Gezondste groente: De Top 10 beste groenten om te eten!

Wat zijn nu eigenlijk de gezondste groente? Welke groente is het gezondste? Het zijn vragen die jij wellicht hebt.

Natuurlijk weten we allemaal wel dat groenten onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon. Zo bevatten groenten over het algemeen veel voedingsstoffen, weinig calorieën en veel vezels.

Er zijn echter zo veel verschillende groenten soorten tegenwoordig dat je je misschien af vraagt welke groente je het beste kunt eten. Lang niet elke groente is namelijk even gezond.

Om je op weg te helpen delen we in dit artikel 10 gezonde groenten soorten. Door deze gezonde groente dagelijks terug te laten komen in je voeding, weet je zeker dat je goed zit!


1. Spinazie

Wanneer wij aan spinazie denken, denken we altijd gelijk aan pop-eye. Dit iconische stripfiguur had gigantische armen en at bijna niks anders dan spinazie. Kortom, als jij dit ook doet krijg je net zulke armen als pop-eye (geintje natuurlijk;)!

Even zonder grappen:

Spinazie is een ontzettend gezonde groentesoort en mag absoluut niet ontbreken aan deze lijst. Zo is spinazie een groene bladgroente en een geweldige bron van calcium, vitamines, ijzer en antioxidanten. Het bevat weinig calorieën en kan op vele manieren worden bereid.

2. Boerenkool

Op nummer 2 vinden we de boerenkool. Zoals je in de naam al ziet, is dit een koolsoort. Een boerenkool is ontzettend gezond en bevat veel veel vitamine C, K en A. Daarnaast bevat het ook veel vezels en antioxidanten.

Het voordeel van een boerenkool is daarnaast dat je er ontzettend veel kanten mee op kunt. Het is een veelzijdig product dat je gemakkelijk en verschillende maaltijden kunt toevoegen.

3. Broccoli

Broccoli is een ware topper en zeker een van de gezondste groenten die je kunt eten. Zo is broccoli een kruisbloemige groente die barst van de Vitamine C, K en A. Ook bevat een broccoli veel vezels en antioxidanten.

Een broccoli kun je natuurlijk koken, maar je kunt het bijvoorbeeld ook roerbakken door een rijstgerecht, dit maakt het een veelzijdige groentesoort. 

4. Spruitjes

Spruitjes zijn een kruisbloemige groente en bevatten veel vitamine C en K. Ze bevatten ook veel vezels en antioxidanten. Ze kunnen worden gestoomd, gekookt, gebakken of geroosterd.

5. Rode bietjes

Wellicht dat je deze groente niet had verwacht in deze lijst. Rode bietjes zijn super gezond en mogen absoluut niet ontbreken aan deze top 10 meest gezonde groenten. 

Zo bevatten rode bietjes naast een flinke dosis vitamines en mineralen ook specifieke phytonutrieten waaronder betanine en vulgaxanthine. Dit klinkt als hogere wiskunde maar het komt er op neer dat deze stoffen een ontstekingsremmende werking hebben.

Bovendien worden rode bieten ook veel gegeten door duursporters. Zo zouden rode bieten kunnen helpen bij het verbeteren van duursportprestaties. 

6. Wortels

Wortels zijn ontzettend gezond en bieden verschillende gezondheidsvoordelen. Heb jij ooit wel eens een konijn met een bril gezien? Nee, wij ook niet! Dat komt natuurlijk door de grote hoeveelheden wortels die konijnen eten (geintje natuurlijk).

Nu even serieus: wortels zijn goed voor je ogen. Dit komt door het stofje bètacaroteen.

Naast de voordelen die wortels voor je ogen te bieden hebben is het ook zo dat een wortel rijk is aan voedingsstoffen. Denk hierbij aan vezels, vitamine A, vitamine B, vitamine C en vitamine K.

7. Asperges

Ook asperges mogen niet ontbreken aan deze lijst met gezonde groente. Als jij op zoek bent naar de gezondste groente dan is de asperge zeker een kanshebber.

Zo bevatten asperges veel vitamine K, Vitamine C, vitamine B1 en vitamine B2. Daarnaast bevat deze groente verschillende stoffen die ouder worden tegen kunnen gaan. 

8. Zoete aardappel

Wist jij dat een zoete aardappel officieel een groente is? Een zoete aardappel behoort officieel tot een knolgewas, de knolvormige wortel van een plant. Hierdoor behoort een zoete aardappel niet tot dezelfde familie als de 'reguliere' aardappel.

Zoete aardappelen zijn ontzettend gezond en barsten van de voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitamine A, vitamine B, vitamine C en verschillende belangrijke mineralen zoals mangaan, koper en kalium.

Een ander leuk weetje over de zoete aardappel? Deze koolhydraat bron bevat geen gluten!

9. Tomaten

Tomaten zijn een vruchtgroente en bevatten veel vitamine C en A. Ze bevatten ook veel antioxidanten. Ze kunnen rauw worden gegeten, gestoomd, gekookt, gebakken of geroosterd.

Dit maakt de tomaat natuurlijk ontzettend veelzijdig en gemakkelijk te combineren met andere recepten.

10. Paprika

We sluiten deze lijst af met de paprika. Zelf zijn we dol op deze groente en dat heeft meerdere redenen. 

Allereerst is een paprika ontzettend veelzijdig en kun je hem op verschillende manieren bereiden. Denk hierbij aan een gevulde paprika, paprika door je rijst of pasta of gewoon rauw.

Daarnaast zijn paprika's rijk aan vitamine C en vitamine A en bevatten ze vele verschillende antioxidanten. Verder zijn paprika's over het algemeen goed betaalbaar en dus passen ze bijna in elk gezond voedingspatroon wel thuis. 


Is er wel een meest gezonde groente?

Goed om te vermelden is dat er eigenlijk niet echt iets is als een "meest gezonde groente". Elke groente bevat namelijk weer andere voedingsstoffen en het is niet zo dat er op papier 1 groentesoort is die er met kop en schouders bovenuit steekt.

Bovendien is het zo dat er verschillende groentesoorten zijn die allemaal weer hun eigen voor-en nadelen hebben. De winst zit hem hier voornamelijk in de variatie. 

Probeer zoveel mogelijk verschillende groentesoorten te verwerken in je voedingspatroon zodat je van elke groente de voordelen mee pakt. 


Welke groente is het minst gezond?

Naast de vraag over de gezondste groente, krijgen we ook regelmatig vragen over de minst gezonde groente. Hier moeten we altijd een beetje om lachen.

Wat ons betreft is er namelijk niet zoiets als een ongezonde groente. Waarom niet? 

  • Groente is rijk aan belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten
  • Groente bevat relatief weinig calorieën waardoor je er ontzettend veel van kunt eten

Elke groente heeft bovendien weer zijn eigen voor- en nadelen. Wat ons betreft wegen de voordelen van het eten van groente altijd zwaarder dan de nadelen.

Helemaal als je jezelf beseft dat heel veel mensen in Nederland eigenlijk te weinig groente binnenkrijgen op dagelijkse basis. 


Veelgestelde vragen

Wat is de meest gezonde groente?

Het is moeilijk om te zeggen welke groente het allerbeste is, omdat elke groente zijn eigen unieke voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen heeft. Spinazie wordt vaak genoemd als een van de meest gezonde groenten vanwege de hoge concentratie van vitamines en mineralen.

Wat is de minst gezonde groente?

Er is geen groente die als ongezond kan worden beschouwd. Sommige groenten bevatten echter meer calorieën en koolhydraten dan andere, dus het is belangrijk om te letten op de portiegrootte en hoeveel je ervan eet.

Welke groente is het beste om af te vallen?

Groenten die laag zijn in calorieën en hoog in vezels zijn, zijn over het algemeen de beste keuze voor gewichtsverlies. Dit omvat groenten zoals broccoli, bloemkool, spinazie, tomaten, komkommer en sla.

Welke groenten vermijden bij afvallen?

Er zijn geen groenten die je per se moet vermijden bij het afvallen. Het is belangrijk om te letten op de portiegrootte en hoeveel je ervan eet. Sommige groenten bevatten meer calorieën en koolhydraten dan andere, dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden.

Groenten met veel vitaminen

Er zijn veel groenten die rijk zijn aan vitamines, maar hier zijn enkele voorbeelden:

  • Spinazie: rijk aan vitamine K, A, C, foliumzuur en ijzer
  • Broccoli: rijk aan vitamine C, K en foliumzuur
  • Wortelen: rijk aan vitamine A en vezels
  • Zoete aardappel: rijk aan vitamine A, C en vezels
  • Paprika: rijk aan vitamine C en A

Het is belangrijk om een verscheidenheid aan groenten te eten om ervoor te zorgen dat je alle vitamines en mineralen binnenkrijgt die je nodig hebt voor een gezond lichaam.

Over de schrijver Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>