• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Benen
 • /
 • Hack Squat: Uitleg, Voordelen, Fouten en Tips! [+Video]

De Hack Squat is een compound oefening voor het trainen van je benen.

Maar hoe doe je de Hack Squat? In dit artikel vind je een uitleg over de juiste uitvoering van deze oefening, veelgemaakte fouten, tips en alternatieven. Kortom, lees gauw verder!

Kenmerken Hack Squat

Soort oefening: Compound oefening
Welke spieren train je met de Hack Squat: Benen
Benodigdheden: Hack Squat machine

Moeilijkheidsgraad: Gevorderd


Hack Squat uitvoering 

Hoe doe je de Hack Squat eigenlijk? In onderstaande stappenplan vind je een uitleg over de Hack Squat en hoe je deze op een correcte manier kunt uitvoeren.  

Stap 1.

Ga met je rug tegen rugsteun aan staan en breng je schouders onder de kussens. 

Stap 2.

Plaats je voeten op schouderbreedte en breng ze vervolgens iets naar buiten. Daarna pak de handvatten vast en breng als je er klaar voor bent de veiligheidshendel eraf. 

Stap 3.

Zorg ervoor dat je de knieën niet helemaal over strekt, maar buig ze een klein beetje.

Stap 4.

Houd tijdens de hele beweging contact met de rugsteun. Buig tot zo'n 90 graden. Dieper mag, maar kijk even wat voor jou prettig is. Het kan namelijk best zwaar zijn om uiteindelijk weer omhoog te komen. 

Stap 5.

Breng je knieën iets naar buiten en houd de controle over het gewicht. Zet kracht vanuit je hakken (niet vanuit de tenen). Hoe verder je naar voren gaat staan, des te meer kracht je uit je billen haalt. Denk aan je buikspieren. 


Hack Squat video-uitleg

In bovenstaande stappenplan is een uitleg te vinden over de Hack Squat. Naast dit stappenplan vind je het wellicht fijn om te zien hoe dit er in de praktijk uit ziet.

Om deze reden vind je hieronder een video-uitleg van de Hack Squat waarin je kunt leren over een juiste uitvoering met deze oefening. 


Wat zijn de voordelen van de Hack Squat

De Hack Squat is een goede oefening voor het trainen van je benen. Maar wat zijn nu eigenlijk redenen en voordelen van deze oefening? Hieronder een opsomming van de belangrijkste voordelen van deze oefening.

Voordelen Hack Squat

 • Effectieve manier voor het trainen van je benen
 • Gemakkelijk uit te voeren
 • Toename in kracht, stabiliteit en explosiviteit
 • Een natuurlijke beweging

Hack Squat Tips

Wanneer jij de Hack Squat in je fitness schema hebt zitten, wil je natuurlijk beter worden in de oefening.  Als jij de beste resultaten wilt in de sportschool, dan zul je ervoor moeten zorgen dat je sterker wordt.

Dit kun je doen door de oefening consistent op een juiste manier uit te voeren. Uiteindelijk wil je ervoor zorgen dat je elke training net even sterker bent dan de training ervoor. Dit wordt ook wel 'progressive overload' genoemd. 

Om jou hiermee te helpen vind je hieronder een aantal simpele tips voor de Hack Squat. Met deze tips zorg jij ervoor dat je sterker wordt en dat je deze oefening op een juiste manier uitvoert. 

 • Uitvoering boven gewicht: Zorg eerst dat je de uitvoering onder controle hebt voor je het gewicht gaat verhogen
 • Neem de tijd: Voer de oefening niet te snel uit, behoud je stabiliteit en zorg voor een goede contractie.
 • Correcte houding: Stabiele positie, voet op het platform

Veelgemaakte fouten bij de Hack Squat

Naast de Hack Squat tips hebben we ook nog de meest gemaakte fouten die gemaakt worden bij de uitvoering van deze oefening op een rijtje gezet.

Helaas zien we in de sportschool nog steeds veel mensen die de Hack Squat niet juist uitvoeren. Dit is enorm zonde om een aantal redenen.

Zo haal je niet het maximale uit een bepaalde oefening en neemt de kans op een blessure aanzienlijk toe. Iets wat je natuurlijk altijd wilt voorkomen. Kortom, let goed op onderstaande fouten en voorkom deze!

 • Geen volledige ROM: Zorg ervoor dat je de oefening op een juiste manier uitvoert met een volledige range of motion
 • Te veel gewicht: Laat je ego thuis in de sportschool en zorg eerst dat de uitvoering goed is
 • Te snel uitvoeren: Neem de tijd en zorg ervoor dat het omhoog en naar beneden gaan soepel verloopt

Hack Squat alternatieven

Vind jij deze oefening om wat voor reden dan ook niet heel lekker? Jammer! Gelukkig zijn er verschillende Hack Squat alternatieven en variaties die je kunt uitvoeren.

Hieronder een overzicht van verschillende Hack Squat alternatieven:


Veelgestelde vragen

Is de Hack Squat een goede oefening?

De Hack Squat is zeker een goede oefening. Dit is een compound oefening waarmee je je benen traint. Verder is het een oefening die mee helpt met het kweken van sterkere benen.


Welke spieren train je met de Hack Squat?

De Hack Squat is een goede oefening waarmee je de benen mee traint.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>