Is Kefir gezond? Alle gezondheidsvoordelen op een rij!

Wat is Kefir en is het gezond? Het is een vraag die we de afgelopen tijd steeds vaker krijgen. Niet voor niets overigens want 'kefir' is de afgelopen tijd flink gestegen in populariteit.

Zo zou het eten van kefir verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee brengen en zou het beter zijn dan 'reguliere' zuivel. Hoe zit dit precies? 

Om antwoord te geven op deze vragen hebben wij een uitgebreid onderzoek gedaan naar kefir. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over kefir, of het gezond is en wat de mogelijke gezondheidsvoordelen zijn. 


Wat is kefir?

Kefir is een gefermenteerde drank afkomstig uit het midden-oosten en wordt gemaakt met koeien, geiten of schapenmelk. Deze drank lijkt een beetje op yoghurt en kwa smaak is het een verfrissende drank. 

Het mooie van kefir is dat er maar 2 ingrediënten nodig zijn om het product te maken: melk en kefirkorrels. Deze 'kefirkorrels' zijn eigenlijk niets meer dan schimmel en melkzuur culturen en lijken een beetje om kleine stukjes bloemkool. Zie de foto hieronder:

Kefir korrels

Kefir is een gefermenteerde drank. Dit houdt concreet in dat er geen chemische toevoegingen of fabrieksprocessen zijn gebruikt om het product langer houdbaar te maken.

Vroeger toen er nog geen vriezers en koelkasten waren, was dit heel gebruikelijk en gebeurde het met veel voeding. De laatste jaren is gefermenteerde voeding weer ontzettend populair aan het worden, voornamelijk doordat het verschillende gezondheidsvoordelen zou kunnen opleveren.


Voedingswaarden Kefir

Hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in kefir? Heeft kefir slechte voedingswaarden? Het zijn vragen die we natuurlijk niet onbeantwoord kunnen laten in dit artikel.

Om deze reden vind je hieronder een overzicht van de voedingswaarden van kefir. Hierbij is uitgegaan van 100 gram. 

Voedingswaarden

Kefir (100 gram)

Energie (Kcal)

63 kcal

Eiwit

3,3 g

Vet

3,5 g

Verzadigde vetten

2 g

Onverzadigde vetten

1 g

Koolhydraten

4,5 g

Waarvan suiker

0 g

Vezels

0 g

Zoals je kunt zien bevat 100 gram kefir zo'n 63 kcal gemiddeld. Hiervan bestaat het grootste gedeelte uit koolhydraten (4,5 gram). Daarnaast vind je ook wat eiwitten in vetten in kefir.  Kwa voedingswaarden lijkt kefir dus redelijk veel op zuivelproducten zoals yoghurt of melk. 


Vitaminen en mineralen in kefir

Om te bepalen hoe gezond kefir is kijken we natuurlijk nog even verder dan alleen de voedingswaarden. Hoe zit het bijvoorbeeld met andere stoffen in kefir? Welke voedingsstoffen haal je uit kefir bijvoorbeeld?

Hieronder vind je een overzicht met de verschillende vitamines en mineralen die terug te vinden zijn in kefir. 

Vitamines kefir (per 100 gram)

  • Vitamine A: 0,03 mg
  • Vitamine B1: 0,03 mg
  • Vitamine B2: 0,15 mg
  • Vitamine B3: - 
  • Vitamine B6: 0,04 mg
  • Vitamine B11: - Âµg
  • Vitamine B12: - Âµg
  • Vitamine C: 1 mg
  • Vitamine D: 0,0  Âµg
  • Vitamine E: -
  • Vitamine K: -

Naast de vitamines hebben we ook gekeken naar de mineralen in kefir. Mineralen zorgen ervoor dat het lichaam goed kan functioneren en zijn daarom essentieel voor allerlei processen. 

Mineralen kefir (per 100 gram)

  • Natrium: 40 mg
  • Kalium: 150 mg
  • Calcium: 120 mg
  • Fosfor: 90 mg
  • Ijzer: 0 mg
  • Magnesium: 0,00 mg
  • Koper: 0,0 mg
  • Zink: 0.40 mg 
  • Seleen: -  Âµg
  • Jodium: - µg
  • Mangaan: - µg

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kefir?

Je bent natuurlijk naar dit artikel gekomen omdat je jezelf afvraagt of kefir gezond is. In onderstaande sectie gaan we een groot deel van dit antwoord geven.

Wat doet kefir bijvoorbeeld met je lichaam? Welke kefir is het gezondst? Kan kefir helpen bij het afvallen?

We hebben hieronder een overzicht gemaakt van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van kefir. Hierbij hebben we gebruik gemaakt van ontzettend veel wetenschappelijke onderzoeken, de bronnen staan vermeld in de stukken hieronder 

1. Kefir kan zorgen voor sterke botten

Allereerst zijn er verschillende onderzoeken die aantonen dat kefir positieve effecten kan hebben op de gezondheid van je botten. Kefir is een goede bron van calcium en vitamine K2, beiden spelen deze een grote rol in de botgezondheid.

Onlangs zijn er verschillende (dierlijke) onderzoek gedaan die aan hebben getoond dat kefir kan zorgen voor een betere calcium opname in de botten wat kan leiden tot een betere botdichtheid. Dit zorgt er dan weer voor dat de kans op botbreuken kleiner wordt, puur omdat je botten sterker worden. (bron)

2. Kefir zorgt voor een gezonde darmflora

Kefir is een product dat barst van de probiotica, dit komt natuurlijk omdat het een gefermenteerde drank is. Deze probiotica zorgen voor een goede en gezonde balans van bacteriën in de darmen.

Wanneer je regelmatig last hebt van maag- en darmproblemen kan het dus zeker de moeite waard zijn om af en toe wat kefir toe te voegen aan je voedingspatroon.

3. Kefir kan de weerstand verbeteren:

Kefir een voedingsbron die barst van de vitamines en mineralen (zoals je hierboven al hebt kunnen zien). Zo bevat kefir o.a:

  • Calcium
  • Magnesium
  • Ijzer
  • Jodium
  • Vitamine B1/B2/B3/B6/C

Al deze voedingsstoffen hebben natuurlijk een positief effect op onze gezondheid in z'n algemeenheid. Dan is het ook nog eens zo dat kefir de darmflora kan verbeteren waardoor al deze vitamines en mineralen ook nog eens beter opgenomen worden door het lichaam. Win-win dus als je het ons vraagt!

4. Kefir bevat weinig lactose

Zoals we hierboven al aangaven is kefir een product dat veel lijkt op yoghurt of melk. Over het algemeen zijn dit producten die rijk aan lactose zijn. Weet je wat het grappige is? Kefir bevat juist relatief weinig lactose. Dit maakt kefir het ideale product voor mensen met een lactose intolerantie. (bron)

5. Draagt bij aan een gezonde spijsvertering

Kefir zorgt voor een betere spijsvertering. Dit komt wederom door de probiotica die terug te vinden is in kefir. Dankzij deze probiotica gaan de darmen beter werken waardoor je vezels beter kunt opnemen. 

Dankzij de betere opneembaarheid van vezels zal de spijsvertering beter worden waardoor klachten zoals verstoppingen voor goed verleden tijd zijn. 


Conclusie: is kefir gezond?

We zijn aangekomen aan het einde van dit artikel: is kefir gezond? Zoals je hebt kunnen zijn we over het algemeen ontzettend positief over kefir. 

Gefermenteerde voeding is de afgelopen jaren steeds populairder aan het worden en dat is natuurlijk niet voor niets.  Gefermenteerde dranken en voeding wordt al eeuwenlang door verschillende stammen,

Kefir is bovendien een drank die gemaakt is op basis van slecht twee ingrediënten: water / melk en kefirkorrels. Wanneer de fermentatie klaar is, is deze drank ontzettend rijk aan verschillende voedingsstoffen.

Zo is kefir een goede bron van calcium, magnesium, ijzer en jodium. Daarnaast bevat kefir verschillende belangrijke vitamines zoals vitamine B1, B2, B3, B6 en vitamine C.

Daarnaast wordt kefir in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen. Denk hierbij aan sterkere botten, een betere darmflora, betere weerstand en een gezonde spijsvertering.

Kortom: kefir is wat ons betreft zeker gezond. Let er bij het kopen van kefir wel op dat je kiest voor reguliere kefir en geen 'kefir mild'. Deze vorm van kefir is namelijk fabrieksmatig gemaakt en dus niet de juiste variant. 


Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>