• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Buik
 • /
 • Hanging Leg Raises: Uitleg, Voordelen, Fouten en Tips! [+Video]

De Hanging Leg Raises is een Compound oefening voor het trainen van je buik.

Maar hoe doe je de Hanging Leg Raises? In dit artikel vind je een uitleg over de juiste uitvoering van deze oefening, veelgemaakte fouten, tips en alternatieven. Kortom, lees gauw verder!

Kenmerken Hanging Leg Raises

Soort oefening: Compound oefening
Welke spieren train je met de Hanging Leg Raises: Buik
Benodigdheden: Stang waar je aan kan hangen

Moeilijkheidsgraad: Gevorderd


Hanging Leg Raises uitvoering 

Hoe doe je de Hanging Leg Raises eigenlijk? In onderstaande stappenplan vind je een uitleg over de Hanging Leg Raises en hoe je deze op een correcte manier kunt uitvoeren.  

Stap 1.

Ga onder een stang staan. Kies een stang waar je voldoende ruimte hebt om met gestrekte benen aan te kunnen hangen. De stang dient dus niet te laag te hangen.

Stap 2.

Zorg er ook voor dat er genoeg ruimte is rondom de stang, zodat je de oefening kunt uitvoeren zonder belemmering. Knijp stevig in de stang en laat jezelf hangen. Het is van belang dat je stevig in de stang blijft knijpen gedurende de gehele oefening.

Stap 3.

Zorg dus dat je de stang goed vast hebt en je voor enige tijd zo kunt blijven hangen. Span je buikspieren aan en breng je benen omhoog. Belangrijk is dat je de buikspieren goed aanspant.

Stap 4.

Op deze manier blijft je lichaam zo recht mogelijk tijdens de opwaartse beweging van de benen. Breng je benen naar boven en span je buikspieren gedurende de gehele beweging aan. 

Stap 5.

Laat je benen weer zakken en herhaal. Probeer met een gecontroleerde beweging de benen weer terug te laten zakken naar de startpositie. Herhaal dit vervolgens.


Hanging Leg Raises video-uitleg

In bovenstaande stappenplan is een uitleg te vinden over de Hanging Leg Raises. Naast dit stappenplan vind je het wellicht fijn om te zien hoe dit er in de praktijk uit ziet.

Om deze reden vind je hieronder een video-uitleg van de Hanging Leg Raises waarin je kunt leren over een juiste uitvoering met deze oefening. 


Wat zijn de voordelen van de Hanging Leg Raises

De Hanging Leg Raises is een goede oefening voor het trainen van je buik. Maar wat zijn nu eigenlijk redenen en voordelen van deze oefening? Hieronder een opsomming van de belangrijkste voordelen van deze oefening.

Voordelen Hanging Leg Raises

 • Gemakkelijk uit te voeren
 • Toename in stabiliteit, kracht en explosiviteit
 • Zorgt voor een sterkere core
 • Verbetert de grip kracht

Hanging Leg Raises Tips

Wanneer jij de Hanging Leg Raises in je fitness schema hebt zitten, wil je natuurlijk beter worden in de oefening.  Als jij de beste resultaten wilt in de sportschool, dan zul je ervoor moeten zorgen dat je sterker wordt.

Dit kun je doen door de oefening consistent op een juiste manier uit te voeren. Uiteindelijk wil je ervoor zorgen dat je elke training net even sterker bent dan de training ervoor. Dit wordt ook wel 'progressive overload' genoemd. 

Om jou hiermee te helpen vind je hieronder een aantal simpele tips voor de Hanging Leg Raises. Met deze tips zorg jij ervoor dat je sterker wordt en dat je deze oefening op een juiste manier uitvoert. 

 • Uitvoering boven gewicht: Zorg eerst dat je de uitvoering onder controle hebt voor je eventueel gewicht gaat toevoegen
 • Neem de tijd: Voer de oefening niet te snel uit, behoud je stabiliteit en zorg voor een goede contractie.
 • Correcte houding: Stabiele positie

Veelgemaakte fouten bij de Hanging Leg Raises

Naast de Hanging Leg Raises tips hebben we ook nog de meest gemaakte fouten die gemaakt worden bij de uitvoering van deze oefening op een rijtje gezet.

Helaas zien we in de sportschool nog steeds veel mensen die de Hanging Leg Raises niet juist uitvoeren. Dit is enorm zonde om een aantal redenen.

Zo haal je niet het maximale uit een bepaalde oefening en neemt de kans op een blessure aanzienlijk toe. Iets wat je natuurlijk altijd wilt voorkomen. Kortom, let goed op onderstaande fouten en voorkom deze!

 • Geen volledige ROM: Zorg ervoor dat je de oefening op een juiste manier uitvoert met een volledige range of motion
 • Te veel gewicht: Laat je ego thuis in de sportschool en zorg eerst dat de uitvoering goed is
 • Te snel uitvoeren: Neem de tijd en zorg ervoor dat het heen en weer gaan soepel verloopt

Hanging Leg Raises alternatieven

Vind jij deze oefening om wat voor reden dan ook niet heel lekker? Jammer! Gelukkig zijn er verschillende Hanging Leg Raises alternatieven en variaties die je kunt uitvoeren.

Hieronder een overzicht van verschillende Hanging Leg Raises alternatieven:


Veelgestelde vragen

Is de Hanging Leg Raises een goede oefening?

De Hanging Leg Raises is zeker een goede oefening. Dit is een compound oefening waarmee je je buik traint. Verder is het een oefening die mee helpt met het verbeteren van de stabiliteit, kracht en explosiviteit.


Welke spieren train je met de Hanging Leg Raises?

De Hanging Leg Raises is een goede oefening waarmee je de buik mee traint.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>