdt je ellebogen een beetje gebogen om druk op de gewrichten te verminderen

Stap 5.

Adem uit en laat de dumbbells weer langzaam en gecontroleerd zakken naar de beginpositie


Front Raise video-uitleg

In bovenstaande stappenplan is een uitleg te vinden over de front raise. Naast dit stappenplan vind je het wellicht fijn om te zien hoe dit er in de praktijk uit ziet. Om deze reden vind je hieronder een video-uitleg van de front raise waarin je kunt leren over een juiste uitvoering met deze oefening. 


Wat zijn de voordelen van de Front Raise?

De front raise is een goede isolatie oefening die je kunt gebruiken om een sterker bovenlichaam te ontwikkelen. Maar wat zijn nu eigenlijk redenen en voordelen van deze oefening? Hieronder een opsomming van de belangrijkste voordelen van deze oefening.

Voordelen Front Raise

 • De front raise spreekt naast je schouderspieren ook de bovenkant van je borst aan
 • De front raise is een gemakkelijke oefening om aan te leren, ideaal voor de beginnende sporter
 • Front raises worden ook aangeraden door fysiotherapeuten
 • De front raise geeft je schouders meer definitie

Front Raise Tips

De front raise is dus een ideale oefening om je schouders echt definitie te geven. Het is daarom zeker een oefening die niet in je trainingsschema mag ontbreken. Nu je weet hoe je de front raise moet uitvoeren, kun je hieronder wat tips vinden om je front raise te verbeteren.

De front raise wordt namelijk nog effectiever wanneer je deze tips aanhoudt. De eerste manier om sterker en beter te worden in een oefening is progressive overload. Deze term betekent dat je elke training jezelf net verbeterd, dit kan door hetzelfde gewicht vaker te doen of dat je juist een zwaarder gewicht minder vaak doet. Dit zorgt ervoor dat je constant een beetje sterker wordt.

Om jou hiermee te helpen vind je hieronder een aantal simpele tips voor de front raise. Met deze tips zorg jij ervoor dat je sterker wordt en dat je deze oefening op een juiste wijze uitvoert. 

 • Zak niet gelijk weer naar beneden: Om je spieren nog meer uit te dagen, is het belangrijk de houding kort vast te houden
 • Span je core aan: Door je core goed aan te spannen creĆ«er je meer kracht en stabiliteit
 • Uitvoering boven gewicht: Zorg eerst dat je de uitvoering onder controle hebt voor je het gewicht gaat verhogen

Veelgemaakte fouten bij de Front Raise

Naast de front raise tips hebben we ook nog de meest gemaakte fouten die gemaakt worden bij de uitvoering van deze oefening op een rijtje gezet.

Helaas zien we in de sportschool nog steeds veel mensen die de front raise niet juist uitvoeren. Dit is enorm zonde om een aantal redenen.

Zo haal je niet het maximale uit een bepaalde oefening en neemt de kans op een blessure aanzienlijk toe. Iets wat je natuurlijk te allen tijde wilt voorkomen. Kortom, let goed op onderstaande fouten en voorkom deze!

 • Geen volledige ROM: Zorg ervoor dat je de oefening op een juiste manier uitvoert met een volledige range of motion
 • Te veel gewicht: Laat je ego thuis in de sportschool en zorg eerst dat de uitvoering goed is
 • Zwaaien: Belangrijk is om de beweging gecontroleerd en langzaam uit te voeren om de spieren niet te overbelasten

Front Raise alternatieven

Vind jij deze oefening om wat voor reden dan ook niet heel lekker? Jammer! Gelukkig zijn er verschillende front raise alternatieven en variaties die je kunt uitvoeren.

Hieronder een overzicht van verschillende front raise alternatieven:

 • Dumbell shoulder press
 • Military press
 • Seated Dumbbell Shoulder Press
 • Single-Arm Dumbbell Shoulder Press
 • Landmine Press

Veelgestelde vragen

Is de front raise een goede oefening?

De front raise is een goede oefening om je schouders te trainen en deze meer definitie te geven. Met de front raise train je namelijk de voorkant van je schouders, maar ook spreek je de bovenkant van je borst aan. Daarnaast is deze oefening ontzettend makkelijk te leren dankzij de makkelijke moeilijkheidsgraad.


Welke spieren train je met de front raise?

De front raise is een isolatie oefening die zich richt op de schouderspieren. De voorkant van de schouders worden hierbij het meest aangesproken. Ook train je met de front raise de bovenkant van je borst.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>