Hoe gezond is Gember? Het eerlijke antwoord!

Gember staat bekend als een middel dat heel erg gezond is; het zou zelfs genezend kunnen werken. Maar is dat wel echt zo? Je kunt gember namelijk gebruiken als specerij in gerechten, maar je kunt het ook als medicijn gebruiken. In dit artikel leggen we je uit wat gember precies is, hoe het gebruikt wordt en of het echt wel zo gezond is als beweerd wordt.

Wat is gember?

Gember wordt voornamelijk in de Oosterse keuken gebruikt. Het is een specerij en staat bekend om de kenmerkende, pittige smaak. Gember is oorspronkelijk afkomstig van de gemberplant, de Zingiber Officinale. Deze plant komt voor in Azië, maar inmiddels groeit de gemberplant ook in andere tropische streken als India, Fiji, Nigeria, China en Jamaica. Wat wij kennen als gember, hoe wij het in de winkel zien liggen, is de onderkant van de gemberplant stam en de wortelstok. Deze laatste heeft de vorm van een houten, opgezette hand. Door de wortelstok te schillen komt de gele, verse gember tevoorschijn.

Als je gember vers gebruikt heeft het een warme, kenmerkende fris-pittige en scherpe smaak. Je kunt verse gember gebruiken om gerechten hartiger, maar ook zoeter te maken. Gebruik je gember in langzaam kokende of gebakken gerechten, dan zal de smaak warmer en zachter worden. De smaak die dan ontstaat is ook in thee erg populair.

Je kunt van de geschilde gemberwortel ook gemberpoeder maken door het te drogen en te malen. Gemberpoeder dat gedroogd is heeft een pittige, maar zachte, smaak en kun je prima combineren met specerijen als kruidnagel, kaneel, curry en peper. Ook kun je gember kopen in andere variaties, zoals gemberolie, gember bolletjes, gembercapsules en gekonfijte gember.

ALLEEN VANDAAG: Tot 70% korting op Gezonde voeding bij Body&Fit!

Hoe gezond is gember?

Gember heeft enorm veel voordelen als het aankomt op de gezondheid van het menselijk lichaam. Om deze reden wordt gember al eeuwenlang gebruikt. Niet alleen is het populair omdat de smaak zo typisch is, maar vooral omdat het eigenschappen heeft die medicinaal zijn. Gember heeft een heilzame werking en dit komt voort uit meer dan honderd bio-actieve stoffen. De belangrijkste bio-actieve stoffen zijn shogaol en gingerol. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de medicinale werking van gember. Onderstaand bespreken we zes gezondheidsvoordelen van gember die wetenschappelijk bewezen zijn.

Het bestrijdt misselijkheid

Veel mensen hebben baat bij gember als ze last hebben van misselijkheid. Om deze reden wordt gember al heel lang gebruikt als middel tegen zeeziekte. Vooral vrouwen die zwanger zijn en last hebben van zwangerschapsmisselijkheid hebben veel baat bij gember. Ook mensen die last hebben van brandend maagzuur kunnen gember gebruiken; het is namelijk een middel dat de maag kalmeert.

Het werkt ontstekingsremmend

Gember bevat werkzame stoffen die ontstekingen kunnen voorkomen en afremmen. Gembersupplementen kunnen spierpijn en ontstekingen na intensief sporten verminderen. Ook ontstekingen die gelinkt zijn aan diabetes, nieraandoeningen, vormen van kanker, artrose en darmontstekingen kunnen door gember verminderd worden. 

Het bestrijdt chronische ziektes

Gember heeft een ontstekingsremmende werking die heel goed helpt bij ziektes die chronisch zijn én aan ontstekingen gelinkt zijn. Het zou ook bepaalde kankervormen kunnen tegengaan, blijkt uit onderzoek. Dit komt door het stofje 6-gingerol, wat je in grote hoeveelheden terugvindt in verse gember. Gember zou kunnen werken tegen borstkanker, alvleesklierkanker en eierstokkanker. 

Het vermindert menstruatiepijn

Pijnverlichting is één van de vele toepassingen van gember en het zou daarom uitstekend werken bij menstruele pijn. 

Het verbetert de hersenfunctie

Er zijn onderzoeken gedaan onder dieren waaruit blijkt dat de bio-actieve verbindingen en de antioxidanten in gember ervoor kunnen zorgen dat het ouderdomsproces in de hersenen vertraagd wordt. Het risico op de ziekte van Alzheimer zou hierdoor kunnen afnemen. Ook is er bewijs dat de hersenfunctie direct verbeterd kan worden door gember. 

Het helpt bij het afvallen

Ook heeft gember een positieve invloed op het stabiliseren en laten dalen van de bloedsuikerspiegel. Als de bloedsuikerspiegel hoog en onstabiel is, vertraagt de vetverbranding. Je kunt hierdoor niet of nauwelijks buikvet verbranden. Dit zorgt ervoor dat je aankomt in gewicht. Een schommelende bloedsuikerspiegel is niet alleen nadelig voor de vetverbranding, het zorgt ook nog eens voor extra risico’s op ziektes als hart,- en vaatziekten en diabetes type 2. 

Wil je gember gebruiken om af te vallen? Hou er dan rekening mee dat afvallen een kwestie is van een gezond en gevarieerd voedingspatroon en voldoende beweging. Wil je afvallen, dan moet je ervoor zorgen dat je minder calorieën verbruikt dan je consumeert.

Zijn er dan ook nadelen aan gember?


Er zijn praktisch geen nadelen aan het gebruik van gember, mits je het met mate gebruikt. Maar eigenlijk geldt dat voor alles. Waar je wel rekening mee moet houden is dat gember werkt als een natuurlijke bloedverdunner. Wil je dagelijks gember nemen en gebruik je bloedverdunners? Overleg dan eerst met je huisarts. 


Over het algemeen kan gesteld worden dat gember hartstikke gezond is! Gember zit vol met vitamines en mineralen die super gezond zijn en de werkzame stoffen kunnen heilzaam werken. Het ondersteunt de spijsvertering in je lichaam en het bestrijdt daarnaast ook nog eens allerlei ziektes en aandoeningen.

Wat zit er in gember?

De belangrijkste vitamines die in gember voorkomen zijn vitamine C, vitamine B1, B2 en B6. Voor de levering van energie in ons lichaam zijn vitamine B1 en B2 erg belangrijk. Vitamine B1 ondersteunt ook het zenuwstelsel en de hartspier. Vitamine B6 is voor de stofwisseling erg belangrijk en vitamine C helpt je bij de opbouw van een goede weerstand.

Mineralen die belangrijk zijn in gember zijn kalium, natrium, ijzer, fosfor, koper, calcium, magnesium en zink. Kalium en natrium zijn goed voor de bloeddruk en de vochtbalans. Fosfor en calcium zijn goed voor het gebit en de botten. IJzer zorgt voor het transport van zuurstof in het bloed en heeft een positief effect op de stofwisseling, evenals zink en koper. Magnesium tenslotte is voor de spieren erg goed.

Hoeveel calorieën zitten er in gember?

Voedingswaarden

per 100 gram

Energie

2 kcal

Vet

0 gram

Koolhydraten

0 gram

Eiwitten

0 gram

Vezels

0 gram

Conclusie: Is gember gezond of niet?


Gebruik je gember puur als smaakmaker in je gerechten, dan is het absoluut gezond. Kijk je daarentegen naar de effecten van gember als het gebruikt wordt als medicijn, dan zijn de meningen verdeeld. Gember zou menstruatiepijn kunnen verlichten, maar ook kunnen helpen bij het behandelen van diabetes, kanker of reuma. De stoffen die in gember zitten zouden hier verantwoordelijk voor zijn; stoffen met een ontstekingsremmende en anti-oxidatieve werking.

Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van gember als medicijn, maar bijna al deze onderzoeken zijn met proefdieren gedaan of in de reageerbuis uitgevoerd. De meeste onderzoeken zijn daarnaast ook nog eens gedaan met specifieke stoffen in gember, en niet de gember in zijn geheel. Om de gezondheidseffecten van gember bij mensen aan te kunnen tonen, zou er meer onderzoek moeten komen. Toch past het gebruik van gember in je eten prima thuis in een gezond voedingspatroon.

ALLEEN VANDAAG: Tot 70% korting op Gezonde voeding bij Body&Fit!

Andere bekeken ook:

7 tips om te besparen op gezond eten

Ketonen meten: waarom zou je dit doen?

Hoe gezond is Kaneel? Het eerlijke antwoord!

Team Fitcode

Over de auteur

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>