Is Havermout Gezond? 8 Redenen om vaker Havermout te eten!

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Voeding
 • /
 • Is Havermout Gezond? 8 Redenen om vaker Havermout te eten!

Is havermout gezond? Zelf zijn wij dol op havermout. We eten dan ook dagelijks havermout en vinden het een heerlijk product.

Als ontbijt, tussen de middag of gewoon als snack, in onze ogen kan een portie havermout nooit kwaad! Is havermout eigenlijk wel gezond is echter een vraag die we vaak krijgen.

Om die reden gingen we op onderzoek uit om te kijken of havermout en haver nou echt zo gezond zijn.

In dit artikel ontdek je waarom havermout gezond is en waarom je misschien wat vaker havermout pap zou moeten eten!

Wat is havermout?

Laten we beginnen bij het begin; wat is havermout eigenlijk precies? Havermout is gedroogde, gepelde en geknipte haver (bron). Naast havermout bestaan er ook havervlokken, dit zijn ongeknipte, geplette haverkorrels.

Soms worden havermout of havervlokken geroosterd vanwege de smaak. Vaak worden ze ook voorgestoomd om de bereidingstijd te verkorten. Omdat havermout gemaakt wordt van hele haverkorrels valt het onder de volkoren granen.  (bron)

Hoe kun je havermout eten?

Havermout is bij veel mensen ontzettend populair als gezond ontbijtje maar wordt ook geregeld als gezonde snack gegeten. Hierbij wordt het vaak gegeten in combinatie met melk of water als havermoutpap.

Ook zijn er mensen die hun havermout liever bij de griekse yoghurt of magere kwark gooien. Ook op deze manier is havermout prima te eten.

Onder de fanatieke krachtsporters is havermout ook een populair onderdeel voor in de eiwitshake. Zo kan je prima een shake met eiwitten en havermout gebruiken voor je een training begint aangezien dit voor een flinke dosis energie zal zorgen.

Waarom is havermout zo gezond?

Nu je precies weet wat havermout precies is gaan we verder met de gezondheidsvoordelen van havermout. Hieronder vind je 8 redenen om vaker havermout te eten!

1. Havermout is ontzettend voedzaam

Havermout is niet voor niets één van de populairste en gezondste voedingsbronnen op aarde, het zit namelijk barstens vol met gezonde voedingsstoffen.

Wie aan vezelrijke voeding denkt, denkt aan havermout! Zo is havermout een goede bron van complexe koolhydraten en vezels. Bovendien bevat het ook meer eiwitten en vetten dan de meeste andere granen.

Naast bovenstaande voedingsstoffen, bevat havermout ook verschillende belangrijke Micronutriënten zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten. Zo bevat een half kopje (78 gram) havermout:

 • Mangaan: 191% van de ADH
 • Fosfor: 41% van de ADH
 • Magnesium: 34% van de ADH
 • Koper: 24% van de ADH
 • ijzer: 20% van de ADH
 • Zink: 20% van de ADH
 • Vitamine B1: 39% van de ADH
 • Vitamine B5: 10% van de ADH

Daarnaast bevat 78 gram havermout zo’n 51 gram koolhydraten, 13 gram eiwitten en 5 gram vet maar slechts 303 calorieën.

Mede dankzij deze voedingswaarden is havermout ontzettend populaire voeding voor spiermassa.

2. Havermout kan constipatie verlichten

Vooral oudere mensen hebben vaak last van constipatie met een onregelmatige stoelgang die moeilijk te door staan is.

Hier worden hedendaags vaak laxeermiddelen voor gebruikt om de klachten te verlichten. Hoewel deze zeker effectief zijn kunnen deze laxeermiddelen ook gewichtsverlies veroorzaken.

Een beter alternatief is dan ook om wat meer havermout te eten.

Havermout kan namelijk helpen bij het verlichten van constipatie. Dit komt door de vezelrijke buitenste laag van het graan. (3)

3. Minder kans op Astma bij kinderen

Astma is één van de de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen (4).

Het is een ontstekingsaandoening van de luchtwegen. Dit zijn de buizen die lucht van en naar de longen van een persoon transporteren.

Hoewel niet alle kinderen dezelfde symptomen hebben, ervaren veel kinderen hoesten, piepende ademhaling en kortademigheid.

Veel onderzoekers geloven dat een vroege introductie van vast voedsel het risico van een kind op het ontwikkelen van astma en andere allergische aandoeningen kan verhogen (5).

Studies suggereren echter dat dit niet van toepassing is op alle voedingsmiddelen.  Echter kan een vroege introductie van havermout wel beschermend zijn voor de kinderen. (6)

Zo werd er tijdens dit onderzoek geconcludeerd dat wanneer kinderen vóór de leeftijd van 6 maanden dagelijks havermout toegediend krijgen, er een verminderd risico op astma ontstaat. (7)

4. Haver is rijk aan verschillende antioxidanten waaronder avenanthramides

Havermout bevat veel verschillende soorten antioxidanten. Eén van de antioxidanten heet avenanthramides.

Wellicht een leuk woord voor een potje galgje aangezien het waarschijnlijk al lastig genoeg voor je is om het alleen al uit te spreken.

Het unieke van avenanthramides is dat het tot nu toe alleen nog maar in haver terug gevonden is.

Deze antioxidanten verlagen de bloeddruk en zorgen voor een betere doorstroming van het bloed. Bovendien hebben ze ook nog eens een anti-ontsteking effect. (8)

5. Havermout bevat Beta-Glucaan

Bosbessen, Haver, Havermout, Gezondheid, Ontbijt

Haver bevat grote hoeveelheden bèta-glucaan, een soort oplosbare vezels.

Lees tip: Hoeveel vezels per dag heb ik nodig?

Bèta-glucaan lost gedeeltelijk op in water en vormt een dikke, gelachtige oplossing in de darmen.

De gezondheidsvoordelen van bèta-glucaanvezels omvatten:

 • Minder hoge cholesterol waarde
 • Minder hoge bloedsuiker en insuline gevoeligheid
 • ‘Voller’ gevoel
 • Zorgt voor meer ‘goede’ bacteriën in de darmen

6. Verlaagt je cholesterol

Havermout is goed voor je cholesterol. Hart-en vaat ziekten zijn wereldwijd één van de grootste dood oorzaken. Een belangrijke risicofactor is een (te) hoog cholesterolgehalte in het bloed.

Veel studies hebben aangetoond dat de beta-glucaanvezel in haver effectief is in het verminderen van zowel het totale als het LDL-cholesterolgehalte. (8)

Bèta-glucaan kan de uitscheiding van cholesterolrijke gal verhogen, hierdoor worden de circulerende niveaus van cholesterol in het bloed verlaagd.

LDL-cholesterol wordt gezien als het ‘slechte’ cholesterol.

Het is daarom belangrijk om een overschot van dit type cholesterol te voorkomen aangezien het de kans op hartziekte aanzienlijk vergroot.

Bovendien kan het zorgen voor ontstekingen in de slagaders, beschadigt het weefsel en kan het het risico op hartaanvallen en beroertes verhogen.

7. Reguleert de bloedsuiker spiegel

Type 2-diabetes is een veel voorkomende ziekte, gekenmerkt door een extreem hoge bloedsuiker spiegel.

Het is meestal het gevolg van een verminderde gevoeligheid voor het hormoon insuline.

Haver kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen, vooral bij mensen met overgewicht of type 2-diabetes (9)

Bovendien kan haver ook de insulinegevoeligheid verbeteren (10).

8. Havermout vult goed en kan helpen bij het afvallen

Havermout (pap) is niet alleen een heerlijk ontbijtmaaltijd, het is ook nog eens  erg vullend (11).

Het eten van vullend voedsel kan je helpen minder calorieën te eten en af te vallen.

Door de tijd die uw maag nodig heeft om voedsel te legen te vertragen, kan de bèta-glucaan in havermout uw gevoel van volheid vergroten. (12)

Beta-glucan kan ook de afgifte van peptide YY (PYY) bevorderen, een hormoon dat in de darm wordt geproduceerd als reactie op eten.

Dit verzadigingshormoon heeft aangetoond dat het leidt tot een verminderde calorie-inname en kan uw risico op obesitas verminderen (13)

Dus is havermout gezond?

Wanneer we al deze gezondheidsvoordelen naast elkaar leggen kunnen we concluderen dat Havermout zeker een gezonde voedingsbron het.

Zo bevat het veel complexe koolhydraten, verschillende vitaminen en belangrijke anti-oxidanten.

Het mooie van havermout is ook dat je het makkelijk kan combineren en het enorm goed ‘vult’.

Hoe eet jij je havermout het liefst?

Over de schrijver Anne Schenkel

Mijn naam is Anne Schenkel, voedingsdeskundige en diëtiste. Voeding en de invloed hiervan op het lichaam heeft mij altijd geïnteresseerd. Op het internet staan zoveel onwaarheden dat ik het als mijn persoonlijke missie zie om deze valse mythes weg te nemen en men van handige tips en betrouwbare informatie te voorzien.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>