juni 22

0 Reacties

hoeveel koffie per dag

Hoeveel koffie per dag is gezond? Dit is aanbevolen hoeveelheid!

  • Home
  • /
  • Voedingstips
  • /
  • Hoeveel koffie per dag is gezond? Dit is aanbevolen hoeveelheid!

juni 22, 2019

Koffie is heerlijk en wij kunnen er heen genoeg van krijgen. Een vraag die we vaak voorbij zien komen is: “Hoeveel koffie per dag is gezond?”. Om antwoord te geven op deze vraag bespreken we de voor- en nadelen van koffie en geven we antwoord op vraag of koffie gezond is. Aan het einde van het artikel vind je de aanbevolen hoeveelheid koffie per dag!

Wat zijn de voordelen van koffie?

Voor we antwoord geven op de vraag: Hoeveel koffie per dag kan je drinken? willen we even wat dieper ingaan op de voordelen van koffie. Koffie heeft namelijk verschillende gezondheidsvoordelen te bieden:

Antioxidanten in koffie

Wist jij dat koffiebonen ontzettend vele antioxidanten bevatten? Zelfs zo veel dat ze rijker aan antioxidanten zijn dan groente – en fruitsoorten. Antioxidanten helpen je lichaam om beschadigingen aan cellen tegen te gaan. Hierdoor voorkom je bijvoorbeeld chronische ontstekingen wat goed is voor je gewrichten maar ook kan helpen je huid mooi te houden.

Meer energie

Koffie geeft energie, dat weet iedere koffie drinker waarschijnlijk wel. Ideaal als je de dag wilt beginnen of als je wel wat extra energie kan gebruiken voor het sporten. Onderzoek toont bovendien aan een kop koffie voor je training kan zorgen voor betere prestaties.

Koffie helpt tegen spierpijn

Spierpijn is ontzettend vervelend, gelukkig kan koffie de spierpijn verminderen.

Minder grote kans op diabetes

Onderzoek toont aan de koffie- en thee drinkers minder vaak diabetes type 2 ontwikkelen.

Wat zijn de nadelen van koffie?

Helaas gaan er ook een aantal nadelen gepaard met koffie die we jullie toch even willen laten weten. Wanneer je namelijk te veel koffie per dag drinkt zal dit ervoor zorgen dat de opwekkende werking van Cafeïne door slaat. Dit kan ervoor zorgen dat je jezelf ontzettend schrikachtig en opgejaagd gaat voelen. Ook kan de kwaliteit van je nachtrust verslechteren als je te veel koffie binnen krijgt, bij sommige mensen kan dit zelfs leiden tot angstgevoelens.

Een ander nadeel van koffie is dat het een verslavende werking kan hebben. Zo zijn er ontzettend veel mensen die eigenlijk niet meer zonder koffie kunnen. Let hier dus altijd op als je regelmatig koffie drinkt. De afkickverschijnselen zoals hoofdpijn en een slecht humeur zijn namelijk niet ideaal.

Meer Eiwitten binnen krijgen?

Download nu tijdelijk GRATIS ons E-book met 25 Eiwitrijke Snack recepten voor elk moment van de dag!

Is koffie slecht voor je bloeddruk?

Wanneer we het over koffie hebben wordt er ook vaak over de bloeddruk gesproken. Zo zou er een verband zijn tussen het drinken van koffie en je bloeddruk. Dit is echter niet helemaal waar. Het drinken van koffie kan er inderdaad voor zorgen dat je bloeddruk om hoog gaat. Echter is dit alleen het geval als je normaal niet of nauwelijks koffie drinkt.

Wanneer jij op een dagelijkse basis meerdere kopjes koffie drinkt zal je lichaam hier aan gewend raken. Dit zal er voor zorgen dat het effect van koffie op de bloeddruk veel minder groot is. Je hoeft de dagelijkse hoeveelheid koffie dus niet aan te passen als je denkt dat dit negatieve invloed heeft op de bloeddruk.

Zorgt koffie ervoor dat je uitdroogt?

Naast de bloeddruk wordt het drinken van koffie ook vaak aan uitdroging gekoppeld. Koffie bevat Cafeïne en dit maakt natrium vrij uit je nieren dat vervolgens via je urine afgevoerd moet worden. Het gevolg hiervan is dat je vaker naar de wc moet maar of dit ook daadwerkelijk tot een verslechterde vochtbalans leidt is de vraag.

Ook hier speelt gewenning namelijk een belangrijke rol. Wanneer je nooit koffie drinkt kan het drinken van koffie inderdaad zorgen voor slechte hydratatie. Drink je echter dagelijks normale hoeveelheden koffie, zul je niet opeens uitgedroogd raken.

Is koffie gezond?

Even een samenvatting op de vraag is koffie gezond? Wanneer we alle bovenstaande voor- en nadelen naast elkaar zetten kunnen we concluderen dat het drinken van koffie best gezond is mits dit in normale hoeveelheden gedaan wordt. Zo heeft koffie niet echt grote nadelen en best wel een aantal voordelen die nuttig kunnen zijn.

Kleine opmerking: we hebben het hierbij natuurlijk wel over zwarte koffie. Wanneer jij dagelijks lepels suiker en ontzettend veel melk toevoegt aan je koffie zal het al snel een stuk minder gezond worden. Dit bevat namelijk weer extra kcal!

Hoeveel koffie per dag is gezond?

Het voedingscentrum geeft aan dat je met zo’n 400 mg Cafeïne per dag geen bijwerkingen zou moeten ervaren. Dit staat gelijk aan ongeveer 5 kopjes koffie. Dit is echt per persoon verschillend aangezien er ook mensen zijn die bij hogere doseringen ook geen bijwerkingen ervaren.

Waar je ook rekening mee moet houden is het tijdstip wanneer je koffie drinkt. Zo blijft de Cafeïne in koffie langer doorwerken dan je denkt. Als jij pas laat in de middag/avond een paar bakken koffie neemt kan dit negatieve gevolgen hebben voor je slaap. Dit kan op lange termijn leiden tot vermoeidheid of een slaaptekort.

Lees tip: Cafeïne pillen, zijn die ook gezond?

Welke Magere Kwark heeft de meeste eiwitten? Een handig overzicht!
Top 10 Eiwitrijke Snacks en tussendoortjes voor elk moment!

Team Fitcode

Over Fitcode.nl

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

GRATIS DOWNLOAD:

25 Eiwitrijke Snacks (Recepten)!

  • Eiwitrijk (inclusief voedingswaarden)
  • Onder de 550 calorieën
  • Goedkoop en makkelijk te bereiden
__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"9bd08":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"9bd08":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"9bd08":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
DIRECT TOEGANG
>