Heb jij wel eens meegemaakt dat je continu moet gapen tijdens het sporten? Hoe is dit in hemelsnaam mogelijk zou je denken, je gaapt alleen als je moe bent toch?
Gapen wordt vaak geassocieerd met vermoeidheid en verveling. Het is dan ook best raar als je tijdens het sporten alleen maar aan het gapen bent. Wordt dit echter wel veroorzaakt door vermoeidheid of heeft dit andere oorzaken?
In dit artikel geven we antwoord op de vraag waarom je gaapt tijdens het sporten!
Wat is gapen?
Waarschijnlijk zie je in het dagelijkse leven genoeg mensen om je heen gapen. Niet zo gek natuurlijk aangezien gapen een algemeen verschijnsel is. Wist je bijvoorbeeld dat het zo schijnt te zijn dat zelfs kinderen die nog niet geboren zijn in de baarmoeder al gapen? Bovendien komt gapen ook voor onder dieren.
Bij zoogdieren ontstaat zo’n 90% van de gapen in rust, 10% ontstaat tijdens sociale en emotionele situaties. Dit is dan ook gelijk de reden waarom men fysiologisch gapen van sociaal gapen onderscheidt.
Gapen is een reflex die ervoor zorgt dat je longen en bloedtoevoer van zuurstof voor zien worden. Gapen is ontzettend aanstekelijk, wanneer iemand anders begint met gapen is de kans groot dat jij ook gaat gapen!
Oorzaken gapen tijdens sporten
Heel veel gapen tijdens intensief sporten kan natuurlijk heel vervelend zijn. Wat is echter de oorzaak hiervan?
Gapen dankzij een zuurstoftekort
Als jij fanatiek aan het sporten bent heb je vaak een snellere ademhaling dan normaal. Je zult korter ademhalen waardoor je minder zuurstof inademt dan wanneer je normaal zou ademhalen.
Tijdens krachttraining hebben we zelfs vaak situaties waarbij we even tijdelijk onze adem inhouden om extra kracht te zetten. Op dit soort momenten heet ons lichaam echter wel zuurstof nodig. Wanneer te weinig zuurstof in de bloedcellen zitten zal je dus gapen. Door te gapen krijg je namelijk in een klap een flinke en goede hoeveelheid zuurstof binnen in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat alle bloedcellen voorzien worden van zuurstof.
Tijdens het trainen is het dus altijd belangrijk om goed te blijven ademhalen. Er wordt trouwens vaak gezegd dat je tijdens het kracht zetten flink uit moet blazen, dit is echter niet altijd van toepassing. Soms kan het ademhalingstempo van een persoon namelijk heel anders zijn dan het trainingstempo. Hierdoor zou het uitblazen alleen maar belemmerend kunnen werken. Het is daarom belangrijk om een ademhaling te zoeken die het beste werkt voor jou!.
Lees tip: Wat zijn de beste compound oefeningen?
Gapen om je lichaam af te koelen
Naast het zuurstof tekort is er nog een andere oorzaak die ervoor zorgt dat jij gaat gapen tijdens het sporten: de regulatie van onze lichaamstemperatuur.
Wanneer we gaan sporten wordt onze lichaamstemperatuur namelijk hoger, ook onze hersenen krijgen het een stukje warmer. Om af te koelen gaat je lichaam zweten echter is dit vaak niet genoeg.
Wanneer jij gaapt krijgt je lichaam een soort verkoelende briesje binnen, hierdoor kan de temperatuur van ons lichaam en in de hersenen naar beneden gebracht worden. Is het je trouwens wel eens opgevallen dat je veel meer gaapt als je sport in een warme omgeving?
Hoe warmer jouw lichaam het heeft hoe vaker je gaapt. Je kan je voorstellen dat je in een sportschool met goede airco dus veel minder zal gapen dan in een bloedhete sportschool zonder airco.
Lees tip: Onderarmen trainen: De beste oefeningen!
Conclusie
Wanneer we het hebben over de oorzaak van gapen spreekt men vaak over een gebrek aan energie of verveling. Of dit daadwerkelijk zo is, is nog niet wetenschappelijk bewezen.
Wel weten we dat gapen tijdens het sporten niet komt door een gebrek aan energie of verveling.
Gapen tijdens het sporten heeft namelijk verschillende oorzaken. Zo zorgt het gapen ervoor dat je lichaam en hersenen kunnen afkoelen maar helpt het ook om eventuele zuurstof tekorten op te lossen. Hoe warmer jouw lichaam het heeft, des te meer het zal gaan gapen tijdens het sporten.
Lees tips:
- Rack Pulls: De beste oefening voor de rug?
- Sportkleding wassen? Zo kom je van je stinkende kleding af!