Hoe gezond is koffie? Het eerlijke antwoord!

Koffie is één van de meest gedronken dranken over de hele wereld. Bijna iedereen drinkt het, bovendien is het een onderdeel geworden van onze lifestyle. Zonder een hippe koffiebeker in je hand kun je eigenlijk niet meer op je werk verschijnen. In de stad vind je op iedere hoek van de straat een trendy koffiebar, waar je een keus hebt uit vele verschillende variaties koffie. Koffie biedt troost, verkwikking en sociale connectie. Maar wat is koffie eigenlijk? Wat zit er in? En is koffie eigenlijk wel gezond?

Wat is koffie?

Koffie wordt gemaakt van water en koffiebonen. De koffieplant, waarvan de bonen worden geplukt, groeien in een subtropisch klimaat. Er bestaan maar liefst 70 koffie producerende landen, zoals bijvoorbeeld Brazilië, Colombia, Mexico, Nicaragua, Ethiopië, Rwanda, Indonesië, en India.

Over de geschiedenis van het drinken van koffie bestaan meerdere verhalen, maar duidelijk is dat de koffieboon al sinds eeuwen gebruikt wordt als opwekkend middel. De origine van de boon ligt hoogst waarschijnlijk in Ethiopië, waarna het door handelaren in het Midden-Oosten terecht kwam. Hier kwamen wereldreizigers vanuit Europese landen in contact met de drank die we nu allemaal zo liefhebben.

Een koffieplant groeit het best wanneer de temperatuur ligt tussen de 17 en 23 graden Celsius. Daarnaast heeft het veel regen nodig en een vruchtbare grond. Er bestaan maar liefst 60 verschillende soorten koffieplanten. Bepaalde planten groeien op zeeniveau, maar sommige planten hebben een ijle berglucht nodig om te kunnen groeien. Dit proef je terug in de koffieboon. Die koffieboon is afkomstig uit een bes en maakt bepaalde bacteriën aan om zich te beschermen tegen insecten.

ALLEEN VANDAAG: Tot 70% korting op Gezonde voeding bij Body&Fit!

Hoe gezond is koffie?

Zoals veel producten heeft ook koffie positieve en negatieve effecten voor de gezondheid. Er worden veel onderzoeken gedaan naar koffie, en er wordt veel over geschreven, maar de uitkomsten zijn vaak tegenstrijdig. Conclusie van de meeste onderzoeken is dat koffie in een gezond dieet past, indien je er tegen kan en het met mate drinkt.

Wil je op een gezonde manier koffie drinken dan drink je maximaal 4 koppen zwarte koffie per dag. Dat gaat dus om koffie zonder melk, suiker of zoetstof. Natuurlijk smaken andere varianten van koffie veel lekkerder, maar ze zijn niet bepaald gezond te noemen. Wanneer je suiker in de koffie doet dan stimuleer je de opslag van vet. Twee suikerklontjes lijkt misschien niet zoveel, maar doe dat keer 3 koppen koffie per dag en je consumeert jaarlijks 35.000 kilocalorieën per jaar. Alleen aan suiker! Het consumeren van koemelk is bovendien niet aan te raden. Het bevat veel vetten, lactose, hormonen en andere stoffen die je helemaal niet nodig hebt.

Wil je de geliefde latté macchiato niet opgeven? Lust je geen zwarte koffie? Kies dan voor haverdrank of amandelmelk en gebruik Stevia of kokosbloesemsuiker om je koffie zoet te maken.

Als korte conclusie kun je zeggen dat koffie past in een gezonde leefstijl. Maar dit heeft wel met bepaalde factoren te maken: Hoe drink je de koffie? Hoe verdraag je koffie? Wat is je leeftijd? Ben je zwanger? Hoeveel koffie drink je? Hoe wordt de koffie gezet?

De gezondheidsvoordelen van koffie

Het drinken van zwarte koffie kan veel gezondheidsvoordelen opleveren. Deze voordelen kun je onmiddellijk merken, maar ook op lange termijn. Een kop zwarte koffie verhoogt onmiddellijk de stofwisseling. Dit zorgt ervoor dat je meer calorieën verbrand en dus sneller afvalt. Koffie past dus prima in een dieet om af te vallen. Koffie bevat cafeïne, dit is één redenen waarom de meeste mensen koffie drinken. Het geeft je een boost die je nodig hebt om de dag te beginnen, of juist om de laatste uren van het werk door te komen. Cafeïne maakt je energieker. Je verwacht het misschien niet, maar zwarte koffie bevat ook goede voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen.

Wanneer je over een lange periode zwarte koffie drinkt kan dit je helpen om langer te leven. Koffie bevat namelijk veel antioxidanten. Deze vertragen het ouder worden en bieden weerstand tegen ziekmakers. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat het drinken van koffie je kan beschermen tegen welvaartsziekten als kanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Bovendien zorgt het over lange duur drinken van koffie voor bescherming tegen ouderdomsziekten als dementie, alzheimer en Parkinson.

Het laatste voordeel komt uit een onderzoek over de relatie tussen depressies en koffie. Uit dit onderzoek bleek dat vrouwen die dagelijks 4 of meer koppen koffie dronken, minder kans hadden op een depressie.

De Nadelen van koffie

Koffie heeft niet alleen gezondheidsvoordelen. Behalve de melk- en suikervarianten van koffie, kan de gewone zwarte koffie ook nadelen hebben voor de gezondheid. Cafeïne heeft niet alleen voordelen, een teveel aan cafeïne kan flinke problemen veroorzaken. Bovendien bevat koffie ook stoffen als cafestol en acrylamide. Cafestol verhoogt het slechte cholesterol en acrylamide is mogelijk kankerverwekkend.

Sommige mensen zijn meer gevoelig voor koffie. Bijvoorbeeld bij mensen met een prikkelbare darm kan koffie voor ontstekingen zorgen in de maag of darm. Ook zijn er mensen die niet goed tegen cafeïne kunnen, de gevolgen na 1 kop koffie zijn trillerig zijn, nerveus gedrag, gejaagd gevoel, tot een flinke hyper. Voor ieder mens geldt echter dat teveel cafeïne niet goed is. Het maakt je nerveus en opgejaagd, en je kunt er hartkloppingen van krijgen. Cafeïne zorgt voor meer aanmaak van cortisol, dit is een stresshormoon die ervoor zorgt dat je constant alert blijft. Op den duur voel je echter steeds meer stress en gejaagdheid. Cortisol zorgt ook voor vetopslag op de buik, een cortisolbuikje ten gevolg. Teveel buikvet verhoogt weer het risico op ziektes als hart- en vaatziekten, kanker en diabetes.

Bovendien zorgt cafeïne ervoor dat je minder goed slaapt. Dit komt omdat het hormoon melatonine onderdrukt wordt door cafeïne. Het duurt maar liefst 10 uur voordat alle cafeïne uit een bak koffie volledig uit het lichaam is. Minder goed slapen, betekent ook weer meer cortisol. Een ander gevaar van cafeïne is een hoge bloeddruk. Dit komt omdat de aderen vernauwen door cafeïne. Langdurig gebruik van koffie kan daardoor leiden tot een verhoogde bloeddruk.

Het drinken van koffie wordt tevens afgeraden voor kinderen tot 13 jaar. Zwangere vrouwen wordt aangeraden om het consumeren van koffie te beperken. Helemaal geen koffie heeft de voorkeur, zeker wanneer je na de zwangerschap borstvoeding geeft.

Hoeveel calorieën bevat koffie?

Nu we weten hoe gezond koffie is, gaan we door naar het volgende onderwerp: de voedingswaarde van koffie:

Voedingswaarden

per 100 gram

Energie

2 kcal

Vet

0 gram

Koolhydraten

0,2 gram

Eiwitten

0,5 gram

Vezels

0 gram


Een beker zwarte koffie bevat heel weinig calorieën, slechts 2 kilocalorieën. Maar de meeste mensen drinken geen zwarte koffie. Koffie is zo populair geworden vanwege de vele variaties zoals een cappuccino, een latté, en een flat-white. Wanneer we als voorbeeld een cappuccino nemen zie je meteen waar de calorieën vandaan komen: uit de volle melk. Een kleine cappuccino bevat namelijk al 40 kilocalorieën, en wie bestelt er nu een kleine cappuccino?

Wat zit er in koffie?

In een beker zwarte koffie zitten behalve de 2 kilocalorieën energie, 0,2 gram koolhydraten (waarvan 0,2 gram suikers), 0,5 gram eiwitten, 0,01 gram zout, geen vetten en geen vezels.

Behalve deze macronutriënten bevat een flinke beker koffie ook bepaalde vitamines en mineralen zoals: vitamine B2, vitamine B5, vitamine B1 en B3, kalium, mangaan, magnesium, foliumzuur en fosfor.

PS: Beste opdrachtgever, om de opdracht in te kunnen leveren moet ik, zie briefing, in de tekst zetten. Het systeem van Textbroker vereist dit wanneer u bij vereiste sleutelwoorden iets invult. Dus bij deze.

ALLEEN VANDAAG: Tot 70% korting op Gezonde voeding bij Body&Fit!

Andere bekeken ook:

7 tips om te besparen op gezond eten

Ketonen meten: waarom zou je dit doen?

Hoe gezond is Kaneel? Het eerlijke antwoord!

Team Fitcode

Over de auteur

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>