Is Griekse Yoghurt gezond? 8 Voordelen van het eten van Griekse Yoghurt!

Griekse yoghurt is heerlijk, tenminste dat vinden wij! Als je Griekse yoghurt vergelijkt met normale yoghurt dan zal je merken dat de Griekse yoghurt variant een lekkere romige smaak geeft. bovendien vult deze variant je ontzettend goed. De vraag is echt: “Is Griekse Yoghurt gezond?”

In dit artikel lees je over 8 gezondheidsvoordelen die Griekse yoghurt ons lichaam te bieden heeft. Bovendien lees je hoe je op een juiste manier Griekse Yoghurt kan verwerken in je voedingspatroon.

anders dan gewone yoghurt omdat het een zeefproces doorloopt om de wei te verwijderen. Wei is een vloeistof die lactose bevat, een natuurlijke suiker die in melk wordt aangetroffen. Griekse yoghurt is een populair zuivelproduct, maar is het eigenlijk wel gezond?

Om yoghurt te kunnen maken moet je melk met levende culturen van nuttige bacteriën fermenteren.

Griekse yoghurt bevat ook minder suiker dan normale yoghurt. Het verwijderen van de wei produceert een dikkere, romigere yoghurt met een scherpe smaak.

Sommige fabrikanten voegen verdikkingsmiddelen aan normale yoghurt toe en verkopen deze dan als yoghurt in ‘Griekse stijl’, die mogelijk niet dezelfde gezondheidsvoordelen als Griekse yoghurt biedt.

Ook kan Griekse yoghurt met weinig of geen vet niet dezelfde gezondheidsvoordelen hebben als de traditionele Griekse yoghurt.

Wat is Yoghurt?

Yoghurt is een zuur melkproduct. De reden dat yoghurt zuur is is eigenlijk best simpel. De bacteriën in melk zetten namelijk de melksuikers uit de melk om in melkzuur.

Dit melkzuur bevat bacteriën en wordt vervolgens toegevoegd aan rauwe, volle of magere melk. Dit proces noemen we fermenteren. Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert

8 gezondheidsvoordelen van Griekse yoghurt

Griekse yoghurt kan de gezondheid van de botten ten goede komen.

Het eten van Griekse yoghurt kan goed zijn voor de gezondheid omdat het voedingsstoffen bevat, zoals:

De potentiële voordelen voor de gezondheid van de Griekse yoghurt zijn:

1. Verbetert de gezondheid van de botten

yoghurt

Het eten van Griekse yoghurt kan de gezondheid van de botten verbeteren omdat het rijk is aan calcium en eiwitten.

Calcium bevordert de botgezondheid en kan het risico op het ontwikkelen van osteoporose, een degeneratieve botziekte, verminderen. Het consumeren van voldoende eiwitten is ook van vitaal belang voor de gezondheid van de botten. Hoeveel eiwitten je nodig hebt is afhankelijk van je gewicht/leeftijd en lengte.

2. Vermindert de eetlust en het hongergevoel

Griekse yoghurt gezond ja of nee

Griekse yoghurt is een eiwitrijke voedingsbron en dus kan het mensen helpen om zich langer verzadigd te voelen. Onderzoek toont aan dat mensen na een maaltijd die veel eiwitten bevat, de hele dag minder eten. Eiwitten kunnen helpen bij het afvallen.

Een ander onderzoek wees uit dat het verhogen van het toevoegen van meer eiwitten aan je voedingspatroon ertoe leidde dat mensen minder calorieën consumeerden, wat weer bijdroeg aan een groter gewichtsverlies.

3. Stimuleert het metabolisme

Griekse yoghurt ontbijt

Griekse yoghurt kan de stofwisseling versnellen. Onderzoek wijst uit dat het eten van een eiwitrijk dieet het aantal calorieën, dat een persoon per dag kan verbranden, verhoogt. Het is het beste om bij elke maaltijd wat eiwit op te nemen.

Ondanks het eiwitgehalte is het onwaarschijnlijk dat het eten van alleen Griekse yoghurt een persoon meer calorieën laat verbranden.

Maar Griekse yoghurt eten als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet dat voldoende eiwitten, vezelrijke koolhydraten en gezonde vetten bevat, kan wel helpen bij het afvallen en het stimuleren van het metabolisme.

4. Verbetert de gezondheid van de darm

Griekse yoghurt goed voor darmen

Griekse yoghurt is een bron van probiotica die de gezondheid van de darm ondersteunt.

Griekse yoghurt bevat probiotica. Dit zijn goede bacteriën, die een gezonde balans van de bacteriën in de darm kunnen herstellen.

Maar recent onderzoek werpt veel vragen op over deze voordelen. Het is mogelijk dat niet iedereen op dezelfde manier reageert op probiotica.

Een onderzoek uit 2018 suggereert dat de darmen van sommige mensen mogelijk resistent zijn tegen de voordelen van probiotica, terwijl anderen juist weer meer ontvankelijk zijn.

5. Stimuleert een goede geestelijke gezondheid

Griekse yoghurt thee

Onderzoek wijst uit dat de probiotica in yoghurt gunstig is voor de mentale gezondheid van een persoon

Een onderzoek uit 2016 wees uit dat werknemers, die 100 gram probiotische yoghurt per dag aten of dagelijks een capsule met probiotica slikten, minder stress, depressie en angst ervoeren dan degenen die dat niet deden.

Dit effect is waarschijnlijk te wijten aan de relatie tussen het darmkanaal en de hersenen en het vermogen van het darmkanaal om neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine, aan te maken.

6. Bouwt de spiermassa op

Griekse yoghurt helpt bij het afvallen

Eiwitrijk voedsel, zoals Griekse yoghurt, kan helpen om de spiermassa op te bouwen. Onderzoek toont aan dat een eiwitrijk dieet bij mensen die weerstandstraining volgen de spiermassa kan verhogen.

7. Verlaagt de bloeddruk

Griekse yoghurt gezondheid

Griekse yoghurt is een vorm van probiotische gefermenteerde melk, die de bloeddruk kan verlagen.

Een meta-analyse uit 2013 van 14 onderzoeken met meer dan 700 deelnemers toonde aan dat gefermenteerde melk met probiotica de bloeddruk verlaagde.

Het onderzoek is echter niet overtuigend, want een ander onderzoek uit 2015, waarbij 156 deelnemers met overgewicht betrokken waren, vond dat het eten van probiotische yoghurt geen invloed had op de bloeddruk en het risico op het ontwikkelen van andere cardiovasculaire ziekten.

8. Vermindert het risico op het ontwikkelen van diabetes Type 2

Griekse yoghurt kan het risico op het ontwikkelen van diabetes Type 2, een aandoening die van invloed is op hoe het lichaam de bloedsuiker verwerkt, verminderen.

Volgens een onderzoek uit 2014 koppelden onderzoekers het eten van meer yoghurt en dit geldt niet voor andere zuivelproducten aan een verlaagd risico op het ontwikkelen van diabetes Type 2.

Hoe kan ik Griekse yoghurt eten?

Er zijn veel manieren om van Griekse yoghurt te kunnen genieten, waaronder:

  • als ontbijt of als dessert met bananen en bosbessen
  • als een topping voor chili in plaats van zure room
  • als een topping voor soepen in plaats van room
  • als een spread op crackers of brood in plaats van boter
  • als een toevoeging aan een pastasaus voor extra romigheid

Samenvatting

Griekse yoghurt, die gemaakt is op de traditionele manier, kan gunstig zijn voor de gezondheid van een persoon.

Veel van de mogelijke gezondheidsvoordelen van Griekse yoghurt hebben te maken met het hoge eiwitgehalte. Een eiwitrijk dieet kan helpen om de honger te verminderen, het metabolisme te stimuleren en om de spieren op te bouwen.

Griekse yoghurt is een uitstekende bron van calcium, die de gezondheid van de botten kan helpen te verbeteren. Het bevat ook probiotica, die een gezonde balans van de bacteriën in de darm ondersteunen.

Het eten van Griekse yoghurt kan in verband worden gebracht met een lagere bloeddruk en een lager risico op het ontwikkelen van diabetes Type 2.

Mensen kunnen genieten van Griekse yoghurt als onderdeel van een gezond, uitgebalanceerd dieet.

Over de auteur Anne Schenkel

Mijn naam is Anne Schenkel, voedingsdeskundige en diëtiste. Voeding en de invloed hiervan op het lichaam heeft mij altijd geïnteresseerd. Op het internet staan zoveel onwaarheden dat ik het als mijn persoonlijke missie zie om deze valse mythes weg te nemen en men van handige tips en betrouwbare informatie te voorzien.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>