IIFYM: Wat is het If It Fits your Macro’s Dieet en werkt het?

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Afvallen
  • /
  • IIFYM: Wat is het If It Fits your Macro’s Dieet en werkt het?

If it fits your macro’s of IIFYM is tegenwoordig ontzettend populair. Je ziet steeds meer mensen die volgens deze manier gaan eten. Terecht overigens aangezien dit dieet je kan helpen met gezond afvallen.

In dit artikel gaan we dieper in op deze trend en bespreken we wat IIFYM precies is. Daarnaast leggen we je ook de gedachte achter deze manier van eten uit, wat de voordelen van IIFYM zijn en hoe je er achter komt of deze manier van eten iets voor jou is!

Wat is If It Fits Your Macro’s (IIFYM)

IIFYM staat voor If It Fit Your Macro’s. Wanneer we dit begrip letterlijk vertalen zal het iets worden als: “zolang het binnen je macrodoelen past”.

Kort gezegd houdt dit in dat je kunt eten wat je wilt zolang je maar binnen je dagelijkse macrodoelen blijft (koolhydraten, vetten en eiwitten). De gedachte hierachter is dat je lichaam geen namen van producten herkent, je lichaam kent dus geen goede of slechte voedingsproducten maar handelt op basis van voedingsstoffen.

Deze macrodoelen bepaal je aan de hand van je doelstelling. Wil je bijvoorbeeld aankomen? Dan eet je meer dan je verbrandt. Is afvallen je doel? Dan eet je juist minder dan je verbrandt.

Op basis hiervan stel je jezelf een caloriebudget die verdeeld is in macrodoelen: eiwitten, koolhydraten en vetten. Bij If It fits your macro’s maakt het niet uit hoe jij deze doelen haalt, als je ze maar haalt. Al eet je elke dag alleen maar pizza, ijs en shoarma. Zolang je dagelijks je doelen aan tikt is het goed.

Gedachte achter If It Fits Your Macro’s

Om IIFYM wat beter te begrijpen is het misschien om de gedachte achter dit dieet te weten. Zo is deze manier van eten gebaseerd op de gedachte dat flexibiliteit en controle perfect op elkaar aansluiten.

Zo kun je toch dat lekkere koekje eten zonder daarbij je resultaten in te leveren. Als jij jezelf allerlei restricties op gaat leggen en bepaalde dingen gaat verbieden voor jezelf zal je een enorme drang naar deze producten krijgen.

Bij IIFYM doe je juist het tegenovergestelde: inplaats van jezelf restricties op te leggen, sta je jezelf toe om op een gecontroleerde manier toe te geven aan deze cravings of drang naar bepaalde voedingsproducten. Hierbij zijn de producten waarnaar je smacht dus onderdeel van je voedingspatroon waardoor cheat days of cheat meals niet nodig zijn.

Bij If It Fit Your Macro’s eet je dus alles wat je wil?

Een fabeltje dat we vaak voorbij zien komen is dat je bij IIFYM kan eten wat je wilt. Dit is echter niet waar. Bij If it fit your macro’s bestaat het grootste gedeelte van je voedingspatroon uit gezonde producten met hoge voedingswaarden.

Naast deze gezonde producten kun je het resterend caloriebudget gebruiken voor producten die je lekker vindt maar niet direct veel nuttige voedingsstoffen bevatten.

Door dit te doen leg je jezelf dus geen restricties op maar gun je jezelf dagelijks je lekkere snack. Hierdoor ben je dus niet bezig met het volgen van een dieet maar bouw je aan duurzaam voedingspatroon dat je voor langere tijd vol kan houden.

Voordelen If it fits your macro’s

1. Maakt je bewust van voeding

Aangezien IIFYM zich richt op macronutriënten in plaats van calorieën, kan het een geweldig hulpmiddel zijn voor mensen die niet bekend zijn met de samenstelling van macronutriënten van voedingsmiddelen.

Een Snickers-reep en 5,5 gram zalm hebben bijvoorbeeld bijna hetzelfde aantal calorieën, maar heel verschillende macronutriënten.

Terwijl de reep en zalm beide een grote hoeveelheid vet bevatten, zit de Snickers-reep vol met koolhydraten, terwijl de zalm vol zit met eiwitten (1).

2. Geen restricties op voeding

Bij IIFYM zijn geen voedingsmiddelen verboden, zolang ze maar binnen de dagelijkse macro’s passen.

Dit kan een goede manier zijn om balans aan te leren en mensen te helpen begrijpen waar het grootste deel van hun eiwitten, vetten en koolhydraten vandaan komt.

Door alle voedingsmiddelen toe te staan, kan ook een deel van de druk en schuldgevoelens worden weggenomen. Dit zorgt voor minder stress.

3. Makkelijker te combineren met je levensstijl

Met IIFYM is het gemakkelijk om je maaltijden te plannen op basis van je levensstijl zonder je beperkt te voelen.

Als je bijvoorbeeld weet dat je uit eten gaat, kan je voedingsinformatie van tevoren opzoeken en vervolgens de rest van je maaltijden naar behoefte aanpassen.

Deze flexibiliteit kan ervoor zorgen dat je makkelijk deze manier van eten vol houdt. IIFYM werkt voor allerlei mensen, inclusief mensen die speciale diëten volgen, zoals veganistisch, vegetarisch, paleo of glutenvrij.

Lees tip: Afvallen met intermittent fasting!

IIFYM iets voor mij?

Wanneer we kijken naar IIFYM dan is het goed om aan te geven dat dit slechts een van de vele manieren is om gewicht te verliezen of te eten. Uiteindelijk komt het altijd neer op de energie balans. Of If It Fits Your macro’s iets voor jou is, is dan ook afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren.

Of deze manier van eten voor jou werkt is dan ook afhankelijk van je persoonlijke eigenschappen. Kun jij bijvoorbeeld een 2 koekjes eten of eet je gelijk die hele koektrommel op? Hecht je veel waarde aan gezonde voeding en wil je zo min mogelijk suikers binnen krijgen?

Als we het zo bekijken heeft elke manier z’n voor en nadelen. Weeg deze dan ook altijd goed af en kijk waar jij jezelf fijn bij voelt.

Over de auteur Anne Schenkel

Mijn naam is Anne Schenkel, voedingsdeskundige en diëtiste. Voeding en de invloed hiervan op het lichaam heeft mij altijd geïnteresseerd. Op het internet staan zoveel onwaarheden dat ik het als mijn persoonlijke missie zie om deze valse mythes weg te nemen en men van handige tips en betrouwbare informatie te voorzien.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>