• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Benen
 • /
 • Jump Squat: Uitleg, Voordelen, Fouten en Tips! [+Video]

De Jump Squat is een compound oefening voor het trainen van je benen.

Maar hoe doe je de Jump Squat? In dit artikel vind je een uitleg over de juiste uitvoering van deze oefening, veelgemaakte fouten, tips en alternatieven. Kortom, lees gauw verder!

Kenmerken Jump Squat

Soort oefening: Compound oefening
Welke spieren train je met de Jump Squat: Benen
Benodigdheden: Geen

Moeilijkheidsgraad: Gevorderd


Jump Squat uitvoering 

Hoe doe je de Jump Squat eigenlijk? In onderstaande stappenplan vind je een uitleg over de Jump Squat en hoe je deze op een correcte manier kunt uitvoeren.  

Stap 1.

Ga staan met de voeten op schouderbreedte. Zak rustig omlaag alsof je op een stoel gaat zitten.

Stap 2.

Eindig op het punt waarop de (bovenkant van de) benen parallel is aan de vloer. Hou de armen voor de borst.  Dit is je begin positie. 

Stap 3.

Duw jezelf explosief omhoog door je voeten krachtig in de vloer de drukken en spring vervolgens omhoog.

Stap 4.

Bij het neerkomen worden de armen weer naar voren en omhoog gebracht terwijl de benen de val remmen door weer te eindigen in de squat-positie.


Jump Squat video-uitleg

In bovenstaande stappenplan is een uitleg te vinden over de Jump Squat. Naast dit stappenplan vind je het wellicht fijn om te zien hoe dit er in de praktijk uit ziet.

Om deze reden vind je hieronder een video-uitleg van de Jump Squat waarin je kunt leren over een juiste uitvoering met deze oefening. 


Wat zijn de voordelen van de Jump Squat

De Jump Squat is een goede oefening voor het trainen van je benen. Maar wat zijn nu eigenlijk redenen en voordelen van deze oefening? Hieronder een opsomming van de belangrijkste voordelen van deze oefening.

Voordelen Jump Squat

 • Effectieve manier voor het trainen van je benen
 • Gemakkelijk uit te voeren
 • Toename in kracht en explosiviteit
 • Een natuurlijke beweging

Jump Squat Tips

Wanneer jij de Jump Squat in je fitness schema hebt zitten, wil je natuurlijk beter worden in de oefening.  Als jij de beste resultaten wilt in de sportschool, dan zul je ervoor moeten zorgen dat je sterker wordt.

Dit kun je doen door de oefening consistent op een juiste manier uit te voeren. Uiteindelijk wil je ervoor zorgen dat je elke training net even sterker bent dan de training ervoor. Dit wordt ook wel 'progressive overload' genoemd. 

Om jou hiermee te helpen vind je hieronder een aantal simpele tips voor de Jump Squat. Met deze tips zorg jij ervoor dat je sterker wordt en dat je deze oefening op een juiste manier uitvoert. 

 • Uitvoering boven gewicht: Zorg eerst dat je de uitvoering onder controle hebt voor je eventueel gewicht gaat toevoegen
 • Neem de tijd: Voer de oefening niet te snel uit, behoud je stabiliteit en zorg voor een goede contractie.
 • Correcte houding: Stabiele positie, voeten op de grond

Veelgemaakte fouten bij de Jump Squat

Naast de Jump Squat tips hebben we ook nog de meest gemaakte fouten die gemaakt worden bij de uitvoering van deze oefening op een rijtje gezet.

Helaas zien we in de sportschool nog steeds veel mensen die de Jump Squat niet juist uitvoeren. Dit is enorm zonde om een aantal redenen.

Zo haal je niet het maximale uit een bepaalde oefening en neemt de kans op een blessure aanzienlijk toe. Iets wat je natuurlijk altijd wilt voorkomen. Kortom, let goed op onderstaande fouten en voorkom deze!

 • Geen volledige ROM: Zorg ervoor dat je de oefening op een juiste manier uitvoert met een volledige range of motion
 • Te veel gewicht: Laat je ego thuis in de sportschool en zorg eerst dat de uitvoering goed is
 • Te snel uitvoeren: Neem de tijd en zorg ervoor dat het omhoog en naar beneden gaan soepel verloopt

Jump Squat alternatieven

Vind jij deze oefening om wat voor reden dan ook niet heel lekker? Jammer! Gelukkig zijn er verschillende Jump Squat alternatieven en variaties die je kunt uitvoeren.

Hieronder een overzicht van verschillende Jump Squat alternatieven:


Veelgestelde vragen

Is de Jump Squat een goede oefening?

De Jump Squat is zeker een goede oefening. Dit is een compound oefening waarmee je je benen traint. Verder is het een oefening die mee helpt met het verbeteren van de explosiviteit.


Welke spieren train je met de Jump Squat?

De Jump Squat is een goede oefening waarmee je de benen mee traint.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>