Home Gym maken: de ultieme gids voor het inrichten van jouw home gym!

Een home gym maken: steeds vaker kiezen sporters voor deze optie. Of je nu een geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan, of gewoon meer privacy en controle wilt over je workout. Een home gym is de ideale oplossing. 

Het idee van een home gym kan intimiderend lijken qua kosten, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig om thuis een gym te creëren die past bij jouw budget.  

In dit artikel zullen we je een aantal tips en richtlijnen geven voor het opzetten van je eigen home gym, zodat jij kan starten met het maken van je ideale home gym.


Waarom een home gym?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om een hun abonnement bij de sportschool opzeggen en een eigen home gym maken. Denk hierbij aan:

 • 1. Gemak en tijdsbesparing: Een home gym biedt het voordeel van gemak en tijdsbesparing. Je hoeft niet naar een sportschool te reizen en je kunt op elk moment van de dag trainen, zonder je zorgen te maken over de openingstijden van de sportschool.

 • Privacy en comfort: Met een home gym kun je in je eigen tempo trainen, zonder je zorgen te maken over anderen die naar je kijken of wachten op de apparaten. Bovendien hoef je niet te wachten op een douche of een kleedkamer, en kun je in je eigen comfortabele kleding trainen.
 • 3. Besparing op abonnementskosten: Met een home gym bespaar je geld op abonnementskosten voor een sportschool.

  Op de lange termijn kan dit behoorlijk wat geld besparen en maak je zelfs misschien wel winst.

 • 4. Aanpassing aan je behoeften: Een home gym geeft je de vrijheid om apparaten te kiezen die past bij jouw fitnessbehoeften en doelen. Je kunt ook de sfeer en muziek bepalen, waardoor je de motivatie krijgt die je nodig hebt om je workout te doen/.

Over het algemeen kan een eigen home gym een uitstekende investering zijn voor je gezondheid en welzijn. Of je nu een beginner of een ervaren sporter bent, het opzetten van een gym biedt talloze voordelen!


Welke Apparatuur heb ik nodig in mijn home gym?

Een sportschool kan een geweldige plek zijn om je fitnessdoelen te bereiken en je algemene gezondheid en welzijn te verbeteren. Of je nu net begint met trainen of al een ervaren sporter bent, er zijn een aantal essentiële items die je nodig hebt om het meeste uit je sportschoolervaring te halen.

In dit gedeelte gaan we een aantal apparaten bespreken die je nodig hebt voor een sportschool, zodat je je kunt voorbereiden op een effectieve en plezierige training. Deze gids helpt je om te weten wat je nodig hebt voor het selecteren van de juiste uitrusting. Met deze apparaten is jouw ideale home gym helemaal compleet!

1. Verstelbare dumbbells

Het hebben van een set verstelbare dumbbells is een slimme investering voor iedereen die een gym wilt maken. Ze besparen ruimte, geld en bieden aanpasbaarheid en veiligheid. Een verstelbare dumbbell is dus in ieder opzicht beter dan rijen met en zijn dus in allerlei opzichten de moeite waard. De meeste oefeningen zijn uit te voeren met simpelweg een set verstelbare dumbells en een bankje.

Over het algemeen variëren de kosten van een set ligt tussen de €300 en €1000. Goedkopere sets hebben meestal een lager gewichtsbereik en zijn gemaakt van goedkoper materiaal, terwijl duurdere sets een hoger gewichtsbereik hebben en zijn gemaakt van duurzamer materiaal en zijn daarom zeker het overwegen waard.

Er zijn veel verschillende merken en modellen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder staat een van de beste verstelbare dumbbells van dit moment!

Beste verstelbare dumbell

Verstelbare dumbbell - Bowflex SelectTech 1090i - 40.8 kg

 • Van 4 t/m 40.8kg
 • Stevige kwaliteit
 • Met vaste houder 

2. Halterstang

Een halterstang biedt een grote variatie aan oefeningen die je kunt uitvoeren, van squats en deadlifts tot bench presses en rows en zijn echt een must-have voor jouw fitnessruimte thuis. Het gebruik van een halterstang stelt je in staat om zwaardere gewichten te tillen en daardoor je spieren beter te stimuleren voor kracht- en spieropbouw.

Een van de voordelen van een halterstang is dat je met één stuk apparatuur een groot aantal oefeningen kunt doen, terwijl je met losse gewichten en andere apparatuur een hele reeks verschillende apparaten nodig hebt. Zorg daarbij wel dat je voldoende schijven er bij aanschaft.

Over het algemeen kun je verwachten dat de kosten voor een halterstang voor thuisgebruik variëren van ongeveer €100 tot meer dan €300.

Er zijn veel verschillende merken en modellen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder staat een van de beste halterstang van dit moment!

Halterstang

Olympische halterstang - Focus Fitness

 • Dezelfde stang als de meeste sportscholen
 • Tot een gewicht van 250kg
 • Gemaakt van roestvrijstaaal

3. Halterschijven

Bij halterstangen horen natuurlijk ook schijven. Er zijn verschillende gewichten die je kan aanschaffen variërend van 0.5 kg oplopend naar 25kg,

De kosten van halterschijven kunnen sterk variëren, afhankelijk van het materiaal, de grootte en het gewicht van de schijf. Over het algemeen kun je verwachten dat de kosten voor halterschijven variëren van ongeveer €1,50 tot €5 per kilogram.

Dus als je bijvoorbeeld een set van 20 kg aan halterschijven wilt kopen, zou je tussen de €30 en €100 kunnen uitgeven, afhankelijk van de kwaliteit van de schijven en het merk.

Het hebben van gietijzeren schijven is bij een gym thuis niet optimaal. Een van de beste opties is bumper plates. De bumper plates zullen de vloer niet beschadigen en hebben ook een langere levensduur. 

Er zijn veel verschillende merken en modellen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder staat een van de beste schijven van dit moment!

Home gym maken

Olympische halterschijf 50 mm - Focus Fitness Bumper plate

 • Beschadigen de vloer niet
 • Alle gewichten hetzelfde formaat
 • Ideaal voor (zware) krachttraining

4. Halterbank

Een halterbank is een belangrijke toevoeging aan elke homegym, omdat het je in staat stelt om verschillende oefeningen uit te voeren die gericht zijn op het opbouwen van kracht en spiermassa. Met een halterbank kun je bijvoorbeeld effectief oefeningen uitvoeren zoals bench press, flyes en schouderpresses.

Over het algemeen kun je verwachten dat de prijs varieert van ongeveer €100 tot €500 voor een goede kwaliteit halterbank. Als je op zoek bent naar een meer geavanceerde halterbank met extra functies, zoals verstelbare posities of geïntegreerde accessoires, kan de prijs hoger zijn.

Er zijn veel verschillende merken en modellen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder staat een van de beste bankjes van dit moment!

Home gym maken

Trainingsbank - Focus Fitness Force 8

 • Rugleuning verstelbaar
 • Zeer stabiel
 • Eenvoudig te verplaatsen

5. Power rack

Een power rack is een van de belangrijkste apparaten die je in je home gym kunt hebben. Een power rack is eigenlijk hetzelfde als een squat rack en kun je bijvoorbeeld oefeningen uitvoeren zoals squats, deadlifts, pull-up, en rows met zware gewichten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het risico op falen. Bovendien dient een power rack niet alleen als squat rack, maar kan ook worden gebruikt als basis voor andere apparatuur, zoals dipbars of een lat pulldown attachment, waardoor het een veelzijdige en waardevolle toevoeging aan je home gym is.

De kosten van een power rack variëren afhankelijk van het type, de grootte en de kwaliteit van het rack. Over het algemeen kun je verwachten dat de prijs varieert van ongeveer €600 tot €1000 of meer. Er is daarin ook onderscheid te maken in een half rack en volledig rack.

Er zijn veel verschillende merken en modellen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder staat een van de beste racks van dit moment!

Home gym maken

Power Rack - Powertec WB-PR - Black

 • Multifunctioneel inzetbaar
 • Inclusief gratis POWERTRAINER applicatie
 • Stevig

6. Kabelstation

Een kabelstation is een van de meest veelzijdige apparaten die je in je home gym kunt hebben. Het biedt een breed scala aan oefeningen die je kunt doen. Met een kabelstation kun je oefeningen uitvoeren zoals lat pulldowns, cable rows, tricep extensions en bicep curls met variabele weerstand en hoeken.

Dit apparaat is ideaal voor isolatie oefeningen en is normale sportschool altijd bezet. Ideaal dus om deze toevoeging te hebben in je eigen fitnessruimte. Tip: Soms zit er een kabelstation vast aan 

Er zijn veel verschillende merken en modellen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder staat een van de beste kabelstations van dit moment!

home gym maken

Positive Things Home Gym Fitness Set 

 • Uitgebreide 10-delige set
 • RVS 360 graden katrol
 • Voeg gewicht toe tot 100 kg

7. Cardio apparatuur

Cardio-apparatuur is een essentieel onderdeel van een home gym, omdat het je helpt om je uithoudingsvermogen en cardiovasculaire gezondheid te verbeteren. Met cardio-apparatuur zoals een loopband, crosstrainer of hometrainer kun je een pas zeggen dat je een home gym hebt.

Waaronder hardlopen, fietsen, wandelen en elliptisch trainen. Cardio-training is belangrijk omdat het je helpt om calorieën te verbranden, je conditie te verbeteren en je hart- en longgezondheid te versterken.

De kosten van cardio-apparatuur kunnen sterk variëren, afhankelijk van het type, de kwaliteit, het merk en de functies die het biedt. Over het algemeen kunnen de prijzen variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro's.

Bijvoorbeeld, een eenvoudige loopband of een hometrainer kan variëren van 200 tot 1000 euro, terwijl een meer geavanceerde loopband of crosstrainer kan kosten tussen de 1000 en 5000 euro.

Een roeimachine kan variëren van 500 tot 2000 euro. Een elliptische trainer of een spinningfiets kan kosten tussen de 500 en 3000 euro.

Er zijn veel verschillende merken en modellen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder staat een van de beste cardio apparaten van dit moment!

home gym maken

Crosstrainer - Focus Fitness Fox 5

 • Zeer stabiel
 • Geheel geruisloos
 • Onderhoudsarm

8. Een goede vloer

Een goede vloer in jouw home gym kan eigenlijk niet ontbreken. Met een betonnen of houten vloer beschadigd je de vloer en de apparatuur dat je gebruikt erg snel. Een vloer met rubberen tegels is eigenlijk een ideale oplossing voor dit probleem. Hieronder zie je de voordelen die een goede vloer met zich mee brengt.

 1. Schokabsorptie: Rubberen matten bieden uitstekende schokabsorptie, waardoor het ideaal is voor oefeningen waarbij er veel beweging is. Het helpt de impact op de gewrichten te verminderen en voorkomt dat de apparatuur en gewichten beschadigd raken wanneer ze op de grond vallen. Op de manier kan je ook gaan sporten zonder dat je daar rekening mee hoeft te houden.
 2. Veiligheid: Door de antislip eigenschappen van rubber, biedt een zachte vloer extra veiligheid in je home gym. Je voorkomt hiermee uitglijden en valpartijen.
 3. Duurzaamheid: Een zachte vloer is zeer duurzaam en gaat lang mee. Het is bestand tegen scheuren, slijtage en krassen, waardoor het een goede investering is voor je home gym.
 4. Geluidsisolatie: Een rubberen vloer dempt geluiden, waardoor het aangenamer is om op te trainen, en het voorkomt dat geluiden doordringen naar andere delen van het huis of de buren.

Accessoires voor in je homegym

Het maken van een homegym kun je natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Met bovenstaande lijst van producten weet je zeker dat je een goede basis in huis haalt.

Naast bovenstaande producten zijn er ook nog verschillende handige accessoires voor in je homegym. Hieronder zie je onze favoriete accessoires voor in de homygym. 

Beste Accesoires

Beste Weerstandsbanden

1. AJ-Sports Weerstandsbanden 

Home gym maken

Beste Kettlebells

2 .Tunturi PVC Kettlebell - Gewicht - 4kg 

home gym maken

Beste Springtouw

3. Nuvance - Professioneel Sport Springtouw 

home gym maken

Beste TRX-banden

4. AJ-Sports Suspension trainer TRX Pro 

Veelgestelde vragen

Hoe duur is een home gym?

De kosten voor een home gym kunnen sterk variëren afhankelijk van het type apparatuur dat je wilt aanschaffen, de grootte van de ruimte en de kwaliteit van de apparatuur. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat een home gym tussen de €500 en €5000 kan kosten, afhankelijk van je specifieke behoeften en wensen.


Hoe groot moet een home gym zijn?

De grootte van een home gym hangt af van het type apparatuur dat je wilt plaatsen en de hoeveelheid ruimte die je beschikbaar hebt. Over het algemeen geldt dat hoe meer apparatuur je wilt hebben, hoe groter de ruimte moet zijn.

Als je bijvoorbeeld alleen gewichten en een halterbank wilt gebruiken, heb je ongeveer 9 vierkante meter nodig. Maar als je cardio-apparatuur zoals een loopband of crosstrainer wilt toevoegen, heb je minstens 20 vierkante meter nodig.


Een ruimte van 20 tot 30 vierkante meter is over het algemeen voldoende voor een uitgebreide home gym met cardio-apparatuur, krachttraining apparatuur en voldoende ruimte om te bewegen en oefeningen te doen.

Als je niet zeker weet hoe groot je home gym moet zijn, meet dan de ruimte op en teken een plattegrond met de afmetingen van de apparatuur die je wilt plaatsen.


Op die manier kun je zien hoeveel ruimte je nodig hebt en kun je beslissen welke apparatuur je eventueel moet inkrimpen of vervangen om alles in de beschikbare ruimte te passen. Er zijn veel dingen die worden aangeschaft en overbodig zijn. Denk hierbij aan een pull-up bar die eigenlijk maar 1 taak heeft jouw fitness ruimte thuis. 

Over de schrijver Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>