Je eerste zorgverzekering uitkiezen: waar let je op?

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Je eerste zorgverzekering uitkiezen: waar let je op?

Als je 18 jaar wordt, is het belangrijk om een zorgverzekering af te sluiten. Je bent als kind namelijk gratis meeverzekerd in het pakket van je ouder(s), totdat je zelf volwassen wordt. Een basisverzekering is in Nederland verplicht. Maar waar let je eigenlijk op als je voor het eerst een zorgverzekering afsluit? Dit zijn handige tips.

Kosten

Je wilt als jongvolwassene waarschijnlijk zo min mogelijk geld kwijt zijn aan de zorgverzekering. Zeker als je niet veel zorg nodig hebt. Je geld wil je immers liever aan andere dingen uitgeven. Kies daarom voor de goedkoopste basisverzekering, met de laagste premie. Het is mooi meegenomen om op die manier te besparen op de verzekering. Een andere manier om je maandelijkse premie lager te houden, is door je eigen risico bedrag te verhogen.

Dit is het bedrag dat je betaalt als je zorg nodig hebt, zoals spoedeisende hulp. Het minimumbedrag is vastgesteld vanuit de overheid, maar je kunt dit bedrag vrijwillig verhogen. Hoe hoger het eigen risico bedrag is, hoe minder maandelijkse premie je betaalt. Let wel: het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je het eigen risico bedrag kunt betalen, mocht je zorg nodig hebben. Verder heb je mogelijk recht op zorgtoeslag, wat geld van de overheid is om (een deel van) je zorgverzekering te betalen. Zoek dit uit en vraag de toeslag aan indien mogelijk.

Basiszorg en aanvullende zorg

In Nederland is een basisverzekering verplicht. En zodra je 18 bent, kun je deze zelf afsluiten. Deze verzekering heb je dus in ieder geval nodig, waar al veel ziektekosten mee worden gedekt. Denk aan een bezoek aan de huisarts. Daarnaast is het belangrijk om na te denken over (een) aanvullende zorgverzekering(en). Dit kan in jouw situatie namelijk van belang zijn, maar het gaat om een persoonlijke keuze.

Heb je bijvoorbeeld fysiotherapie of voetzorg nodig? Daar kun je een speciale aanvullende verzekering voor afsluiten, zodat ook kosten voor deze behandelingen lager uitvallen of volledig worden vergoed. Je betaalt maandelijks een premie voor de aanvullende zorg, maar deze ligt doorgaans lager dan de premie voor de basisverzekering. Je sluit zo’n aanvullende verzekering alleen af als je aanvullende zorg nodig hebt of binnenkort nodig denkt te hebben: maak hier een verstandige keuze in.

Wel of geen eigen verzekering

Het is gebruikelijk om bij het bereiken van de volwassen leeftijd zelf een zorgverzekering af te sluiten. Maar je hebt eigenlijk meerdere opties. Allereerst kun je zelf een zorgverzekering afsluiten, zoals we hierboven al noemden. Het is een logische stap, een zorgverzekering afsluiten 18 jaar. Zo kies je de verzekering helemaal zelf en kun je ook eenvoudig bij je gegevens. Het is tevens een optie om verzekerd te blijven met je ouders en niets aan te passen, of om verzekerd te blijven met je ouders en je zorgverzekering aan te passen.

Je ouders zijn in dat geval verantwoordelijk voor het betalen van je premie, wat ze voor jou kunnen blijven doen. Maar je ouders kunnen ook jouw rekeningnummer doorgeven, wat betekent dat jij hetzelfde bedrag gaat betalen als je ouders voor de verzekering betalen. Dit bedrag kan hoger liggen dan bij het zelf afsluiten van een verzekering, zeker als je ouders verschillende aanvullende verzekeringen hebben.

Digitaal afsluiten

Sluit je zelf een zorgverzekering af? Het is ideaal als dit gewoon lekker online kan, want dat is net zo praktisch. Bij een moderne zorgverzekeraar is dit goed mogelijk. Zo is het dus een makkie om je zorgverzekering af te sluiten, en hoef je er niet veel tijd aan kwijt te zijn.

Stel het liever niet te lang uit, maar ga er meteen mee aan de slag als je 18 jaar bent. Op een website of in een app kun je de verzekering aanvragen, bekijken of wijzigen. Ook zorgdeclaraties kun je online indienen, zodat dit extra snel gaat. Hier bekijk je tevens de status van je declaraties. Heb je contact nodig met de klantenservice van de verzekeraar? Ook dit kan bij bepaalde verzekeraars via een chat, zodat je eenvoudig contact kunt opnemen.

Met de juiste keuzes kies je voor een goedkope en goede zorgverzekering, die past bij jouw persoonlijke situatie. We hopen dat de bovenstaande tips meer duidelijk hebben gemaakt.

Over de schrijver Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>