maart 28

0 comments

Hoeveel calorieën zitten er in een avocado?

By Team Fitcode

maart 28, 2019


De avocado: je kan er tegenwoordig bijna nier meer om heen. In Amsterdam heb je zelfs een winkel waar ze alleen maar gerechten verkopen met avocado’s. Bovendien zie je deze groene vrucht steeds vaker terug komen in de supermarkt en in magazines.

Een vraag die wij vaak krijgen is echter: Hoeveel calorieën zitten er in een avocado en is een avocado eigenlijk gezond? We zien steeds vaker mensen twijfelen over de avocado. Is dat echter terecht?

Calorieën in een avocado

Laten we beginnen bij het begin. Hoeveel calorieën bevat een avocado? De oorzaak dat veel mensen twijfelen over de avocado komt waarschijnlijk door de hoeveelheid calorieën die een avocado bevat.

Een avocado bevat namelijk al snel zo’n 300 tot 350 calorieën per stuk. Dit lijkt misschien niet zo veel alleen is het voor een fruitsoort best een flink aantal. 100 gram bosbessen bevat bijvoorbeeld slechts 50 calorieën.

Stel je bovendien is voor dat je maar 2000 calorieën per dag binnen mag krijgen. Door één avocado te eten heb je dan al 10% van je totale aantal calorieën voor die dag binnen gekregen.

Zeker als jij dus wilt afvallen is het niet altijd even verstandig om avocado’s te eten. Tuurlijk bevatten avocado’s ontzettend veel gezonde vetten. Het aantal calorieën dat jij per dag binnen krijgt zal er echter voor gaan zorgen dat jij gewicht gaat verliezen.

Voedingswaarde avocado

1 stuk (180 gram) avocado bevat:

Energie358kcal
Vet35,1g
– waarvan verzadigd4g
Koolhydraten3,2g
– waarvan suikers3,2g
Vezels7,7g
Eiwit3,4g
Zout0,01g

Zoals je hierboven kan zien bevat één avocado zo’n 358 kcal. Hierbij zijn we uitgegaan van een middelgrote avocado. Het gewicht van een kleine avocado is waarschijnlijk iets minder en zal dus ook minder calorieën bevat.

Betekent dit echter dat je geen avocado’s kan eten en dat een avocado slecht is? Nee! De avocado bevat dan wel veel calorieën alleen komt dit vooral door de hoeveelheid gezonde vetten die erin zitten

Tuurlijk, als je graag wilt afvallen moet je opletten met de hoeveelheid avocado die je eet aangezien het aantal calorieën snel op kan lopen. Als je wil kan je echter prima avocado’s blijven eten.

Avocado’s zijn namelijk een geweldige bron van eiwitten en vezels. Bovendien barsten avocado’s van de gezonde micronutriënten. Denk hierbij aan Vitamine C, B en belangrijke mineralen.

Is avocado gezond?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen bevat de avocado dus verschillende belangrijke voedingsstoffen. Dit is niet het enige aangezien avocado’s verschillende gezondheidsvoordelen lijken te hebben.

Zo helpen de gezonde vetten je cholesterolgehalte in balans te houden. Bovendien beschermen de antioxidanten in avocado’s je tegen verschillende soorten aandoeningen.

Wist je bijvoorbeeld ook dat een avocado er voor kan zorgen je beter slaapt en dat ze kunnen helpen tegen depressies?

Al met al zijn avocado’s dus best gezond ondanks de flinke hoeveelheid calorieën die ze bevatten.

Avocado en gezond afvallen?

Ondanks de flinke hoeveelheid calorieën die de avocado met zich mee brengt is een avocado prima te eten tijdens het afvallen. Hoeveel avocado per dag je kan eten tijdens het afvallen is natuurlijk afhankelijk van je behoefte. Een richtlijn van 0,5 tot 1 avocado per dag is hierbij een prima startpunt.

Avocado’s zijn goed voor de spieren, dit komt door de flinke hoeveelheid eiwitten die ze bevatten. Bovendien zorgen de vezels in avocado’s dat je langer een verzadigd gevoel hebt.

Gezond broodbeleg: 8 Gezonde en lekkere broodbeleg combinaties!
Hoeveel liter water per dag moet je drinken?

Team Fitcode

Over Fitcode.nl

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Never miss a good story!

 Subscribe to our newsletter to keep up with the latest trends!

>