Grasgevoerd vlees: wat zijn de voordelen en waar kan je het kopen?

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Voeding
 • /
 • Grasgevoerd vlees: wat zijn de voordelen en waar kan je het kopen?

Grasgevoerd vlees wordt steeds populairder in Nederland. Het is een term die verwijst naar vlees van dieren die uitsluitend gras eten in plaats van granen of soja.

Dit heeft invloed op de kwaliteit van het vlees en de voedingsstoffen die het bevat. Grasgevoerd vlees is namelijk rijker aan gezonde vetten, zoals omega-3 vetzuren en CL. Daarnaast bevat dit type vlees over het algemeen nog meer vitamine A en E dan vlees van dieren die graan of soja eten. 

Grasgevoerd vlees wordt steeds vaker aangeboden door boeren die zich richten op duurzaamheid en dierenwelzijn. De dieren hebben meer bewegingsvrijheid en kunnen grazen op weilanden in plaats van in stallen te staan. Dit heeft niet alleen voordelen voor het dierenwelzijn, maar ook voor het milieu. Grasgevoerd vlees heeft namelijk een lagere CO2-uitstoot en belast het milieu minder dan vlees van dieren die graan of soja eten.

In dit artikel vertellen we je meer over grasgevoerd vlees. Wat is het bijvoorbeeld precies? Wat zijn de voordelen? En waar kun je dit het beste kopen? Is het duurder dan 'regulier' vlees? Je ontdekt het hier!


Wat is Grasgevoerd Vlees

Grasgevoerd vlees is vlees afkomstig van dieren die voornamelijk gras eten. Het is een term die steeds vaker wordt gebruikt in de voedingsindustrie, omdat het als gezonder en duurzamer wordt beschouwd dan vlees van dieren die voornamelijk granen eten.

Runderen, varkens en schapen zijn de meest voorkomende dieren die grasgevoerd vlees produceren. Deze dieren grazen in weilanden en eten gras, kruiden en bloemen. Het grasgevoerde dieet van deze dieren heeft invloed op de voedingswaarde en smaak van het vlees.

Grasgevoerd vlees wordt ook wel natuurvlees genoemd, omdat het afkomstig is van dieren die op een natuurlijke manier worden grootgebracht. Het is puur natuurvlees dat vrij is van toevoegingen en hormonen.

Grasgevoerd vlees is niet alleen gezonder voor de dieren, maar ook voor de mens. Het bevat meer gezonde vetten zoals omega-3 vetzuren en heeft een hoger gehalte aan vitamines en mineralen. Bovendien heeft grasgevoerd vlees een rijkere en intensere smaak dan vlees van dieren die op graan worden gevoerd.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle vlees dat als grasgevoerd wordt verkocht, ook daadwerkelijk afkomstig is van dieren die uitsluitend gras eten. Sommige producenten van grasgevoerd vlees voeren hun dieren nog steeds bij met granen en andere voedingsmiddelen. Het is daarom belangrijk om bij het kopen van grasgevoerd vlees te letten op de herkomst en voeding van de dieren.

Tip van de redactie: Op zoek naar goed grasgevoerd vlees? Bij Grutto vind je het grootste assortiment in Nederland!

Grutto

Grutto

 • Grootste assortiment biologisch vlees
 • Aangeraden door voedingsexperts
 •  Grasgevoerd, bron van ijzer, B12 en collageen

Wat is het verschil tussen gras- en graangevoerd vlees?

Wanneer we spreken over grasgevoerd vlees is de link met graangevoerd vlees natuurlijk snel gelegd. tussen beiden soorten vlees zitten echter flink wat verschillen. In het overzicht hieronder vind je belangrijkste verschillen tussen deze soorten vlees. 

Grasgevoerd vlees

 • Natuurvlees: dieren hebben veel ruimte om te grazen tijdens hun leven
 • Gras gevoerd dieet: dieren eten gras, kruiden, bloemen en zongedroogd hooi
 • Minder hoog vet gehalte
 • Bevat veel omega-3
 • Witter / lichter van kleur

Graangevoerd vlees

 • Dieren zitten vaak in kleine hokken en ruimtes
 • Graan gevoerd dieet: dieren eten voornamelijk soja, mais, granen en luzerne
 • Hoger vet gehalte
 • Bevat veel omega-6
 • Voller en vetter vlees

Grasgevoerd vlees is vlees van dieren die hun hele leven lang gras hebben gegeten. Graangevoerd vlees daarentegen is afkomstig van dieren die voornamelijk granen zoals maïs en soja hebben gegeten. Het verschil in voeding heeft invloed op de smaak, textuur en voedingswaarde van het vlees.

Grasgevoerd vlees heeft over het algemeen een hoger gehalte aan gezonde vetten, zoals omega-3 vetzuren en CLA (geconjugeerd linolzuur), en bevat meer vitamine A en E dan graangevoerd vlees. Dit komt doordat gras een rijkere bron is van deze voedingsstoffen dan granen. Bovendien bevat grasgevoerd vlees minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten dan graangevoerd vlees, waardoor het een gezonder alternatief kan zijn.

Een ander verschil tussen grasgevoerd en graangevoerd vlees is de marmering. Marmering is de hoeveelheid vet die door het spierweefsel van het vlees loopt. Graangevoerd vlees heeft over het algemeen meer marmering dan grasgevoerd vlees, waardoor het malser en sappiger kan zijn. Grasgevoerd vlees daarentegen heeft over het algemeen een stevigere textuur en een meer uitgesproken smaak.

Het voer dat dieren krijgen heeft ook invloed op het milieu. De productie van granen zoals maïs en soja vereist meer land, water en energie dan de productie van gras. Bovendien kan de productie van granen bijdragen aan ontbossing en bodemdegradatie. Het eten van grasgevoerd vlees kan dus een duurzamere keuze zijn dan het eten van graangevoerd vlees.

In het kort:

Kortom, grasgevoerd vlees heeft een hoger gehalte aan gezonde vetten en voedingsstoffen dan graangevoerd vlees, maar heeft een stevigere textuur en een meer uitgesproken smaak. Bovendien kan het eten van grasgevoerd vlees een duurzamere keuze zijn.


Wat zijn de voordelen van grasgevoerd vlees?

Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van grasgevoerd vlees? Waarom zou je hiervoor kiezen in plaats van 'regulier' vlees? In onderstaand overzicht vertellen we je meer over de belangrijkste voordelen van grasgevoerd vlees. 

1.Graangevoerd vlees bevat meer omega-3

Grasgevoerd vlees bevat waarschijnlijk 2 tot 4 keer meer omega-3 vetzuren dan vlees van graangevoerde dieren. Omega-3 vetzuren zijn 'goede vetten', ze spelen een vitale rol in het lichaam.

Omega-3 vetzuren worden in verband gebracht met een verminderde kans op hoge bloeddruk en hartproblemen. Bovendien bevat grasgevoerd vlees meer CLA, een vetzuur dat in verband wordt gebracht met een verminderde kans op kanker en hart- en vaatziekten.

2.Betere kwaliteit van leven

Grasgevoerde dieren leven langer en gelukkiger dan graangevoerde dieren. Dit komt doordat grasgevoerd vlees meer nutriënten bevat dan graangevoerd vlees.

Grasgevoerd vlees bevat meer vitamine A en E, mineralen en antioxidanten. Bovendien bevat grasgevoerd vlees minder vet en daarmee ook minder calorieën. Dit is zichtbaar door een mindere marmering.

3. Smaak

Grasgevoerd vlees heeft een betere smaak dan graangevoerd vlees. Dit komt doordat grasgevoerd vlees meer tijd heeft gehad om te rijpen en daardoor meer smaak heeft ontwikkeld. Bovendien heeft grasgevoerd vlees een stevigere structuur en een diepere kleur dan graangevoerd vlees.

In het kort, grasgevoerd vlees heeft veel gezondheidsvoordelen en bevat meer nutriënten dan graangevoerd vlees. Bovendien heeft grasgevoerd vlees een betere smaak en structuur dan graangevoerd vlees.


Waar Grasgevoerd vlees kopen?

Het kopen van grasgevoerd vlees in Nederland wordt steeds populairder. Maar waar kun je grasgevoerd vlees kopen? De meeste supermarkten bieden een beperkt assortiment grasgevoerd vlees aan, terwijl online slagers een breed scala aan grasgevoerd vlees aanbieden.

Supermarkt

In de supermarkt kun je grasgevoerd vlees vinden, maar het assortiment is vaak beperkt. Bovendien is het vaak niet duidelijk waar het vlees vandaan komt en hoe de dieren zijn behandeld. Het grasgevoerd vlees dat in de supermarkt wordt verkocht, is vaak duurder dan het graangevoerde vlees.

Online slager

Bij online slagers kun je een breed scala aan grasgevoerd vlees vinden, van rundvlees tot varkensvlees en lamsvlees. Je kunt het vlees gemakkelijk online bestellen en thuis laten bezorgen. Het grasgevoerd vlees dat online wordt verkocht, is vaak afkomstig van boerderijen die zich richten op duurzaamheid en dierenwelzijn. Bovendien is het vaak goedkoper dan het grasgevoerde vlees dat in de supermarkt wordt verkocht.

Zelf zijn wij gecharmeerd van het bedrijf Grutto, hier kun je gemakkelijk en snel online vlees bestellen rechtstreeks afkomstig van de boer bij jou in de buurt. 

Grutto

Grutto

 • Grootste assortiment biologisch vlees
 • Aangeraden door voedingsexperts
 •  Grasgevoerd, bron van ijzer, B12 en collageen

Veelgestelde vragen

Waar kan ik grasgevoerd vlees kopen?

Grasgevoerd vlees is verkrijgbaar bij boerderijwinkels, online vleeswinkels en sommige supermarkten. Het is het beste om te zoeken naar vlees van lokale boeren die hun dieren op een natuurlijke manier grootbrengen.

Wat is grasgevoerd vlees?

Grasgevoerd vlees is afkomstig van dieren die uitsluitend gras en hooi eten, zonder toevoeging van granen of ander voer. Het vlees heeft een hoger gehalte aan gezonde vetzuren zoals Omega-3 en CLA, en bevat meer vitamines en mineralen dan vlees van dieren die op graan worden gevoerd.

Is vlees van de slager grasgevoerd?

Niet alle vlees van de slager is grasgevoerd. Het is belangrijk om te vragen naar de herkomst van het vlees en hoe de dieren zijn grootgebracht. Sommige slagers verkopen grasgevoerd vlees van lokale boeren, terwijl anderen vlees verkopen van dieren die op graan zijn gevoerd.

Waarom grasgevoerd vlees eten?

Grasgevoerd vlees is gezonder dan vlees van dieren die op graan worden gevoerd. Het heeft een hoger gehalte aan gezonde vetzuren, vitamines en mineralen, en bevat minder ongezonde vetten. Bovendien is grasgevoerd vlees beter voor het milieu en het welzijn van de dieren.

Wat zijn de voordelen van grasgevoerd vlees?

Grasgevoerd vlees heeft een hoger gehalte aan gezonde vetzuren zoals Omega-3 en CLA, die belangrijk zijn voor een gezond hart en bloedvatenstelsel. Ook bevat het meer vitamines en mineralen dan vlees van dieren die op graan worden gevoerd. Bovendien is grasgevoerd vlees beter voor het milieu en het welzijn van de dieren.

Hoe herken ik grasgevoerd vlees in de supermarkt?

Grasgevoerd vlees heeft vaak een keurmerk of label dat aangeeft dat het afkomstig is van dieren die uitsluitend gras en hooi hebben gegeten. Let op labels zoals "grasgevoerd" of "weidevlees". Het is ook een goed idee om te vragen naar de herkomst van het vlees en hoe de dieren zijn grootgebracht.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>