Hoe gezond is Honing? Het eerlijke antwoord!

Iedereen heeft natuurlijk wel eens van honing gehoord. Als je van zoetigheid houdt, dan is dit het voedingsproduct om te nemen. Honing kan dan ook nog eens in veel verschillende soorten gerechten worden verwerkt. In dit artikel gaan we verder in op de vraag hoe gezond honing is. Maar allereerst zullen we even kort uitdiepen wat honing precies is.

Wat is honing?

Waarschijnlijk weet je al enigszins wat honing is, aangezien het een vrij algemeen product is. Maar laten we er hier even iets dieper op ingaan. Het is namelijk een vloeibare substantie. De manier waarop het ontstaat is wel bijzonder. Bijen verzamelen namelijk nectar uit bloemen en zetten deze vervolgens om.

Dit zijn de zogenaamde honingbijen die daar verantwoordelijk voor zijn. Daar mogen we die bijen dan ook wel zeer dankbaar voor zijn. Honing kan soms een verschillende smaak of kleur hebben. Het verschil hierin ligt in de oorsprong van de nectar. Daarnaast speelt kristallisatie ook nog een zeer belangwekkende rol daarbij. Er zijn veel verschillende honingsoorten in de wereld. Maar is honing ook gezond, vraag je je natuurlijk af. Op die vraag zullen we nu dieper in gaan.

ALLEEN VANDAAG: Tot 70% korting op Gezonde voeding bij Body&Fit!

Is honing gezond?

Het antwoord op de vraag of honing gezond is, is kortweg ja. Het is zeer gezond en wel om meerdere redenen. Hieronder bespreken we enkele belangrijke redenen waarom honing zo gezond is.

Bacterie- en schimmelremmende werking

Een belangrijk voordeel van honing is dat een remmende werking heeft als het gaat om bacteriën en schimmel. Dit komt vanwege de enzymen die in honing zijn vervat. Maar wat houdt dit precies in, vraag je je ongetwijfeld af. Dat is vrij gemakkelijk uit te leggen.

Ben je bijvoorbeeld iemand die regelmatig keelpijn heeft. Dan is dat natuurlijk zeer vervelend. Ook kan het zijn dat je regelmatig last hebt van andere soorten infecties. In dat geval kan het aan te raden zijn om honing te nemen. Dit zorgt namelijk voor een remmende werking. Let wel: er heerst wel een misvatting. Het is namelijk niet dat honing een keelinfectie of iets dergelijks kan voorkomen.

Zo sterk is het middel nu ook weer niet, daar is je afweersysteem verantwoordelijk voor. Maar honing kan wel verlichting bieden als je last hebt van keelpijn of andere soorten infecties. Zie het als middel om de pijn te verlichten, terwijl je lichaam voor de rest zijn werk doet om jou weer beter te maken.

Betere conditie

Honing kan er ook voor zorgen dat je een betere conditie krijgt. Ben jij iemand die regelmatig sport, dan is dat natuurlijk zeer aan te raden. Je voelt je daardoor namelijk lekker in je vel zitten en het heeft nog vele andere voordelen. Om goed cardio te kunnen beoefenen is het echter wel belangrijk om een zeer goede conditie te hebben.

Deze bouw je natuurlijk al van jezelf op, maar het is natuurlijk nooit verkeerd om een beetje hulp te krijgen. Honing kan je helpen om een betere conditie te krijgen. De reden dat honing werkt is omdat het de glycogeenvoorraad langer op peil houdt. Dit heeft betrekking op de spieren en daardoor kun je er langer mee doorgaan. Een ander voordeel is dan ook nog eens dat het zorgt voor een beter herstel van de spieren nadat je klaar bent met de training.

Goed voor je immuunsysteem

Heb jij wel eens een zwak immuunsysteem. Heb je vaak bepaalde klachten? Bijvoorbeeld last van verkoudheid, keel of andere zaken. Dat je soms rillingen krijgt? Dan kan dit te maken hebben met een verzwakt immuunsysteem. Je immuunsysteem kan in bepaalde jaargetijden minder zijn.

In de winter is men vaker ziek, dat komt omdat dan het immuunsysteem meestal een stuk minder effectief werkt. Honing zorgt voor meer bloedlichamen in het lichaam, met als gevolg dat het immuunsysteem op een betere en effectievere manier kan werken.

Goed voor de droge huid

Dan is het ook nog eens zo dat honing heel goed is voor een droge huid. Het is natuurlijk erg vervelend om een droge huid te hebben. Bovendien is het ook niet gezond voor je huid, want vaak heeft het als resultaat dat je last krijgt van schilfers en andere zaken.

Allemaal erg vervelend natuurlijk, maar honing kan daarmee helpen zodat je daar minder last van hebt. Zodat je niet meer allerlei verschillende zalfjes hoeft aan te schaffen. Het is dan natuurlijk ook belangrijk om de oorzaak van een droge huid aan te pakken en niet enkel de symptomen. Maar honing kan heilzaam werken en je daarmee op een goede en positieve manier verlichting bieden.

Hoeveel calorieën bevat honing?

Nu we weten hoe gezond honing is, gaan we door naar het volgende onderwerp: de voedingswaarde van een honing.

Voedingswaarden

per 100 gram

Energie

308 kcal

Vet

0 gram

Koolhydraten

75 gram

Eiwitten

0,4 gram

Vezels

0 gram


In bovenstaande tabel (bron) zie je de voedingswaarden van 100 gram honing.

Het punt of probleem bij honing is wel dat er heel veel calorieën inzitten. Het kan dus wel gezond zijn, maar het is wel belangrijk om honing met mate in te nemen. Anders krijg je te maken met verschillende problemen en kun je bijvoorbeeld snel dik worden. En dan is honing natuurlijk niet meer gezond. Want te veel honing innemen, zorgt voor een vetophoping. En vetophoping zorgt er weer voor dat je het risico loopt op verschillende ziektes.

Dus neem wel honing, maar met mate. Om even te laten zien hoeveel calorieën in honing zitten, is het misschien wel leuk om even een vergelijking te maken met ander voedsel. In een eetlepel honing zitten 64kcal. Dat betekent dat een eetlepel honing ongeveer gelijkstaat aan een halve boterham! Dat is natuurlijk flink wat, dus omwille van die reden is het ook belangrijk om het wat te matigen.

Maar hoe zorg je er nu voor dat je er niet te veel van binnenkrijgt. Dat is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Je kunt er gewoon voor kiezen om het te mengen in een gerecht. Je kunt bijvoorbeeld honing door je kwark doen. Je hebt dan maar een beetje nodig. Vanwege de sterke smaak kun je dan alsnog flink genieten aangezien de smaak van honing zeer sterk is. Je hebt er dus niet veel van nodig.

Wat zit er allemaal in honing?

Zoals in de vorige alinea al even werd vermeld, zit er dus 64 kcal in 1 eetlepel honing. Dat is ongeveer te vergelijken met 20 gram honing. Qua vet zit er helemaal niks in honing, dat is natuurlijk al voordelig te noemen. Dat kan er namelijk voor zorgen dat je sneller dikker wordt, want er is veel voeding waarin veel vet zit. In 20 gram honing zit bovendien 16 gram koolhydraten. Van deze 16 gram koolhydraten is ook 16 gram suikers. Dit is dan ook de dikmaker van honing, aangezien koolhydraten snel zorgen voor vetophoping. Als mens heb je wel koolhydraten nodig, maar je moet er nooit te veel van nemen. In honing zitten geen vezels. Er zitten wel een beetje eiwitten in, namelijk 0,1 gram per 20 gram honing. Daar kun je dus nog wel van profiteren, maar natuurlijk is dit niet heel veel.


ALLEEN VANDAAG: Tot 70% korting op Gezonde voeding bij Body&Fit!

Andere bekeken ook:

7 tips om te besparen op gezond eten

Ketonen meten: waarom zou je dit doen?

Hoe gezond is Kaneel? Het eerlijke antwoord!

Team Fitcode

Over de auteur

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>