Hoe gezond is Kaas? Het eerlijke antwoord!

Nederland is een echt kaas land en daarom zijn er veel mensen die dagelijks genieten van een boterham met kaas. Maar is kaas eigenlijk wel zo gezond? De meningen hierover lopen uiteen. In dit artikel zetten we de voor-, en nadelen van kaas eten voor je op een rijtje en vertellen we je wat meer over de achtergrond van kaas.

Kaas wordt al sinds de prehistorie gemaakt. Er zijn potjes met kaas gevonden uit de periode van 800 voor Christus. In die tijd werd kaas niet gemaakt om er een boterham mee te beleggen; het was eerder een oplossing voor een probleem. Wanneer er een melkoverschot was, moest de melk bewaard worden voor schaarse tijden. Omdat kaas zo lang houdbaar is, was dit een perfecte oplossing.

Nu kennen we Nederland als een echt kaasland, maar ook Frankrijk staat bekend om haar kazen. Nederland staat bekend om de ‘harde’ kazen, terwijl Frankrijk meer van de ‘zachte’kazen is. In Frankrijk vind je ook veel meer verschillende soorten kazen dan in Nederland. 

ALLEEN VANDAAG: Tot 70% korting op Gezonde voeding bij Body&Fit!

Hoe gezond is kaas?

De meningen zijn nogal verdeeld als het gaat over hoe gezond kaas is. Het internet staat vol met artikelen die beweren dat kaas heel erg ongezond is. Er zit namelijk heel veel zout, maar ook veel vet in kaas. Daarnaast wordt er beweerd dat kaas bijna geen voedingsstoffen bevat die niet goed voor je zijn.

Toch zit er in kaas een ruime hoeveelheid aan Vitamine B12, Calcium en Vitamine D. Uiteraard is de hoeveelheid aan voedingsstoffen wel sterk afhankelijk van de herkomst en de kwaliteit van de kaas. Koop je een blok kaas van vijf euro per kilo in de supermarkt, dan kun je er wel vanuit gaan dat deze minder voedingsstoffen bevat dan een biologische kaas waar je vijftien euro voor betaalt per kilo.

Dat er veel zout zit in kaas is een feit en dit is niet bepaald gezond voor een mensenlichaam. Ook verzadigde vetten komen veel voor in kaas. Ook in de zogenaamde light kazen zit nog een grote hoeveelheid verzadigde vetten.

Hoeveel calorieën bevat kaas?

Nu we weten hoe gezond Kaas is, gaan we door naar het volgende onderwerp: de voedingswaarde van een Jonge Kaas.

Voedingswaarden

per 100 gram

Energie

380 kcal

Vet

30 gram

Koolhydraten

0 gram

Eiwitten

25 gram

Vezels

0 gram


In bovenstaande tabel (bron) zie je de voedingswaarden van 100 gram jonge kaas.

Er zijn zoveel verschillende soorten kazen, dat het moeilijk is om aan te geven hoeveel calorieën er in een plak kaas zit. Als je kijkt naar een jong belegen plak kaas, 48+, dan kun je er vanuit gaan dat één plak kaas (30 gram) ongeveer 111 kilocalorieën bevat.

Wil je afvallen, dan is het niet aan te raden om kaas te eten. Je kunt dan beter kiezen voor broodbeleg wat minder calorieën bevat. Ook de vetten en zouten in kaas zijn niet bevorderlijk voor gewichtsverlies. Natuurlijk gaat het bij afvallen altijd om de verhouding tussen de calorieën die je eet en die je verbruikt.

Het is belangrijk om niet meer calorieën te eten dan je lichaam nodig heeft. dit kun je bereiken door een gezond en gevarieerd voedingspatroon te handhaven en voldoende te bewegen. Je kunt echt wel af en toe een plakje kaas eten, maar kies dan voor een light variant. En altijd geldt; alles met mate.

Wat zit er in kaas?

Kaas wordt gemaakt van melk dat kort verhit is en waar een stremsel aan toegevoegd wordt. Afgezien van het zout en de vetten, bevat kaas ook aardig wat voedingsstoffen die wel goed zijn voor het lichaam. Kaas bevat veel vitamine A en B12 en bevat ook veel mineralen als fosfor, calcium, zink en magnesium. Daarnaast is het een bron van selenium en vitamine B2.

Aminozuren

Kaas bevat veel aminozuren, zoals isoleucine, histidine, lysine, leucine, phenylalanine, tryptofaan, methionine, valine en thyroxine. Eet je 50 gram kaas per dag (dat is ongeveer twee plakjes broodbeleg) dan krijg je tot ongeveer 37% van de ADH binnen aan deze aminozuren. Voor veel lichaamsprocessen zijn aminozuren belangrijke stoffen, bijvoorbeeld voor de werking van de hersenen en ons zenuwstelsel. Natuurlijk vind je aminozuren niet alleen in kaas. Ook in gevogelte, vis, vlees, noten en zaden komen aminozuren voor. 

Calcium, fosfor en lactose

Uit onderzoeken blijkt dat je minder kans hebt op gaatjes bij het eten van kaas in vergelijking met het drinken van melk. Dit komt door de hoeveelheid lactose wat te vinden is in koemelk. Deze lactose zou juist gaatjes veroorzaken, maar kaas daarentegen vermindert de kans. Des te ouder de kaas is, des te minder lactose, des te minder gaatjes. Fosfor zorgt er ook voor dat je tanden gezond blijven en de calcium in kaas helpt je bij het behoud van sterke botten. 

Sphingolipiden

Sphingolipide is een belangrijke hulpstof die je helpt met de opbouw van celmembranen. Sphingolipiden die in kaas zitten helpen bij een betere immuniteit tegen verschillende soorten kanker, Alzheimer en Diabetes. 

IJzer en jodium

Een aanstaande moeder heeft tijdens de zwangerschap altijd behoefte aan een grote hoeveelheid extra voedingsstoffen. Foliumzuur is hierbij heel erg belangrijk, maar ook ijzer, calcium en jodium. Dit kun je allemaal vinden in kaas. Uiteraard is het belangrijk om gevarieerd te eten, niet alleen als je zwanger bent. Bovengenoemde voedingsstoffen kun je ook vinden in groenten en fruit. Als je gevarieerd wilt eten is het belangrijk om dit af te wisselen. De vetten en het zout dat in kaas zit, wat nadelig is voor de gezondheid, vind je niet in groenten en fruit. Als je gezond wilt eten is het belangrijk om voldoende groenten en fruit te eten en kaas te zien als een minimale aanvulling op je eetpatroon. 

Vetten

We hebben allemaal vetten nodig, maar dan vooral de gezonde, onverzadigde vetten. In kaas zitten vooral veel verzadigde vetten, maar ook gezonde Omega 3 vetzuren. Wil je wel kaas blijven eten, maar minder vetten tot je nemen, kies dan voor een light variant. En eet het met mate. Twee tot drie keer per week een boterham eten met kaas past prima binnen een gezond voedingspatroon. 

Gewone kaas of biologische kaas?


Biologische kaas bevat meer gezonde voedingsstoffen dan gewone kaas, dit blijkt uit meerdere onderzoeken. Op een biologische boerderij worden geen antibiotica, meststoffen en andere chemische producten gebruikt, dit in tegenstelling tot de grote veehouderijen. Bij een gewone kaas vind je al deze reststoffen terug en komen dus terecht in jouw lichaam.

Conclusie: Is kaas nu gezond of niet?


Alhoewel er voldoende gezonde voedingsstoffen zitten in kaas, wegen deze niet op tegen de nadelige effecten van teveel zout en vetten. De voedingsstoffen die in kaas zitten kunnen we ook uit groenten en fruit halen, wat een veel gezondere optie is. Daarentegen is het absoluut niet ongezond om kaas te eten, mits je het als een aanvulling ziet op een gezond en gevarieerd voedingspatroon, en je het met mate eet. De grote hoeveelheid zout die in kaas zit is gewoon niet bevorderlijk voor je algehele gezondheid. Het vergroot de kans op hart-, en vaatziekten en een hoge bloeddruk. Wil je wel graag kaas blijven eten, kies dan voor een 10+ of 20+ variant; deze opties bevatten minder zout en vet.

ALLEEN VANDAAG: Tot 70% korting op Gezonde voeding bij Body&Fit!

Over de auteur Anne Schenkel

Mijn naam is Anne Schenkel, voedingsdeskundige en diëtiste. Voeding en de invloed hiervan op het lichaam heeft mij altijd geïnteresseerd. Op het internet staan zoveel onwaarheden dat ik het als mijn persoonlijke missie zie om deze valse mythes weg te nemen en men van handige tips en betrouwbare informatie te voorzien.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>