Hoeveel weegt een halterstang in de sportschool?

Wat is het gewicht van een sportschool halterstang? Deze veel gestelde vraag staat in dit artikel centraal. In dit artikel behandelen we de verschillende halterstangen die in de sportschool te vinden zijn en vertellen we je meer over het gewicht van deze barbells.

Ben je dus benieuwd hoe zwaar een standaard halterstang in de sportschool is of welke andere barbells er zijn en hoe zwaar deze wegen? Lees dan gauw verder en ontdek de antwoorden!


Wat is het gewicht van een halterstang in de sportschool?

In de meeste sportscholen vind je een olympische halterstang met een gewicht van 20 kg, een lengte van 220 cm en een diameter van 50 mm. Sportscholen zoals Basic-Fit, Biggym en Fit for Free beschikken vaak over deze olympische barbells. De kans is dus vrij groot dat de barbell in jouw gym over een gewicht van 20 kg beschikt.

Beschikt jouw gym niet over een olympische halterstang? Dan vind je hieronder de gewichten van andere veel gebruikte halterstangen in de sportschool.

Halterstang

Gewicht

Olympische halterstang man

20 KG

Olympische halterstang vrouw

15 KG

Standaard halterstang

8-11 KG

EZ-Barbell

8 KG

Hex-Barbell

15-20 KG

Smith Machine Barbell

5-10 KG


Wat is een halterstang?

Een halterstang is een langwerpige stang welke gebruikt wordt voor verschillende sport oefeningen bij onder andere powerliften en CrossFit. Voor absolute beginners is de term barbell misschien nieuw. Een barbell is eigenlijk gewoon een ander woord voor een halterstang.

Halterstangen zijn er in verschillende soorten, met verschillende gewichten en verschillende vormen. Voor iedere soort oefening kun je daarom weer gebruik maken van een andere soort halterstang. Hieronder ontdek je welke halterstangen er allemaal zijn en wat het gewicht is van deze halterstangen.

wat is een halterstang?

Gewicht van de olympische halterstangen

De halterstangen die het meest te vinden zijn in de sportscholen zijn dus olympische halterstangen. Het gewicht van een olympische halterstang is standaard 20 kilogram voor mannen en 15 kilo voor vrouwen. Dit is bepaald door de International Powerlifting Federation.

In de meeste gevallen vind je in de gym de mannelijke halterstang met een gewicht van 20 kilogram en een lengte van 220 cm.

Olympisch gewichtheffen gebeurt altijd met deze olympische barbells. Deze stangen beschikken namelijk over een hoge laadcapaciteit dankzij de dikke diameter van de barbell. Dit maakt een olympische barbell ideaal voor squatten, deadliften en bankdrukken.


Verschillende soorten halterstangen

Naast de olympische barbells vind je ook veel andere soorten barbells in de gym. Hieronder hebben we enkele veel voorkomende barbells met hun gewichten voor je op een rijtje gezet:

Standaard halterstang

Wat is het gewicht van een standaard halterstang? Een standaard barbell is de kleinere en lichtere variant van de echte olympische halterstang. Deze barbells beschikken over een lager gewicht, kortere lengte en kleinere diameter.

Deze standaard barbells hebben vaak een gewicht dat ligt tussen de 8 en 11 kilo met een lengte tussen de 150 en 200 cm. Deze barbells kunnen minder zwaar beladen worden dankzij hun smalle diameter.

De standaard halterstangen zijn daarom minder geschikt voor sportoefeningen zoals bankdrukken en squats, maar meer geschikt voor lichter uit te voeren oefeningen.

Standaard barbell

EZ-Bar

Hoe zwaar is de EZ-Bar? De EZ-barbell wordt vaak gebruikt voor oefeningen waarmee je je rug- en armspieren kunt trainen. Om deze reden is het gewicht van de EZ-bar ook een stuk lager dan deze van de Olympische- en standaard barbell.

Het gewicht van de EZ-barbell ligt tussen de 7 en 9 kilo. Hierdoor is de laadcapaciteit van de EZ-barbell ook een stuk lager dan bijvoorbeeld de olympische stang.

EZ Barbell

Hex-bar

Wat is het gewicht van de Hex-bar? Het gewicht van een Hex-bar is ongeveer 15 kilogram. Een hex-bar wordt voornamelijk gebruikt voor oefeningen zoals deadlifts en squats. Dit type stang heeft namelijk een zeshoekige vorm waardoor de grepen van de barbell aan de zijkant zitten.

De Hex-bar is minder zwaar dan de olympische halterstang en heeft een diameter van 30 mm. Het voordeel van deze barbell is dat je gemakkelijker een goede houding voor bijvoorbeeld een deadlift kunt toepassen.

Smith machine barbell

Wat is het gewicht van de Smith machine stang? Dit verschilt enorm. Zo varieert dit van slechts 2 kilogram tot wel 12 kilogram. Ook het maximaal te beladen gewicht verschilt per smith machine enorm.

Op het apparaat zelf vind je vaak informatie over het gewicht van de lege barbell en wat de maximale laadcapaciteit van de smith machine is.

Smith Machine Barbell

Veelgestelde vragen

Hoeveel weegt een stang bij de Basic-Fit?

In Basic-Fit vind je voornamelijk olympische barbells welke beschikken over een gewicht van 20 kilo, lengte van 220 cm en diameter van 50 mm. Deze barbells zijn perfect voor oefeningen zoals deadliften en bankdrukken.


Hoeveel weegt stang fitness?

De standaard stang in de fitness weegt in de meeste gevallen 20 kilogram. Dit zijn olympische halterstangen welke beschikken over een standaard lengte, gewicht en diameter. Deze halterstangen zijn ideaal voor krachttraining en CrossFit.


Hoe zwaar is kleine stang gym?

De kleinere barbell in de gym beschikt over een gewicht van 15 kilogram. Dit is vaak de olympische barbell voor vrouwen met een lengte van 201 cm en diameter van 30 mm.


Hoeveel weegt een bankdrukstang?

Een bankdrukstang weegt vaak 20 kg. Dit is het gewicht van een olympische halterstang welke ook gebruikt wordt voor krachtsport wedstrijden. Dit is de meest voorkomende barbell in de meeste sportscholen.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>