Hoe lang werkt pre-workout? Het verrassende antwoord!

Laten we eerlijk zijn: de pre-workout is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de wereld van krachtsport, fitness en gezondheid. Totaal niet gek als je het ons vraagt.

Een pre-workout voor je training kan zorgen voor een flinke boost in energie en motivatie. Dit maakt het voor vele sporters een populair drankje om zo het maximale uit hun training te halen.

Maar hoe lang werkt een pre-workout eigenlijk? En hoelang blijven de stoffen van de pre-workout in je systeem? Het zijn vragen die we regelmatig in onze inbox ontvangen. In dit artikel geven we antwoord op deze vragen. Kortom, lees gauw verder. 

In het kort:

  • Hoe snel een pre-workout werkt, verschilt per persoon
  • Gemiddeld werkt een pre-workout na zo'n 15 tot 30 minuten na het innemen
  • De effecten van een pre-workout zijn vaak tot 1,5 uur na inname merkbaar
  • De cafeïne blijft veel langer in het bloed aanwezig: dit kan tussen de 5 en 10 uur zijn

Hoe lang werkt een pre-workout?

Hoe lang een pre-workout werkt verschilt per persoon, maar de effecten zijn gemiddeld tot anderhalf uur na het innemen goed merkbaar.

De actieve stoffen in een pre-workout blijven echter veel langer in het lichaam. De meeste pre-workouts bevatten veel cafeïne, deze stof blijft nog uren in het bloed circuleren. Om deze reden is het aan te raden om een pre-workout niet te laat op de dag te nemen, puur omdat de grote hoeveelheid cafeïne negatieve effecten op je slaap kan hebben. Een pre-workout zonder cafeïne is een goed alternatief als jij laat op de dag traint. 

Hoelang jij iets merkt van een pre-workout hangt o.a. af van de samenstelling van het pre-workout supplement, hoeveel je hebt gegeten en hoeveel cafeïne je normaliter binnen krijgt.

Ook kan het per dag verschillen hoeveel je merkt van een pre-workout supplement. Zelf nemen we bijvoorbeeld een pre-workout het liefste op een lege maag, wanneer we dit doen merken we veel meer van de pre-workout dan wanneer we deze net na het eten innemen. Uiteraard is dit persoonlijk en absoluut geen advies.


Hoe snel werkt een pre-workout?

Nu vraag je jezelf misschien ook wel af hoe snel een pre-workout supplement werkt. Over het algemeen werkt een pre-workout supplement binnen 30 minuten.

Ook hierbij geldt dat dit sterk kan verschillen per persoon. Waar de ene persoon direct tintelingen voelt, kan dat bij een ander persoon absoluut niet zo zijn.

Hoeveel je hebt gegeten speelt hierbij ook een rol. Als jij net een flinke maaltijd hebt gegeten en vervolgens een pre-workout supplement neemt, is de kans groot dat je niet heel veel gaat merken van het pre-workout supplement. 

Neem je de pre-workout echter op een nuchtere maag? Dan zul je al heel snel een merkbaar verschil voelen. Dit komt doordat het pre-workout makkelijker opgenomen wordt op een nuchtere maag,  


Hoe zit het met cafeïne in pre-workout?

Het is natuurlijk geen geheim dat de meeste pre-workouts barsten van de cafeïne. Zoals we hierboven al even kort hebben toegelicht blijven actieve stoffen zoals cafeïne veel langer in het bloed.

Wellicht dat je dus niks meer voelt van je pre-workout, maar dat betekent niet dat er geen werkzame stoffen meer in je lichaam aanwezig zijn.

Een term die hierbij van toepassing is, is de zogenaamde halfwaardetijd van cafeïne. Concreet zegt dit iets over de snelheid waarmee je lichaam cafeïne afbreekt:

Gemiddeld gezien heeft je lichaam ongeveer 5 uur nodig om de hoeveelheid cafeïne in je bloed te halveren. Stel dat jij om 12:00 een pre-workout neemt met 200 mg cafeïne dan zit er om 17:00 nog 100 mg cafeïne in je bloed.

Ondanks het feit dat je wellicht niks merkt van het pre-workout supplement en geen tintelingen voelt, zullen er dus zeker nog werkzame stoffen actief zijn in je lichaam.

Om deze reden is het een slim idee om goed na te denken over de timing van je pre-workout supplement. Wanneer je deze namelijk te laat op de dag neemt kan het negatieve effecten hebben op je slaap. 


Tintelingen door pre-workout

Na het innemen van een pre-workout supplement kan jij ook tintelingen ervaren. Hier hoef je absoluut niet van te schrikken en dit is volkomen normaal.  Waarom krijg ik tintelingen van pre-workout?

Veel pre-workout supplementen bevatten namelijk beta-alanine. Dit is een stof die ervoor kan zorgen dat je een 'tintelend' effect ervaart na het innemen van een pre-workout supplement.

Er zijn veel sporters die dit niet fijn vinden en daarom kiezen voor een pre-workout supplement zonder beta-alanine. Op de markt zien we steeds vaker van dit soort supplementen terugkomen.


Veelgestelde vragen

Hoelang voor het slapen een pre-workout nemen?

Cafeïne in een pre-workout kan tot 10 uur na inname in het bloed actief blijven. Om deze reden zouden we tot maximaal 10 uur voor het slapen gaan een pre-workout supplement innemen. 

Kan ik 2 keer op een dag pre-workout nemen?

In theorie zou dit kunnen echter zouden we het niet aanraden. De effecten worden minder goed merkbaar wanneer je vaker een pre-workout gebruikt. Bovendien krijg je hierdoor ontzettend veel cafeïne binnen. 

Hoeveel pre-workout nemen?

De hoeveelheid pre-workout die je het beste kunt nemen staat op de verpakking. We zouden aanraden om dit altijd op te volgen en niet te veel pre-workout te nemen. Dit kan vervelende bijwerkingen hebben en is absoluut niet aan te raden. 

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>